Μπορεί ο Ευ. Βενιζέλος να παίζει στα δάχτυλα τα νοµικά, ωστόσο καµιά φορά το έξυπνο πουλί από τη µύτη πιάνεται. Ειδικά εάν αυτή που συνεχίζει να τον παρακολουθεί στενά είναι η πρώην πρόεδρος της Βουλής και αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που τον έχει άχτι από την περίοδο που ήταν «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας στην κυβέρνηση του Αντ. Σαµαρά και διαπραγµατευόταν µε τον Γερµανό οµόλογό του, Β. Σόιµπλε, τη βιωσιµότητα της δηµόσιου χρέους της Ελλάδος. Με αφορµή, λοιπόν, τον θάνατο του Β. Σόιµπλε, ο Ευ. Βενιζέλος, για να δείξει πως υπήρξε προνοµιακός συνοµιλητής µιας τέτοιας ιστορικής προσωπικότητας, έδωσε µια αποκαλυπτική συνέντευξη για τη συνεργασία τους την περίοδο των Μνηµονίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας να του στήσει νέο χουνέρι, καθώς τα όσα ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος περί διαπραγµατεύσεων µε τον Β. Σόιµπλε σε συνθήκες «ιδιότυπης µυστικότητας» τα «τσίµπησε» η Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειµένου να στοιχειοθετήσει «κατηγορητήριο» περί παράνοµων διαβουλεύσεων, που οδήγησαν στο τέλος και σε αµφιλεγόµενες σε επίπεδο νοµιµότητας και εγκυρότητας αποφάσεις. Μάλιστα, για το συγκεκριµένο θέµα κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, µε το σκεπτικό πως, από τη στιγµή που πέθανε ο Β. Σόιµπλε, ο οποίος διαπραγµατευόταν µυστικά και στα όρια της παρανοµίας µε τον Ευ. Βενιζέλο το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας, τότε ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να το αποκηρύξει και να σταµατήσει την αποπληρωµή του.

Δεν θέλει να το παραδεχτεί

Ο Νίκος Παππάς στις συνεντεύξεις που δίνει τις τελευταίες ηµέρες επιχειρεί να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως µια «τιτανοτεράστια» προοδευτική παράταξη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μάλιστα, αµφισβητεί και τις σοβαρές δηµοσκοπήσεις που δείχνουν πως το κόµµα που εκπροσωπεί έχει κατρακυλήσει στην τρίτη θέση, πίσω και από το ΠΑΣΟΚ, επικαλούµενος άλλες µετρήσεις από εταιρείες που δεν φηµίζονται για την αξιοπιστία τους. Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν γέννηµα της οικονοµικής κρίσης, που πλέον έχει κλείσει τον «βιοϊστορικό» του κύκλο, επιστρέφοντας ξανά στα «µικροµεσαία» κυβικά του, είναι κάτι που µάλλον δεν θέλει να το δει και να το παραδεχτεί και γι’ αυτό µιλά µε ύφος αυριανού υπουργού.

Ατυπος ανταγωνισμός δήλωσης

Την Τετάρτη, οπότε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, πήγε στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειµένου να ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ακρίβειας, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκαν τέσσερις ξεχωριστές αντιδράσεις. Λες και ανάµεσά τους υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισµός για το ποιος θα κάνει την καλύτερη αντιπολιτευτική παρέµβαση. Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχολίασε αρχικώς ο Σ. Κασσελάκης, µετά έκανε δήλωση ο τοµεάρχης Οικονοµικών, Ν. Παππάς, ταυτόχρονα έβγαλε ανακοίνωση η εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, ∆. Αυγέρη, και λίγες ώρες αργότερα έκανε δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής η γραµµατέας της Κ.Ο., Θ. Τζάκρη.

! Το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση δεν θα το εισπράξει από τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των δικαιωµάτων των οµόφυλων ζευγαριών. Εκεί όπου θα κριθεί αυστηρά είναι στην αντιµετώπιση του προβλήµατος της ακρίβειας.

Εφυγε λόγω Πολάκη

Η καθηγήτρια Επιδηµιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθήνα Λινού παραιτήθηκε από τοµεάρχης Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον τα καθήκοντά της θα ασκεί ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός. Η ίδια σε µια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Κ.Ο. του κόµµατος φέρεται να είχε προϊδεάσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της στο συγκεκριµένο πεδίο, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει και ένας αποτελεσµατικός µηχανισµός σε επίπεδο κόµµατος για να υποστηρίξει το έργο της. Βέβαια, στο παρασκήνιο υπάρχει και µια άλλη εκδοχή για τους λόγους που επέλεξε να απαρνηθεί την ιδιότητα της «σκιώδους» υπουργού Παιδείας. Η ίδια περίµενε πως, όταν έγινε η κατανοµή ρόλων, θα έπαιρνε υπό την εποπτεία της τον τοµέα της Υγείας, που τον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, επειδή «κουµάντο» στις αναθέσεις των κοινοβουλευτικών τοµέων έκανε ο Π. Πολάκης, ο οποίος είχε προηγούµενα µαζί της από την εποχή της πανδηµίας, οπότε η Αθηνά Λινού τον έκραζε επειδή δεν έκανε το εµβόλιο, βρέθηκε στον άγνωστο για την ίδια τοµέα Παιδείας.

Ποιοι, θέλω να ξέρω ποιοι

Αληθεύει πως κάποιοι πολιτευτές διαθέτουν υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγό της ΕΛ.ΑΣ. για τις µετακινήσεις τους; Επειδή µπορεί να ορκίστηκαν για µία ηµέρα βουλευτές, µεταξύ των δύο εκλογικών αναµετρήσεων που είχαµε το 2023, απέκτησαν και τέτοια δικαιώµατα;

Δύσκολα θα συγκινήσει

«Ξύπνησαν οι σκλάβοι, Αντωνάκη», έλεγε η Μάρω Κοντού στον Γιώργο Κωνσταντίνου στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Ε, κάπως έτσι αντιδρούν και τα στελέχη της κίνησης της «Νέας Αριστεράς» απέναντι στις πληροφορίες που φέρουν τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες µετά τις ευρωεκλογές για επανένωση των προοδευτικών δυνάµεων απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη. Και δικό του κόµµα να «ξαναφτιάξει» ο Αλ. Τσίπρας, δύσκολα θα συγκινήσει όσους ήδη έχουν επιλέξει τον δικό τους πολιτικό δρόµο.

Βλέπουν παντού συνωμότες

Επειδή στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη η καχυποψία πολλές φορές χτυπάει «κόκκινο» και κάποιοι βλέπουν παντού συνωµότες, καλό θα είναι να µην παίρνουν τοις µετρητοίς τα όσα διατυπώνονται στον δηµόσιο βίο της χώρας και έχουν ως αποδέκτη τον πρόεδρο του κόµµατος. Πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης έδωσε µια συνέντευξη όπου, µεταξύ άλλων, ανέφερε πως θεωρεί καταλληλότερη για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου. Αυτό δεν σηµαίνει πως το έκανε σε συνεννόηση µαζί της ή επειδή τον «έβαλε» ο Κ. Μητσοτάκης, για να προκαλέσει ανακατωσούρα στο ΠΑΣΟΚ. Το επισηµαίνουµε, διότι κάτι τέτοιο πέρασε από το µυαλό ορισµένων στη Χαριλάου Τρικούπη.