Με το βλέμμα στους ευρωσοσιαλιστές

Το ενδεχόµενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ µε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα µετά τις ευρωεκλογές είναι πιθανό. Οχι απλώς γιατί το ζητούν στελέχη όπως οι Ραγκούσης - Θεοχαρόπουλος - Ζαχαριάδης, που έχουν καταθέσει τέτοια πρόταση, ούτε µόνο επειδή θα συζητηθεί στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, αλλά γιατί συνάδει µε την πολιτική στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο που του άφησε ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά. Μια τέτοια διεύρυνση, βέβαια, θα ήταν casus belli για τον έναν από τους δύο εναποµείναντες ευρωβουλευτές, τον Κώστα Αρβανίτη και για την αριστερή πτέρυγα του κόµµατος, γι’ αυτό θα γίνει όσο το δυνατόν πιο σιωπηλά. Σηµαντικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική θα παίξουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν και αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης θα το λάβει σοβαρά υπόψη στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. 

Πόσοι δηµοσιογράφοι θα περιλαµβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆.; Μήπως µόνο ένας, τελικά;


Παλιές φιλίες

Εκτός από τους ανταγωνισµούς, υπάρχουν και φιλίες µεταξύ υπουργών. Για παράδειγµα, ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, είναι πολύ κοντά µε την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και όχι µόνο λόγω κουµπαριάς. Η από κοινού ανακοίνωση της αύξησης του επιδόµατος στους γονείς για κάθε παιδί που γεννιέται απλώς θύµισε πόσο στενή είναι η σχέση τους. Εννοείται ότι δεν έγιναν στενοί φίλοι λόγω επιδοµάτων. Ήταν πολύ νωρίτερα. Ο Κωστής µάλιστα ήταν αυτός που έβαλε τη Σοφία στον πολιτικό στίβο. 


Εξ Αμερικής

Πολύ θερµή σχέση µε τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Οθωνα Ηλιόπουλο, επίσης εξ Αµερικής ορµώµενο, έχει αναπτύξει ο Στέφανος Κασσελάκης. Στη συνάντηση της Κ.Ο. στις Σπέτσες αυτό έγινε απολύτως φανερό στους παρισταµένους. Το συµπέρασµα είναι ότι αν ο Στ. Κασσελάκης αποφασίσει να γίνει βουλευτής, ο Ο. Ηλιόπουλος θα είναι ο πρώτος που θα παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόµος.

Ο υφυπουργός που έχει τις περισσότερες αρµοδιότητες µε απόφαση υπουργού είναι ο Γ. Παππάς, στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ο Χρ. Στυλιανίδης τού έχει αφήσει πολύ χώρο, ειδικά σε σχέση µε το Λιµενικό, και ο ίδιος ασχολείται κυρίως µε την «υψηλή πολιτική». Η περίπτωση παρουσιάζει ενδι[1]αφέρον γιατί σπανίως υφυπουργός απολαµβάνει της εµπιστοσύνης υπουργού!


Απορίες…

  • Ποιος νυν υπουργός έχει κάκιστη σχέση µε όλους όσοι έχουν θητεύσει δίπλα του ως υφυπουργοί στο παρελθόν; 
  • Ποιος πρώην υπουργός πνέει µένεα κατά του Μεγάρου Μαξίµου και αναρωτιέται «γιατί» αδειάστηκε πανηγυρικά, χωρίς ποτέ να µάθει τον λόγο; 
  • Πόσοι βουλευτές περίµεναν να αποφασίσουν τη στάση τους στο νοµοσχέδιο για την ισότητα από αυτήν των συναδέλφων τους της ίδιας περιφέρειας και στο δικό τους και στα άλλα κόµµατα;


Οι καλές μαθήτριες

Το άρθρο-έκπληξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφηµερίδα «Αυγή» (ποιος το περίµενε ότι θα του ζητούσαν να αρθρογραφήσει στην εφηµερίδα του ΣΥΡΙΖΑ!) δεν είναι η µόνη του «εµπλοκή» στο νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο. Οι δύο καθηγήτριες που έπαιξαν βασικό ρόλο στη σύνταξη του νοµοσχεδίου υπήρξαν µαθήτριές του και εξακολουθούν να συνδέονται στενά µαζί του. Μιλάµε για την κ. Φουντεδάκη και την κ. Παπαδοπούλου, οι οποίες ήταν παρούσες και στην ενηµέρωση των βουλευτών της Ν.∆. σχετικά µε το περιεχόµενο του νοµοσχεδίου, για να λύσουν απορίες.



Μεθοδικός

Τον έψαχναν και δεν τον έβρισκαν στο Στρασβούργο την τελευταία εβδοµάδα τον Αλέξη Τσίπρα, που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συµβούλιο της Ευρώπης. Ένα πρόβληµα υγείας τον κράτησε στην Αθήνα, αλλά είχε φροντίσει από πριν να υποστηρίξει στην οµάδα της Αριστεράς την υποψηφιότητα του Θόδωρου Ρουσόπουλου για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Η διακοµµατική στήριξη του Ρουσόπουλου χτίστηκε µε πολύ κόπο και δείχνει πόσο µεθοδικός είναι ο πρώην υπουργός.


Η κόκκινη γραμμή

Η Αθηνά Λινού, παρόλο που µε άρθρο της τάχθηκε υπέρ της µυστικής ψηφοφορίας για τα οµόφυλα ζευγάρια, στη συνάντηση των Σπετσών ήταν πολύ µαζεµένη. Οταν ο Στ. Κασσελάκης είπε ότι γι’ αυτόν η υπερψήφιση του ν/σ είναι κόκκινη γραµµή, εκείνη απάντησε ότι «έχουµε κι εµείς κόκκινες γραµµές», αναφερόµενη στην παρένθετη µητρότητα, µε την οποία διαφωνεί. Οµως άφησε να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσει το ν/σ της κυβέρνησης, οπότε δεν δόθηκε συνέχεια.