Όταν μιλάμε για τον Χάρη Ρώμα δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι απόλυτα ταλαντούχος, δραστήριος και επιτυχημένος σε ό,τι και αν κάνει.

Κοινό συστατικό κάθε δουλειάς του, η πολλή μελέτη και η αφοσίωση, γι’ αυτό και με ό,τι και αν έχει καταπιαστεί στέφεται με επιτυχία.

Έτσι και φέτος που ανέβασε μια ανατρεπτική γαλλική φάρσα, τον «Βαφτιστικό της Κυρίας».

Ο Χάρης Ρώμας μεταφράζει το έργο των Ενεκέν, Βεμπέρ και ντε Γκορς και ανεβάζει μια δική του ελεύθερη διασκευή στην Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς .

Η παράσταση απολαυστική όπως και η κουβέντα μας...

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Ο Βαφτιστικός της Κυρίας». Τι ξεχωριστό έχει;

Προξενεί άφθονο και συνεχές γέλιο χωρίς να καταφεύγει στο δεκανίκι της βωμολοχίας, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια. Δεν έχω ταμπού και μάλιστα μου αρέσουν οι ρηξικέλευθες βωμολοχίες όταν χρησιμοποιούνται ‘’αριστοφανικά’’, αλλά είναι λίγοι οι συνάδερφοι συγγραφείς-διασκευαστές που στην προσπάθεια τους να γαργαλήσουν το κοινό δεν ξεπέφτουν στην χυδαιολογία. Και κατά συνέπεια στη χαμηλή αισθητική.

Φαίνεται να πέτυχε. Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω από την αποδοχή του κόσμου;

Η παράσταση πέτυχε γιατί λειτούργησε σωστά ο συνδυασμός διασκευαστή- σκηνοθέτη- πρωταγωνιστή με τους υπόλοιπους συμπρωταγωνιστές και όλους τους άλλους συντελεστές που συνεργάστηκαν. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακριβής συνταγή γι’ αυτό. Αυτή είναι η δυσκολία αλλά και η μαγεία του θεάτρου. Εικάζεις, υποθέτεις αλλά ποτέ δεν ξέρεις με σιγουριά. Ένα στοιχείο που, απ’ ότι μου λένε, εκτιμούν όλοι στο ‘’Βαφτιστικό της κυρίας’’ είναι το ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλαίσθητη παραγωγή.

Πιστεύετε ότι λείπει το καλό χιούμορ από τις ελληνικές παραστάσεις;

O κάθε δημιουργός έχει ένα δικό του χιούμορ που μεταφέρει στις παραστάσεις του. Υπάρχουν καλλιτέχνες της κωμωδίας που ακολουθούνται από πλατύ κοινό και το χιούμορ τους μου φαίνεται αναποτελεσματικό, αφελές ή και κάποιες φορές χυδαίο. Υποθέτω, όμως, ότι και το δικό μου χιούμορ στους συγκεκριμένους θα φαίνεται ανύπαρκτο. Πρόκειται για προσωπική υπόθεση που εύχεσαι να της ενστερνιστούν πολλοί. Με αυτό το τρόπο ο καθένας μας φτιάχνει το κοινό του.

Σας απασχολεί να είστε αγαπητός; Ρωτάτε την γνώμη των άλλων για σας; Διαβάζετε κριτικές;

Με απασχολεί κυρίως να μπορώ να αγαπώ και όχι τόσο να με αγαπάνε. Ο ανώτερος άνθρωπος πρέπει να είναι δοτικός στην αγάπη, χωρίς να περιμένει ντε και καλά, το αντάλλαγμα. Αυτό φυσικά είναι πολύ δύσκολο και πολλές φορές επίπονο. Σίγουρα πάντως αν αγαπάς, ένα μέρος αυτής της αγάπης θα στο ανταποδώσουν (μπορεί όμως όχι άμεσα και όχι όπως το περιμένεις). Δεν ρωτάω την γνώμη των άλλων. Εκείνων που με ενδιαφέρει την ψυχανεμίζομαι. Δεν διαβάζω κριτικές. Τις πολύ καλές κριτικές που βλέπετε καδραρισμένες έξω από το θέατρό μας τις αναρτήσαμε για επαγγελματικούς λόγους. Φυσικά είμαστε ευγνώμονες σε εκείνους που τις έγραψαν. Απλά δεν κυνηγάω πια με πάθος τα εγκωμιαστικά σχόλια και δεν ‘’χαλιέμαι’’ τόσο πολύ με τα αρνητικά. Μεγάλωσα!

Τι σχέση έχετε με τα media; Ασχολείστε;

Ασχολούμαι λίγο με το fb, για να έχω κυρίως μια multi-culti άποψη για το πως σκέφτονται διαφορετικοί άνθρωποι περί του κάθε θέματος. Τα υπόλοιπα social, λόγω έλλειψης χρόνου, τα κάνουν άλλοι για εμένα.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας ηθοποιός -στις μέρες μας- για να κάνει "επιτυχία";

Αυτά που χρειαζόντουσαν πάντα: ταλέντο, πίστη, υπομονή. Το ταλέντο, όμως, είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να το καλλιεργεί, να το αναπτύσσει, να το ‘’διακλαδώνει’’. Αλλιώς μαραίνεται και πεθαίνει.

