«Την Κυριακή 26 Αυγούστου διαπιστώθηκαν ίχνη άοσμης και διαφανούς λιπαρής ουσίας σε διάφορα σημεία, τα οποία προκλήθηκαν από δύο άτομα, όπως σε πρόσφατη συναφή περίπτωση και τα οποία καταγράφηκαν από τις κάμερες του συστήματος ασφαλείας».
Αυτά ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη μερικά εικοσιτετράωρα από ένα παρόμοιο περιστατικό που είχε συμβεί στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Το απόγευμα της 28ης Ιουλίου πάλι δύο γυναίκες είχαν πετάξει λάδι σε πάνω από 120 σημεία του ΒΧΜ, βανδαλίζοντας σημαντικά εκθέματα).


Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Τόσο επειδή σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο - εξίσου παράλογα - περιστατικά συμβαίνουν σε δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, όσο και η βουβαμάρα που επικρατεί η οποία ερμηνεύεται πότε ως «ουδέν σχόλιο» και πότε ως «δεν γνωρίζουμε», γεγονός που προσθέτει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά.


ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΑ… ΡΑΦΙΑ


Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ήρθαν σε επικοινωνία με την υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του μουσείου Μπενάκη, Αθηνά Ησαΐα, η οποία ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση έχει στείλει σε ειδικά εργαστήρια δείγματα και αναμένει τα αποτελέσματα με αγωνία καθώς το μουσείο θέλει να ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί.
«Οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας» τόνισε η κ. Ησαΐα παραδεχόμενη πως το συμβάν πράγματι προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με το ακριβές σημείο (δωμάτιο ή έκθεμα) όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη της άγνωστης λιπαρής ουσίας το γραφείο τύπου του Μπενάκη δεν έδωσε καμία διευκρίνιση επιμένοντας πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο της αστυνομίας.

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω για το ποιος κρύβεται πίσω από τον βανδαλισμό. Μπορεί να πρόκειται για μια κατά λάθος κίνηση ή για κάτι οργανωμένο ή οτιδήποτε άλλο… κανείς δεν ξέρει. Οφείλουμε να περιμένουμε την Αστυνομία να κάνει το έργο της» τόνισε η Αθηνά Ησαΐα και παρέπεμψε στα αναγραφόμενα της σχετικής ανακοίνωσης «τα ίχνη του λαδιού που εντοπίστηκαν σε δύο αντικείμενα της συλλογής καθώς σε βάσεις και πλαίσια, ήταν αναστρέψιμα και έχουν ήδη καθαριστεί χωρίς να έχει προκληθεί φθορά».

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το αν υπήρχε φύλαξη μαζί με τους επισκέπτες στην αίθουσα του μουσείου; «Βεβαίως και υπήρχε άνθρωπος εκεί» είπε η κ. Ησαΐα, ωστόσο, το γκρουπ επισκεπτών εξήγησε πως ήταν πολυάριθμο.
«Ενδεχομένως και απλώς να ακούμπησαν καταλάθος σε κάποιο ράφι» λέει η κ. Ησαΐα επιμένοντας πως οι δύο γυναίκες «δεν άγγιζαν εκθέματα παρά μόνο τις βάσεις. Είδαμε αρκετές φορές το βίντεο και είμαστε σίγουροι για αυτό». Ωστόσο, ούτε τις βάσεις επιτρέπεται να αγγίζει ο επισκέπτης για αυτό και προέβησαν στην σχετική ανακοίνωση. Αν και μια καταλάθος κίνηση απέχει πολύ από τον όρο «βανδαλισμό» κάνοντας κάποιον να αναρωτηθεί αν ήταν ερώτηση false alarm το Μουσείο Μπενάκη επιμένει στο ότι θα μπορέσει να πει περισσότερα μετά από τα αποτελέσματα των ερευνών.

Η ΣΙΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ


Η νεότερη εξέλιξη για το ζήτημα είναι ότι δύο γυναίκες συνελήφθησαν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην Παλαιά Βουλή, την ώρα που ετοιμάζονταν για… τρίτη παρόμοια επίθεση.
«Ρίχναμε λάδι και μύρο γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργό», ισχυρίστηκαν στους αστυνομικούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ είναι οι δύο ίδιες γυναίκες Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας που είχαν αγγίξει με λιπαρή ουσία σημεία και εκθέματα στο ΒΧΜ και το Μπενάκη.

Οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ επικοινώνησαν εκ νέου με το Μουσείο Μπενάκη. Η κ. Ησαΐα είπε πως τα νεότερα σχετικά με τη δίκη είναι της αρμοδίοτητας της αστυνομίας και πως για την ώρα το μουσείο δεν θέλει να προβεί σε δηλώσεις και σχόλια.


ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
ΜΑΤΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