Ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό η έκθεση για το Κουκλοθέατρο "Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα", (από το ομότιτλο βιβλίο του M.Meschke), που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το "Εργαστήρι Μαιρηβή", την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στις 7μ.μ.

Η έκθεση στεγάζεται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" και αποτελεί την πρώτη του είδους στην Ελλάδα.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Στον εκθεσιακό χώρο γίνεται ξενάγηση με ιστορική αναδρομή της πορείας της κούκλας μέσα στο χρόνο και τον κόσμο. Κούκλες από όλο τον κόσμο που εκτείνονται χρονικά από τις αρχές του 1900 έως τις μέρες μας. Πραγματοποιούνται εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις.

Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικού είδους που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Τι είναι ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι σκοινί;

Τίποτα από μόνα τους. Κι όμως! Στα κατάλληλα χέρια μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι παραπάνω, κάτι ξεχωριστό. Μπορούν να γίνουν φορείς μιας ιστορίας, μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας. Αυτή είναι η μαγεία του κουκλοθεάτρου.

Μια ομάδα ανήσυχων φοιτητριών και φοιτητών ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται με το κοινό τη μοναδική εμπειρία του κουκλοθεάτρου.

Ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης και προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τις διαφορετικές παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη κουκλοθεάτρου σε κάθε γωνιά της γης.

Μια έκθεση φτιαγμένη για να ανοίξει ένα «παράθυρο» σε έναν αθέατο -για πολλούς επισκέπτες- κόσμο, μέσω της ανακάλυψης, της διάδρασης και της προσωπικής επαφής, φανερώνοντάς τους τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο σε φορέα πολιτισμού και αξιών.

Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό το Σάββατο 13/10, την Κυριακή 14/10 και τη Δευτέρα 15/10, 11π.μ. – 8μ.μ.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη κατά τη διάρκεια του τριημέρου.
Έναρξη - Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στις 7μ.μ.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων τριημέρου:
Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 8μ.μ.:
"Οι κυνικοί στον Άδη" - Θέατρο Σκιών από το Μικιό Θέατρο Σκιών
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, στις 8μ.μ.:
"Τι άκουσε η κούκλα" - Αφηγήσεις με ιστορίες ζωής, μύθους και παραμύθια από τον Στέλιο Πελασγό
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στις 8μ.μ.:
"Μισοκοκοράκος" - Κουκλοθέατρο από το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο --- Τηλ.: 210 5222181, 6942420062

*Η έκθεση θα είναι μόνιμη
Ώρες λειτουργίας μόνιμης έκθεσης: Kάθε Πέμπτη, 2μ.μ. – 8μ.μ.
εισιτήριο 5 ευρώ
μειωμένο 3 ευρώ
Καθημερινές για σχολεία και ομάδες κατόπιν συνεννόησης ειδικές τιμές για σχολεία