Γεννήθηκε και µεγάλωσε στους Αµπελοκήπους, σε µια εποχή που τα παιδιά έτρεχαν ακόµη στις αλάνες. Ο Γιώργος Σταµάτης, βουλευτής Επικρατείας της Ν.∆., µιλάει στο «S» και γυρνώντας πίσω στον χρόνο θυµάται τα παιδικά του χρόνια και περιγράφει όσα έζησε. «Εκανα ποδήλατο µε τα αδέρφια και τους φίλους µου και παίζαµε µπάλα πίσω από το νοσοκοµείο “Σωτηρία”. Είχα όµορφα και ξένοιαστα παιδικά χρόνια. Μεγάλωσα απλά, µέσα σε ένα πολύ ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, µε πολύ παιχνίδι και ακόµα περισσότερη αγάπη», λέει ο ίδιος.

O βουλευτής Eπικρατείας της Ν.∆. μιλάει στο «Secret» για τον εθελοντισμό, την πολιτική πορεία του, τα παιδικά του χρόνια, καθώς και το πως επιλεγεί να περνά τον ελεύθερο χρόνο του

Γιώργος Σταμάτης: Ο εθελοντισµός είναι για εµένα ύψιστη αξία

Η ενασχόλησή του µε την πολιτική προέκυψε σταδιακά, όµως το µικρόβιο το είχε από µικρός, όταν ήταν ακόµα στη Β’ Λυκείου, στο Πολυκλαδικό των Αµπελοκήπων, τότε που είδε το άγαλµα του εµβληµατικού Κύπριου αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη. «Αυτό που συνειδητά είχα από νωρίς αποφασίσει ήταν ότι ήθελα να κάνω πράξη τις αξίες που διδάχθηκα από την οικογένειά µου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισµού. Ετσι, εντάχθηκα ως εθελοντής Σαµαρείτης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, γιατί ο εθελοντισµός είναι για εµένα ύψιστη αξία, που προσφέρει πολλαπλά ηθικά οφέλη σε όλους όσοι µετέχουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια», εξηγεί ο Γιώργος Σταµάτης.


«Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αρχή του κοινωνικού κράτους αποκτά µια πιο ενεργητική διάσταση»

Ο εθελοντισµός και η κοινωνική προσφορά είναι έννοιες συνυφασµένες µε τον βουλευτή Επικρατείας της Ν.∆., ο οποίος εργάστηκε µεταξύ άλλων στον ∆ήµο Αθηναίων ως υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασµού και υλοποίησης προγραµµάτων εθελοντισµού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μια θέση προσφοράς, η οποία τον έφερε ακόµα πιο κοντά στους ευάλωτους συµπολίτες µας. «Αισθάνθηκα την ανάγκη όχι απλώς να συµβάλω στην προσωρινή τους ανακούφιση, αλλά να γίνω η φωνή τους και παράλληλα να µπορώ να µετασχηµατίζω τα προβλήµατα, τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους σε ενεργητικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης και ολιστικής υποστήριξης. Η παροχή ίσων ευκαιριών και στους λιγότερο προνοµιούχους, η ενίσχυση της ορατότητάς τους και η πραγµάτωση της κοινωνικής τους συµπερίληψης έγιναν για εµένα όραµα ισχυρό και η ενασχόληση µε την πολιτική ένα µέσο για να συµβάλω στην εκπλήρωσή του. Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αρχή του κοινωνικού κράτους αποκτά µια πιο ενεργητική διάσταση, αφού η κοινωνική υποστήριξη των ευάλωτων συµπολιτών µας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγµα συµπεριληπτικών πολιτικών», λέει στο «S».


«Οι άνθρωποι αυτό που χρειάζονται είναι ευκαιρίες»

Ο Γιώργος Σταµάτης έχει βρεθεί δίπλα στους κοινωνικά αποκλεισµένους και στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η επαφή αυτή του έχει µάθει πολλά και τον έχει γεµίσει χαρά. «Η εµπειρία µου µε έχει µάθει ότι, όταν δώσεις σε κάποιον που έχει αποκοπεί από τον κοινωνικό ιστό την ευκαιρία να βγει από το περιθώριο, το αποτέλεσµα µπορεί να µας εκπλήξει όλους. Είναι µεγάλη η χαρά που νιώθω όταν βλέπω µέχρι πρότινος άστεγους συµπολίτες µας να έχουν ξαναβάλει σε τροχιά τη ζωή τους, να βρίσκονται σήµερα σε σπίτι και µε δουλειά. Ακόµα µεγαλύτερη είναι η συγκίνηση που αισθάνοµαι όταν βλέπω την πρόοδο των φοιτητών µας από ευάλωτες κοινωνικές οµάδες, που σπουδάζουν µε υποτροφία στο ΕΑΠ, χάρη σε ένα µνηµόνιο που είχαµε υπογράψει στη Γενική Γραµµατεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριµένα, δύο φοιτήτριες έχουν ξεχωρίσει για την άριστη επίδοσή τους και µας κάνουν υπερήφανους. Οι άνθρωποι αυτό που χρειάζονται είναι ευκαιρίες. Ετσι αίρονται τα εµπόδια, έτσι µειώνονται οι ανισότητες, έτσι οικοδοµούµε έναν κόσµο ισότητας και αλληλεγγύης», εξηγεί ο βουλευτής της Ν.∆.

∆ηλώνει γενναιόδωρος. ∆εν θα µπορούσε να είναι και κάτι άλλο ένας άνθρωπος που έχει µάθει να προσφέρει και να νοιάζεται τους συνανθρώπους του. Οσο γενναιόδωρος είναι, όµως, άλλο τόσο είναι και ονειροπόλος. Τον ελεύθερο χρόνο του επιλέγει να τον περνάει ακούγοντας βινύλια ή διαβάζοντας βιβλία. Αγαπά επίσης τη θάλασσα, το κάµπινγκ, ενώ ένα από τα αγαπηµένα του χόµπι είναι και ο µοντελισµός.