Τι ψάχνουν τα γκάλοπ για το νέο κόμμα

Μετά τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα κατέβει µε δικό του κόµµα στις ευρωεκλογές, πιάνουν δουλειά οι εταιρείες δηµοσκοπήσεων. Το βασικό ερώτηµα είναι από πού θα πάρει ψήφους το κόµµα, το οποίο δεν ξέρουµε ακόµη πώς θα ονοµαστεί. Το µόνο που ξέρουµε είναι αυτό που αποκάλυψε ο Λοβέρδος στην ΕΡΤ, πως θα κινείται στον πολιτικό χώρο που βρίσκεται ανάµεσα στη Ν.∆. και στο ΠΑΣΟΚ και ότι δύο πιθανά ονόµατα («Εµπρός» και «Στο Κέντρο») απορρίφθηκαν επειδή είναι ήδη κατοχυρωµένα από άλλους στον Αρειο Πάγο. Τι θα ψάξουν οι δηµοσκοπήσεις; ∆ύο πράγµατα: Πρώτον, πώς επηρεάζει το κόµµα Λοβέρδου τον συσχετισµό δυνάµεων ανάµεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Με δεδοµένο ότι η διαφορά ανάµεσα στα δύο κόµµατα κινείται πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους, άρα η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές «παίζεται» µεταξύ τους, αν ο Λοβέρδος κόψει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, µπορεί να το ρίξει εύκολα από τη δεύτερη στην τρίτη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες της διάσπασής του µε την ίδρυση της «Νέας Αριστεράς» - τώρα έρχεται η ώρα να µετρηθεί το κόστος που µπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ από το κόµµα του Λοβέρδου. Υπάρχει, όµως, και δεύτερο ερώτηµα: Πώς θα επηρεάσει η παρουσία Λοβέρδου το ερώτηµα που αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία; Και σε αυτό Κασσελάκης - Ανδρουλάκης µάχονται για τη δεύτερη θέση, στα όρια του στατιστικού λάθους. Ποιον θα βλάψει, άραγε, η προσθήκη του Ανδρέα Λοβέρδου; Αγωνία!

Δεν θέλει ειδική μεταχείριση

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε στις Σπέτσες ότι ξέρει πώς να αποφεύγει τις κάµερες. Και σκοπεύει να το δείξει ξανά τον Μάρτιο, όταν θα υπηρετήσει για 20 µέρες τη στρατιωτική του θητεία. Κατά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο, στην πολύ θερµή συνάντησή του µε τον ΥΠΕΘΑ, Ν. ∆ένδια, κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει ειδική µεταχείριση. Στις συζητήσεις που έγιναν εκεί φέρεται να είπε ότι του έδωσαν στοιχεία για υπουργούς -νυν και πρώην, όλων των κοµµάτωνπου έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία προσχηµατικά, προστατευµένοι σε γραφεία και µε διαρκείς άδειες, αλλά δεν σκοπεύει να τα χρησιµοποιήσει.

Quiz: Ποιος πρώην υπουργός θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το κόµµα του Ανδρέα Λοβέρδου;


Προσδοκίες

Οι δηµοσκοπήσεις δεν είναι θετικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης παραµένει αισιόδοξος. Θεωρεί ότι θα κριθεί στις εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες πάντως εκτιµά ότι θα είναι δεύτερος. Εποµένως, θα έχει τον αναγκαίο χρόνο για να πείσει και για να υπερβεί… προκαταλήψεις και αντιστάσεις. Πιστεύει -και µάλλον έχει δίκιο - ότι η οµοφοβία σηµαντικού µέρους της κοινωνίας συνδέεται µε τη δυσπιστία απέναντί του και θεωρεί ότι όσο περνά ο καιρός αυτή η δυσπιστία θα υποχωρεί, γιατί ο ίδιος θα γίνεται περισσότερο οικείος στον µέσο πολίτη. Σκοπεύει να αλλάξει την ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα είναι καταλυτικό για την εικόνα του κόµµατος, που ακόµη εκπροσωπείται από τις «παλιές καραβάνες». Η ∆ιάνα Βουτυράκου και η ∆ώρα Τσαµπάζη θα έχουν κεντρικό ρόλο, ενώ µεγάλες προσδοκίες υπάρχουν και για τον µπασκετµπολίστα Νίκο Παππά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπέστη τραυµατισµό παίζοντας µπάσκετ και η πληροφορία που κυκλοφόρησε είναι λανθασµένη. ∆εν το διέψευσε, γιατί πλέον βρίσκεται και αυτός στη σφαίρα της µεταπολιτικής, οπότε δεν ανακατεύεται µε τα πίτουρα. Μια κήλη τον κράτησε µακριά από το Στρασβούργο και το Συµβούλιο της Ευρώπης και έχει ήδη ανακάµψει.


Σε αληθινά γεγονότα

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου γράφει σενάριο για ταινία. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της στήλης, πρόκειται για ξένη παραγωγή πάνω στο στόρι του Σήφη Βαλυράκη, του αντιδικτατορικού αγωνιστή και πρώην υπουργού που βρήκε φρικτό θάνατο στα νερά του Ευβοϊκού. Η δίκη των κατηγορουµένων για τη δολοφονία του θα γίνει τον Ιούνιο και βασικός µάρτυρας κατηγορίας θα είναι ο Αντώνης Σαµαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ο τελευταίος άνθρωπος µε τον οποίο µίλησε τηλεφωνικά ο Σήφης Βαλυράκης πριν πάρει το φουσκωτό του για ψάρεµα και η χήρα του, η εικαστικός Μίνα Βαλυράκη, είναι στενή φίλη µε τη Γεωργία Σαµαρά.

Απορίες… -Ποια πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει σειρά για προσχώρηση στη Ν.∆., µετά την Εύη Χριστοφιλοπούλου; -Ποιος/α µετεωρολόγος απέρριψε πρόταση για υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές;

Μαζί στην εθνική επέτειο

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού µε τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, Ελπιδοφόρο, είναι... περίπλοκες. Το γεγονός ότι δεν συναντήθηκαν ούτε όταν βρέθηκε ο Ελπιδοφόρος στην Αθήνα επιβεβαίωσε τη δυσκολία. Ο τελευταίος είδε την Πτ∆, κ. Σακελλαροπούλου, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, αλλά από το Μαξίµου δεν πέρασε. Τέλος πάντων, ο Μπάιντεν δεν τα ξέρει όλα αυτά και µπορεί, χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση, να γίνει καταλύτης για τη συµφιλίωσή τους. Ο Αµερικανός πρόεδρος έχει προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και εκεί, παραδοσιακά, τον πρώτο λόγο έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής. Για να δούµε...

Θερμή υποδοχή

Στα Τρίκαλα βρέθηκε για κοπή πίτας ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθµισης και πρώην δήµαρχος Τρικκαίων, ∆. Παπαστεργίου. Η υποδοχή του ήταν ενθουσιώδης, µαζεύτηκε πολύς κόσµος για να τον δει και είχαν να το λένε µετά πόσο δεν τον έχει αλλάξει η θέση εξουσίας στην κυβέρνηση. Του ζήτησαν να τον βλέπουν συχνότερα και τους υποσχέθηκε ότι θα τον δουν ξανά µόλις ψηφιστεί το νοµοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή.