Έφυγε ο Τσίπρας και... εμφανίστηκε ο Παναγόπουλος

Την Πέµπτη το µεσηµέρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είχε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κόµµατος µε το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Η είδηση, στην προκειµένη περίπτωση, δεν είναι πως εµφανίστηκε κατά 20 ευρώ πιο κιµπάρης από τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, που στις τελευταίες εκλογές υποσχόταν αύξηση του κατώτατου µισθού στα 880 ευρώ, ενώ ο ίδιος πρότεινε να πάει στα 900. Αλλού έγκειται η επιτυχία του Στ. Κασσελάκη: Κατάφερε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας µε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος είχε να πατήσει το πόδι του στην Κουµουνδούρου από το 2014. Ο λόγος που είχε κόψει κάθε επαφή µε την Κουµουνδούρου ήταν ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό γιατί επί των ηµερών του στην πρωθυπουργία της χώρας η ΓΣΕΕ υπέστη µια εκστρατεία αδιανόητης δυσφήµησης, επειδή στο δηµοψήφισµα-παρωδία του 2015 ο Γ. Παναγόπουλος είχε εκφράσει επιφυλάξεις. Η στάση του αυτή αυτοµάτως τον κατέστησε «εχθρό» της αριστερής διακυβέρνησης, η οποία διά των εκπροσώπων της επιδόθηκε σε µπαράζ επιθέσεων εναντίον του, που έφταναν στα όρια της «δολοφονίας χαρακτήρα». Ακόµα και στις τελευταίες εκλογές, στις οποίες ο Αλ. Τσίπρας διεκδικούσε την πρωθυπουργία, όταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε ραντεβού µε τη ΓΣΕΕ για λογαριασµό του, στην αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τα γραφεία της Κουµουνδούρου δεν συµµετείχε ο Γ. Παναγόπουλος. Είχε στείλει άλλους στη θέση του.

Χωρίς «Παιδεία» ο ΣΥΡΙΖΑ

Κάποτε ο Τοµέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους πιο παραγωγικούς πυλώνες του κόµµατος, καθώς σε αυτόν συµµετείχαν σηµαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των πανεπιστηµίων, αλλά και εκπρόσωποι από τις κατώτερες βαθµίδες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών των ανθρώπων, που λοιδορήθηκαν από τον Στ. Κασσελάκη ως εκφραστές της «πουµαρό διανόησης», έχει πλέον αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε αποτέλεσµα η Κουµουνδούρου να δυσκολεύεται να βρει νέο στελεχιακό δυναµικό που να µπορεί να συµβάλλει στη διαµόρφωση των θέσεων του κόµµατος πάνω στα ζητήµατα της Παιδείας. Αυτή τη στιγµή, χρέη τοµεάρχη Παιδείας αναγκάζεται να εκτελεί ο γραµµατέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Καλαµατιανός, καθώς πριν από έναν µήνα περίπου τη συγκεκριµένη ευθύνη αποποιήθηκε η βουλευτής του κόµµατος Αθηνά Λινού, επειδή ακριβώς δεν είχε από πίσω «ανθρώπους» για να την καθοδηγήσουν. Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση της Ν.∆. ανοίγει ζητήµατα στο µέτωπο της Παιδείας, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατεί να τα παρακολουθήσει και να τα αντιµετωπίσει µε αξιόπιστο και υπεύθυνο αντίλογο. Υπό το βάρος αυτής της διαπιστωµένης ανεπάρκειας, εκδόθηκε µια οδηγία προς τις οργανώσεις του κόµµατος ώστε να δηλώσουν συµµετοχή στον Τοµέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ όσοι διαθέτουν γνώσεις επί του συγκεκριµένου αντικειµένου.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, ελπίζει πως µπορεί να επωφεληθεί από ένα αρνητικό αποτέλεσµα του κόµµατος στις ευρωεκλογές.

Θα χάσουν τα λεφτά τους

Οσοι ποντάρουν πως ο Στ. Κασσελάκης θα υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εάν στις ευρωεκλογές τα ποσοστά του κόµµατος θα είναι κάτω από αυτά των εθνικών εκλογών είναι βέβαιο πως θα χάσουν τα λεφτά τους. ∆εν πρόκειται να φύγει, ακόµα και αν χτυπιούνται, ζητώντας του να διευκολύνει µε την παραίτησή του το κόµµα, αυτοί που τον είχαν στηρίξει µε όλες τους τις δυνάµεις για να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Κασσελάκης, ακόµα και αν ζοριστεί για να «πάει σπίτι του», είναι αποφασισµένος να µην το κάνει. Θα προτιµήσει να «φτιάξει» κάτι δικό του και θα τους αφήσει να διαχειριστούν τη «µιζέρια» τους.

Ποια, θέλω να ξέρω ποια

Ποια στενή συνεργάτιδα του Στ. Κασσελάκη τηλεφωνεί οργισµένη σε δηµοσιογράφους, ζητώντας να µην υπονοµεύεται το έργο της Κουµουνδούρου στο µέτωπο της επικοινωνιακής διαχείρισης των γεγονότων της επικαιρότητας;

«Τσαλιμάκια» και ο Ραγκούσης

Μετά τον Νίκο Παππά, και ο Γιάννης Ραγκούσης άρχισε να κάνει «τσαλιµάκια» στον Στέφανο Κασσελάκη, εκφράζοντας δηµοσίως τις αντιρρήσεις του σε καίρια ζητήµατα της επικαιρότητας. ∆εν ξέρω εάν αυτό γίνεται συντονισµένα και σε συνεννόηση ανάµεσά τους, αλλά σίγουρα έχει εξαιρετικό εσωκοµµατικό ενδιαφέρον. Τις επόµενες ηµέρες θα βγάλουµε τα συµπεράσµατά µας! Από κοντά µε µια πανοµοιότυπη κριτική και ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Κάτι γίνεται, κάτι γίνεται, αλλά δεν ξέρουµε τι κατάληξη θα έχει…

Αν δεν «μπλοφάρει»

Παρακολουθώντας τον Ανδρέα Λοβέρδο να ανακοινώνει πως σκοπεύει να κατέλθει µε δικό του κόµµα στις ευρωεκλογές, θυµήθηκα πως µια αντίστοιχη απειλή εκτοξεύει από το 2019 µέχρι σήµερα και ο Πέτρος Τατούλης. Ο πρώην διεκδικητής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και παλαιότερα βουλευτής και υφυπουργός της Νέας ∆ηµοκρατίας στην κυβέρνηση του Κ. Καραµανλή. Εάν ο Α. Λοβέρδος δεν «µπλοφάρει» µε το να δηλώνει δηµοσίως πως προετοιµάζει την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, θα µπορούσε κάλλιστα να «συνεννοηθεί» µε τον Π. Τατούλη, ο οποίος επίσης ψάχνεται να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή µέσα από τη συγκεκριµένη κάλπη.

Βγάζει την ουρά του

Ο Νίκος Παππάς επιχειρεί σιγά-σιγά να κρατήσει αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να µην µπορεί κανείς την εποµένη των ευρωεκλογών να του καταλογίσει ευθύνες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς επειδή βλέπει τι έρχεται, πάει να βγάλει την ουρά του απέξω µε το να εµφανίζεται ως «αθώος του αίµατος», ώστε κανείς να µην µπορεί να τον κατηγορήσει πως «έκανε τα στραβά µάτια» και δεν «προειδοποιούσε» µε τις θέσεις του πως κάτι δεν πάει καλά µε τον Στ. Κασσελάκη. Βέβαια, όσο και αν προσπαθεί κάτι τέτοιο, στήνοντας ένα σχετικό επικοινωνιακό αφήγηµα, δεν το «σώζει». ∆ιότι την εκλογή του Στ. Κασσελάκη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ την πιστώνεται τόσο ο ίδιος όσο και ο σύντροφός του, Π. Πολάκης.