Έχετε κάποιο ρόλο όλα αυτά τα χρόνια που να τον αγαπάτε... λιγάκι παραπάνω;

Είμαι άνθρωπος του μέλλοντος. Ερωτεύομαι πάντα αυτό που διαπραγματεύομαι στο μυαλό μου για να το παίξω στο μέλλον. Εννοείται ότι πρέπει να είμαι ερωτευμένος και με τους ρόλους που παίζω στο παρόν, για να τους ερμηνεύω καλά.

Έχουν ακουστεί πολλά για την επανεμφάνιση του «καφέ της Χαράς». Τι σχολιάζετε;

Δεν έχω ιδέα τι έχει ακουστεί και ούτε με πολυνοιάζει. Εγώ, η Άννα και οι υπόλοιποι συντελεστές είμαστε χαρούμενοι που θα το κάνουμε. Απ’ ότι βλέπω ακόμη και περπατώντας στο δρόμο ένα σωρό κόσμος το περιμένει. Τι πιο ευχάριστο;

Ποια τα συναισθήματα σας όταν ξεκινήσατε να γράφετε και πάλι το «καφέ της χαράς»;

Ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Θα είναι η συνέχεια τη ιστορίας; Οι ήρωες στο... σήμερα;

Θα είναι οι ήρωες 13 χρόνια μετά. Αλλά κάποιοι πολύ ιδιαίτεροι λόγοι θα τους φέρουν, αναπόφευκτα, πάλι κοντά. Η συγκεκριμένη ιδέα που είχαμε για τη επανένωση των κεντρικών ρόλων στο sequel, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι θαυμάσια. Το καθιστά φρέσκο και vintage μαζί.

Θα είναι πρωταγωνιστές οι ίδιοι ηθοποιοί; Πώς αντέδρασαν όταν τους το ανακοινώσατε;

Όσοι χρειαζόμαστε για να γίνει εφικτό το σχέδιο που έχουμε στο μυαλό μας θα είναι εκεί. Όλοι όσοι τους το έχουμε ανακοινώσει αντιμετώπισαν την πιθανότητα με ενθουσιασμό και αγάπη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίοι. Οι περισσότεροι είναι ολοκληρωμένοι και ευαίσθητοι άνθρωποι. Σέβονται και αγαπούν το παρελθόν τους. Ανυπομονώ να ξαναδουλέψω μαζί τους.

Η τηλεόραση σας είχε λείψει;

Πιστεύω, τελικά, ότι επανέρχομαι την πιο κατάλληλη στιγμή. Πριν από καιρό, που αισθάνθηκα ότι μου έχει λείψει, κινδύνευσα να επανέλθω σε λάθος μέσο με λάθος συνεργάτες. Την γλύτωσα τελευταία στιγμή και είμαι ευτυχής. Έχει σημασία να προφυλάσσουμε την ακεραιότητά μας, όχι μόνο σαν καλλιτέχνες αλλά και σαν άνθρωποι.

 Παρακολουθείτε τις σειρές που υπάρχουν; Σας αρέσουν; Τι δεν αντέχετε με τίποτα να βλέπετε στην τηλεόραση;

Λόγω έλλειψης χρόνου δεν παρακολουθώ καμία απολύτως σειρά. Από λίγο όμως έχω πάρει μια ιδέα για όλα όσα παίζονται. Όπως είναι φυσικό κάποιες σειρές μου φαίνονται καλύτερες και κάποιες λιγότερο καλές ή και παντελώς αδιάφορες για τα δικά μου γούστα. Είναι ευχάριστο πάντως που η μυθοπλασία, αν και δεν πρωταγωνιστεί, παίρνει και πάλι πόντους. Γιατί είναι το μόνο είδος τηλεόρασης που ΜΠΟΡΕΙ να άπτεται της τέχνης. Αυτό που δεν βλέπω με τίποτα είναι τα trash reality (με την επισήμανση ότι δεν είναι όλα τα reality trash). Μου φαίνεται λυπηρό νέοι τηλεθεατές να βλέπουν σαν πρότυπο (ή έστω σαν μια προοπτική ζωής) κάποιους αργόσχολους, συχνά χαμηλής νοημοσύνης και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ μηδενικής κουλτούρας, που κλείνονται σε ένα σπίτι και χαριεντίζονται.

 Ειδήσεις βλέπετε; Η επικαιρότητα σας απασχολεί;

Βλέπω κάθε μέρα κάποιο δελτίο ειδήσεων, ακόμη κι όταν δουλεύω όλη την ημέρα. Η επικαιρότητα με απασχολεί γιατί θέλω να είμαι ενεργός πολίτης και στις επάλξεις για ένα καλύτερο αύριο.

