Αν τον αγαπήσατε μέσα από τα τραγούδια του, ανακαλύψτε τώρα τον παθιασμένο σινεφίλ Φοίβο Δεληβοριά. Με αυτή του την ιδιότητα, το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) τον προσκάλεσε να γίνει φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Αγοράς, ενώ θα λειτουργεί ως γέφυρα που θα ενώνει τα μυστικά των επαγγελματιών του κινηματογράφου με τους προσκεκλημένους του φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό. Ο ambassador θα πρεσβεύει και θα προωθεί τις σημαντικές διεργασίες από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο. Ο Φοίβος Δεληβοριάς θα βρίσκεται μαζί μας στη διοργάνωση, θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Για όσους γνωρίζουν τον Φοίβο Δεληβοριά, δεν είναι έκπληξη να συνδέεται το όνομά του με τον πυρήνα ενός διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένας συνεπής λάτρης του σινεμά. Απ’ όταν, ως έφηβος αγόρασε με το χαρτζιλίκι του την Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου του Σαντούλ, έως σήμερα, οι ταινίες παραμένουν μεγάλη του αγάπη. Στο 59ο Φεστιβάλ ο Φοίβος Δεληβοριάς τιμά την αρχή τους, τον χώρο στον οποίο ζυμώνονται οι μελλοντικές ταινίες, την Αγορά.

Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA, φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018 στην Αποθήκη Γ΄ (Λιμάνι). Φιλοξενεί 15 κινηματογραφικά σχέδια στο 14ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 12 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και περισσότερους από 220 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market.

Λίγα λόγια για την Αγορά:

1- Στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς απονέμονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 130.000 ευρώ. Τα βραβεία δίνουν το Eurimages (ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης κιν/κών συμπαραγωγών), η εταιρεία post production Graal και η εταιρεία υπηρεσιών ήχου και μουσικής MuSou.

2- Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Λοκάρνο παρουσιάζουν για τρίτη χρονιά το Thessaloniki Locarno Industry Academy International, φέρνοντας τη δράση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο (5-10 Νοεμβρίου). Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους και ανερχόμενους επαγγελματίες του σινεμά να επεκτείνουν τις εμπειρίες και διασυνδέσεις τους στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού. Χορηγός της δράσης είναι η εταιρεία παραγωγής Faliro House.

3- Η Αγορά καθιερώνει τη δράση Training DayTraining Day (6 Νοεμβρίου), η οποία απευθύνεται σε όλους τους νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς που θα βρίσκονται στο 59ο Φεστιβάλ και θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει μια διεθνής αγορά. Στο φετινό Training Day θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Hellas Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), καθώς και αντιπροσωπεία κινέζων παραγωγών που θα συζητήσουν ευκαιρίες συμπαραγωγής ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα παρουσιαστούν επίσης εργαλεία marketing για την ανάπτυξη και προώθηση μιας ταινίας, αλλά και τη διαδικτυακή διανομή μέσω blockchain, το ίντερνετ του μέλλοντος.

4- Το τμήμα Crossroads της Αγοράς (6-10 Νοεμβρίου) επιλέγει κινηματογραφικά σχέδια με βάση την ποιότητα του σεναρίου, τη δημιουργική ομάδα και την πιθανότητα παραγωγής τους. Στόχος του, να υποστηρίξει παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Τα βραβεία του τμήματος προσφέρουν η εταιρία post-production 2|35 Inc, το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), το ARTE France, το Producer’s Network του Φεστιβάλ Καννών, το Sofia Meetings του Φεστιβάλ της Σόφιας, το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops, η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film, το Cinemed, η Heretic Asterisk* και το Ευρωπαϊκό εργαστήρι παραγωγών EAVE.

Φέτος, στο Crossroads συμμετέχουν τα ακόλουθα ελληνικά projects:

    1. 40 Days, Σκηνοθεσία-παραγωγή: Πέννυ Παναγιωτοπούλου- P.P. Productions, Συμπαραγωγή: Twenty Twenty Vision, Manyfilms, Ελλάδα-Γερμανία-Γαλλία
    2. BARBAROSSA, Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας, Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης – Boo Productions, Ελλάδα
    3. MAYSOON, Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπινιαδάκη, Παραγωγή: Christopher Zitterbart – Watchmen Productions, Γερμανία Σε συνεργασία με το MFI Script 2 Film Workshop
    4. mignon, Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος - Plays2place, Συμπαραγωγή: Irina Andreea Malcea – Luna Film, Ελλάδα- Ρουμανία
    5. THE VOICE OF AN ANGEL, Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Αλεξίου, Παραγωγή: Anja Wendell -  Czar Film, Συμπαραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα – Blonde, Γερμανία-Ελλάδα
    6. VORTEX, Σκηνοθεσία: Χρύσανθος Μαργκώνης, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου - Blackbird Production, Ελλάδα