Απολαυστικές είναι οι ερμηνείες των έξι γυναικών στην παράσταση «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» που παρουσίασε για πρώτη φορά πέρυσι στο θέατρο Χώρα ο Πέτρος Ζούλιας και ανεβαίνει πάλι φέτος στο ίδιο θέατρο από τις 11 Οκτωβρίου.

Με φόντο την τραγική ιστορία της «Φόνισσας» ο Ζούλιας φτιάχνει ένα δικό του κείμενο στο οποίο ξετυλίγονται μερικές ακόμα φοβερές ιστορίες ενωμένες μεταξύ τους με αριστοτεχνικό και έξυπνο τρόπο.

«Σα να ΄χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου». Αυτή η φράση του Παπαδιαμάντη κρύβει μέσα της όλο το νόημα του έργου.

Η παράσταση παρουσιάζει έξι μοναχικές γυναικείες φιγούρες στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας, που παλεύουν με τη ζωή και το θάνατο, εξιστορώντας κωμικά και δραματικά περιστατικά της ζωής τους. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών ζωντανεύουν επί σκηνής μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα με αρωγό το δημοτικό τραγούδι και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.

Κεντρικά θέματα του έργου είναι η φτώχεια, η ανέχεια και οι δυσκολίες επιβίωσης όπως τις κατέγραψε αριστουργηματικά ο μεγάλος Παπαδιαμάντης στο πέλαγο της αφήγησης του. Η ανθρώπινη περιπέτεια εν γένει αποτελεί το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας.
Η Νένα Μεντή είναι καθηλωτική στο ρόλο της θρυλικής «Φόνισσας». Μεταδίδει με μεστό και ξεκάθαρο λόγο στο θεατή ότι η τρομερή σκληράδα της είναι αποτέλεσμα των κακουχιών της ζωής της, ότι υπάρχει και η λογική του παραλόγου αλλά και το τέλος ανάμεσα στην ανθρώπινη και τη θεϊκή δικαιοσύνη.

Στην παράσταση του Ζούλια παίζουν ακόμα οι ΄Ερση Μαλικένζου, η Ευγενία Δημητροπούλου, η Χριστιάννα Ματζουράνη, η Μαριάννα Τουντασάκη και η Έφη Σακελλαρίου, οι οποίες ζωντανεύουν με ανεπανάληπτο τρόπο τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα με προσεγμένες σιωπές, μέτρο και έντονη τραγική ειρωνεία.