Έχετε φόβους;

Ο IRVIN YALOM έχει πει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι αντιδρούν και δρουν, έχοντας πάντα σαν καταλύτη τον φόβο του θανάτου. Όλες μας οι πράξεις υποκινούνται, αντιπαλεύουν ή ξορκίζουν αυτόν τον φόβο. Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Κάνετε όνειρα; Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο σας;

Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να προφτάσω να εκπληρώσω τα επιμέρους όνειρά μου. Γιατί είναι πολλά. Ένα άλλο όνειρο είναι αν ξαναβρεθώ, με κάποιο τρόπο, σ’ αυτό το κόσμο να ξανασυναντήσω κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Και να μας συνδέσει ξανά η ίδια αγάπη.

Έχετε κακές συνήθειες;

Kοιμάμαι ελάχιστα. Μερικές φορές μόνο τρεις ή τέσσερις ώρες την ημέρα.

Τι θα αλλάζατε από την καθημερινότητα σας και τι δεν θα αλλάζατε με τίποτα;

Θα ήθελα, πραγματικά, να έχω γεννηθεί λιτοδίαιτος. Δυστυχώς είμαι το ακριβώς αντίθετο, ‘’φαγανός’’! Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που δεν θα άλλαζα. Θα άλλαζα τα πάντα αν χρειαζόταν. Είμαι προσαρμοστικός και ρεαλιστής. Α, ναι… την ιδιότητα του καλλιτέχνη δεν θα άλλαζα!

Πόσο έχει επηρεάσει την δουλεία σας και εσάς τον ίδιο η κρίση;

Οικονομικά ασφαλώς με επηρέασε, διότι έχασα λεφτά και η αντικειμενική αξία των ακινήτων, που έφτιαξα από την δουλειά μου με κόπο, μειώθηκε. Περισσότερο όμως με τρόμαξε το ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και μεγάλων κραχ βρίσκει την ευκαιρία ο λαικισμός και τρυπώνει στις ψυχές και στα μυαλά των ανθρώπων. Και τα αποτελέσματα είναι ολέθρια, συνήθως. Με πονάει να βλέπω τους συνανθρώπους μου να πιάνονται κορόιδα.

Κεφάλαιο πολιτική. Πως πήρατε την απόφαση να δραστηριοποιηθείτε ενεργά και να κατέβετε στις εκλογές;

Η πολιτική μου αρέσει, θεωρώ τους πολιτικούς απαραίτητους και με ενοχλούν οι δημοσιογράφοι που ‘’χαιδεύουν’’ τους τηλεθεατές, ακροατές ή αναγνώστες τους λοιδωρόντας συνεχώς όλους τους πολιτικούς συλλήβδην (για να κρατάνε δήθεν ίσες αποστάσεις). Μαθαίνουν τους πολίτες να είναι φυγόπονοι και να μην επιρρίπτουν καμία ευθύνη στον εαυτό τους ενώ στην πραγματικότητα πράγματι οι πολίτες έχουν τους πολιτικούς που τους αξίζουν γιατί οι παθογένειες των πολιτών σπρώχνουν τους πολιτικούς, που έχουν ανάγκη τους ψήφους των, σε λάθος κατευθύνσεις.

Εγώ, βεβαίως, ακόμη κι αν εκλεγώ δεν φιλοδοξώ να γίνω ούτε να λέγομαι πολιτικός. Διάλεξα τις εκλογές αυτοδιοίκησης για να υπηρετήσω τον πολίτη, χωρίς να εξαναγκαστώ σε καμία κομματική υποταγή.

Επιπλέον είμαι καλλιτέχνης σε πλήρη ενέργεια και όχι σε ύφεση για να θέλω να εξαργυρώσω το όνομα που έκανα τα προηγούμενα χρόνια και να ΄χω μια καβάτζα για τα γεράματα.

Ο Γιώργος Πατούλης υπήρξε φίλος μου από τον καιρό ήμασταν φοιτητές στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν πάντα δραστήριος, αποτελεσματικός, χαρούμενος, ακομπλεξάριστος. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός του ‘’Νέα αρχή για την Αττική’’ θα πάει εξαιρετικά στις εκλογές και η πρόκληση για πολιτιστικές δράσεις στην περιφέρεια της Αττικής είναι εδώ και με περιμένει! (Συμπεριλαμβάνονται ο πολιτισμός της καθημερινότητας και ο πολιτισμός των σχέσεων).

 Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εν τελικά εκλεγείτε;

Δεν είναι ένα. Έχουμε καταρτίσει ένα πλάνο δέκα δράσεων στο τομέα του πολιτισμού που θα προσπαθήσω και θα επιμείνω να μπουν όλες μπροστά. Ο πολιτισμός και η παιδεία θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας.

 Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην κοινωνία γενικότερα τι θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα να υπάρχει λιγότερη εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο και λιγότερο μίσος. Καθόλου μίσος δεν τολμώ να πω, γιατί ξέρω βαθειά μέσα μου ότι έχουμε γεννηθεί όλοι με άγρια έως και φονικά ένστικτα. Ο πολιτισμός και η παιδεία βοηθούν για να μην βγαίνουν αυτά τα ένστικτα στην επιφάνεια. Το ‘’καλό’’ δυστυχώς αναδύεται πιο δύσκολα.