Εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης εμφανίζουν οι υποδομές των περισσότερων αρχαιολογικών χώρων που φέτος από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο αναμένεται ότι θα … υποδεχτούν δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες.

Ουδέποτε η Ελλάδα είχε τόσο μεγάλο τουριστικό ρεύμα όσο το καλοκαίρι του 2018. Όμως οι βάσεις είναι τόσο περιορισμένες και ελλιπείς που προκαλούν απογοήτευση αποδεικνύοντας παράλληλα ότι το Κράτος, ορισμένες φορές, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καν στα στοιχειώδη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια στα μουσεία. Όσα δεν είναι κλειστά λειτουργούν με «καπέλο» καθώς το υπουργείο Πολιτισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων αποφάσισε την εγκατάσταση και λειτουργία αυτόματων πωλητών νερών- αναψυκτικών τους οποίους εκμεταλλεύονται άλλες εταιρείες με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές των χώρων να υφίστανται μεγάλες απώλειες.

Επιπλέον προκηρύσσονται διαγωνισμοί με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που μόνον μεγάλες αλυσίδες μαζικής εστίασης μπορούν να συμμετέχουν σε αυτούς αποκλείοντας έτσι τους ντόπιους επιχειρηματίες. Οι εργαζόμενοι στο Ταμείο έχουν επισήμως καταγγείλει από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το ΤΑΠ υφίσταται απώλειες που υπερβαίνουν το 1,5 εκατ ευρώ ετησίως από τα κλειστά αναψυκτήρια. Η «αιμορραγία» συνεχίζεται από «την υπογραφή συμβάσεων αναθέσεων για παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων χωρίς τους απαραίτητους από τον νόμο προσυμβατικούς ελέγχους», την πληρωμή εκατομμυρίων ευρώ «σε απαλλοτριώσεις – μαμούθ με αντικειμενικές αξίες της προηγούμενης δεκαετίας χωρίς την επανεξέταση των σχετικών φακέλων και χωρίς επικαιροποίηση με τις νέες αντικειμενικές αξίες» ενώ την ίδια στιγμή «δεν γινόταν πληρωμή αποζημιώσεων για στερήσεις αγρών ύψους αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ με το επιχείρημα ότι είχαν υπερβεί την αντικειμενική αξία».

Η απάντηση Στρατή

Πριν από λίγο καιρό ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής παραδέχτηκε ότι «εχει καθυστερήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού» θέτοντας χρονοδιαγράμματα διεξαγωγής διαγωνισμών τα οποία βεβαίως επ’ ουδενί τηρήθηκαν. Όσον αφορά στα αναψυκτήρια σημείωσε πως μέχρι σήμερα οι μισθώσεις αποτελούσαν παθογένεια, «έναν φαύλο κύκλο με υπέρογκες προσφορές και έπειτα, εγκαταλείψεις μαγαζιών γιατί δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα». Αυτή την ώρα 45 αναψυκτήρια μνημείων στη χώρα είναι κλειστά και διερευνάται νομικό πλαίσιο διαχείρισης, με ομαδοποιήσεις καταστημάτων που θα αναλάβει κάποιος, δημόσιες συμβάσεις, αλληλέγγυα οικονομία, παραχωρήσεις, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθεί και κάποιος νέος φορέας που θα τα αναλάβει.

Στη Βουλή

Το μείζον αυτό θέμα ήλθε στη Βουλή από τους βουλευτές του «Ποταμιού», που σε σχετική ερώτηση τους προς τους ιθύνοντες του υπ. Πολιτισμού σημειώνουν ότι πέραν της εικόνας απαξίωσης, το δημόσιο στερείται σημαντικά έσοδα, καθώς όσα πωλητήρια τυγχάνει να λειτουργούν, δεν διαθέτουν παρά ελάχιστα είδη προς πώληση.

Επιπλέον, αρνητική εικόνα δημιουργείται και από το γεγονός ότι - ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει - πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοικτοί μόνο μέχρι το μεσημέρι, αφού δεν έχουν προσληφθεί ακόμη εποχικοί υπάλληλοι, ενώ το διευρυμένο θερινό ωράριο θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου.

«Ερωτηματικά προκύπτουν» συνεχίζουν οι βουλευτές «για τον ρόλο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον χειρισμό του ζητήματος της παραγωγής και διάθεσης αναμνηστικών ειδών στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και στις εκθέσεις του εξωτερικού, για τις προκηρύξεις πρόσληψης εποχικού προσωπικού, για τους διαγωνισμούς παραχώρησης αναψυκτηρίων και για άλλα βασικά θέματα, όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ (το οποίο απέπεμψε η αρμόδια Υπουργός) είχε καταρτίσει σχέδιο για την πρόσληψη 200 εξειδικευμένων πωλητών, 60 υπευθύνων είσπραξης και ενός λογιστή για κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων, μια πρωτοβουλία η οποία θα έβαζε μία τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο και ειδικά στη διαχείριση των εσόδων του».

H σύμβαση

Το «parapolitika.gr» παρουσιάζει σήμερα μία εκ των συνήθων συμβάσεων μεταξύ του ΤΑΠ και ιδιωτικής εταιρίας εκμετάλλευσης μηχανημάτων – πωλητών νερών και αναψυκτικών.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης «η δαπάνη για την κατανάλωση ρεύματος των αυτομάτων πωλητών, αλλά και η σύνδεση για την παροχή ρεύματος για τη λειτουργία μηχανημάτων όπου υπάρχει αναγκαιότητα στον χώρο , θα βαρύνει την αναθέτουσα αρχή».

Δηλαδή το Ταμείο θα πληρώνει το ρεύμα στον ιδιώτη ενώ θα εισπράττει το 20% της λιανικής τιμής της κάθε φιάλης (νερού ή αναψυκτικού). Η καταβολή της προμήθειας «θα γίνεται μετά από εκκαθάριση των πωλήσεων εκάστου τριμήνου και το προς απόδοση ποσό θα κατατίθεται σε λογαριασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων… Ο προμηθευτής θα μεριμνά για την αποστολή μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX) αντιγράφου του καταθετηρίου εγγράφου προς την αναθέτουσα αρχή, η οποία δικαιούται πρόσβαση σε κάθε παραστατικό…». Θα δικαιούται αλλά δεν θα υποχρεούται …