“Ο δικό νάμου χορέ” Η αρχαιότητα του τσακώνικου χορού, οι λαβυρινθιακοί σχηματισμοί του και η ο μύθος του Θησέα στον Λαβύρινθο, ο αρχαίος Γέρανος ή Πυρρίχειος των πολεμιστών Σπαρτιατών, η ορχηστρική αναπαράσταση της μάχης του Απόλλωνα με τον πύθωνα, το φίδι της υγρασίας και της αρρώστιας, ο πανάρχαιος λατρευτικός χορός.

Χαμένος στον Λαβύρινθο της ιστορίας και του μύθου, στις ερμηνείες και τις δοξασίες, ο τσακώνικος χορός εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το 2015, όντας ως τώρα ο μοναδικός χορός στον κατάλογο.

Φέτος, στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, μέρος του οποίου είναι και το Μελιτζάzz, ο πολύτιμος τσακώνικος χορός έχει έναν λόγο παραπάνω.

“Ο δικός μας χορός” Χαμένο στον λαβύρινθο των γραφικών σοκακιών του Λεωνιδίου, το Μελιτζάzz αναζητά τις ρίζες του τσακώνικου χορού, μελετά τους ελικοειδείς σχηματισμούς των κινήσεων των χορευτών και ερμηνεύει την αναπαράσταση της περιδίνησης του Θησέα στον λαβύρινθο.

Μαζί με τους χορευτικούς συλλόγους από την Τσακωνιά και την Αρκαδία, χορεύουμε φέτος όλοι μαζί τον μεγαλύτερο τσακώνικο χορό, εγγράφοντάς τον στο ΒΙΒΛΙΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ – GUINNESS WORLD RECORDS! Παράλληλα, εξερευνούμε την πόλη και απολαμβάνουμε κι άλλους χορούς, μουσικές και εκδηλώσεις στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου.

Πολλές συναυλίες, από jazz και flamenco μέχρι funk, παραδοσιακά και fusion [Sera Bellos quintet // Reβetien // Πεντάηχον // Müzikal Ifade // Caja Secreta // Jerome Kaluta // Mode Plagal], μόνιμες εκθέσεις για την Τσακωνιά, ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής [Νάνσυ Χαριτωνίδου // Μιχάλης Καραΐσκος], κινηματογραφικές ταινίες [Sing // Billy Elliot // Black Swan], μαθήματα χορού, περιήγηση και ξεναγήσεις, εκλεκτό κρασί, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής. Το φεστιβάλ συνεχίζει για 13η χρονιά να υπόσχεται εκπλήξεις και ανατροπές στους επισκέπτες του.

Από την Τετάρτη 4 ως την Κυριακή 8 Ιουλίου το Μελιτζάzz 2018 σας προσκαλεί στον λαβύρινθο του Λεωνιδίου. Η ζωή είναι ένας λαβύρινθος. Είναι η επόμενη στροφή σωστή; Το πρόβλημα δεν είναι να πάρεις τον λάθος δρόμο αλλά να παραμένεις ακίνητος στο αδιέξοδο. Σας περιμένουμε στο Λεωνίδιο να εξερευνήσουμε τον δικό του λαβύρινθο, να βρούμε τις διεξόδους μας και να γράψουμε τη δική μας ιστορία!

ΜΕΛΙΤΖΑΖΖ 2018 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ Το φεστιβάλ Μελιτζάzz έχει διακριθεί και έχει λάβει:

• το ευρωπαϊκό σήμα “EFFE Label 2017-2018, Remarkable festival” με ένταξη στο δίκτυο των εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ από το 2015 (“EFFE Label 2015-2016”)

• το σήμα του “Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018”, ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Web site: www.melitzazz.gr | E-mail: melitzazz.festival@gmail.com Facebook: Μελιτζάzz Melitzazz www.Facebook.com/melitzazz