Σήμερα 8 Μαΐου ξεκινάει το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 19 του μήνα με την απονομή των βραβείων.

Το πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ φαόνεται πως είναι ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, κάτι που επιβεβαιώνεται κι από την αφίσα της φετινής γιορτής που διακοσμείται από τον δικό του «Τρελό Πιερό»- ο οποίος φέτος στα 88 του στοχεύει να κατακτήσει για πρώτη φορά τον Χρυσό Φοίνικα με την 8η επίσκεψη του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα.

Αυτές είναι οι έξι ταινίες που θα κονταροχτυπηθούν για τον Χρυσό Φοίνικα.

1. Cold War του Πάβελ Παβλικόφσκι

Με την «Ida» άγγιξε το τέλειο. Εδώ ο πολωνός σκηνοθέτης πέντε χρόνια μετά από εκείνο φιλμ επιστρέφει στο ασπρόμαυρο πολιτικό δράμα που φήμες το θέλουν να αποτελεί άτυπη συνέχεια του «Ida». Θέμα του μία ερωτική ιστορία στην Ευρώπη της δεκαετίας του 50 και του Ψυχρού Πολέμου με πρωταγωνιστές του ένα ζευγάρι μουσικών (τους υποδύονται η Τζοάνα Κούλιγκ κι ο Τομάς Κοτ, που περιοδεύουν από την Πολωνία στο Βερολίνο και το Παρίσι.


2. Everybody Κnows του Ασγκάρ Φαραντί

Είναι η δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία των Καννών μετά από το 2004 και την ταινία «Κακή εκπαίδευση» του Πέδρο Αλμοδόβαρ που η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται με ταινία που δεν μιλά είτε γαλλικά είτε αγγλικά. Πρόπερσι «Ο εμποράκος» κέρδισε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες αλλά και το ξενόγλωσσο Όσκαρ (άλλο ένα ίδιο Όσκαρ είχε κερδίσει ο Ιρανός για το «Ένας χωρισμός») και ο Ασγκάρ Φαραντί βάζει φέτος πλώρη για το Χρυσό Φοίνικα που δεν έχει κατακτήσει ποτέ.Πρόκειται για ένα γυρισμένο στα ισπανικά ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Χαβιέ Μπαρδέμ και την Πενέλοπε Κρουζ. Η τελευταία υποδύεται τη Λάουρα που επιστρέφει με την οικογένεια της από το Μπουένος Άιρες στη γενέτειρα της, ένα χωριό στην Ισπανία για να πάρει μέρος σε μια οικογενειακή γιορτή αλλά θα γεγονότα που θα . Εκεί, ένα απροσδόκητο γεγονός θα ανατρέψει τη ζωή της και θα φέρει στην επιφάνεια με κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν.


3. Το Βιβλίο των Εικόνων του Ζαν Λικ Γκοντάρ

Ο ακριβοθώρητος ελβετογάλλος δημιουργός δεν είναι βέβαιο ακόμη αν θα βρεθεί στην Κρουαζέτ αλλά το φιλμ του που περιγράφεται ως «Μία ιστορία σε πέντε πράξεις, όσα και τα δάχτυλα ενός χεριού» είναι βέβαιο πως θα είναι από τα χάιλαϊτ τους φεστιβάλ.Γυρισμένο σε διάφορες αραβικές χώρες και με την αναμενόμενα ιδιόρρυθμη φύση του το φιλμ προβλέπεται να έχει την υφή του κινηματογραφικού φιλοσοφικού δοκιμίου όπως και οι τελευταίες δουλειές του 88χρονου δημιουργού.

4. Under the Silver Lake του Ντέιβιντ Γκόρντον Μίτσελ

Ο αμερικανός σκηνοθέτης του θρίλερ «It Follows» που παίχτηκε πριν από τρία χρόνια στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής τώρα πήρε προαγωγή. Η νεά του δημιουργία είναι ένα νεονουάρ φτιαγμένη στην Πόλη των Αγγέλων και με πρωταγωνιστή έναν 33χρονο άντρα (Άντριου Γκάρφιλντ) που παθαίνει εμμονή με μια άγνωστή του γυναίκα που μπαίνει κρυφά στην πισίνα του διαμερίσματός του και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Μυστήριο, αισθησιασμός, έγκλημα. Δηλαδή τα συστατικά ενός φιλμ που όλοι καίγονται να δουν και το αμερικανικό σινεμά ξέρει να κάνει τέλεια. Πρόκειται για τη μία από τις 2 made in USA ταινίες που παίζονται στο επίσημο διαγωνιστικό – η δεύτερη είναι το αντιρατσιστικό «Black Kklansman» του Σπάικ Λι.

5. Dogman του Ματέο Γκαρόνε

Δέκα χρόνια μετά από το «Γόμορρα» που είχε κερδίσει το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής ο ιταλός συμμετέχει και πάλι στο επίσημο διαγωνιστικό με άλλο ένα βίαιο και πιθανότατα σοκαριστικό θέαμα που προέρχεται από μια πραγματική ιστορία.Το 1988 ένας φιλήσυχος ιταλός εκδικήθηκε τον νταή γείτονα του με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο Εντουάρντο Πέσκε φημολογείται πως έχει πλάσει ένα σπουδαίο ρόλο.

6. Three Faces του Τζαφάρ Παναχί

Βρισκόμενος εδώ και μια δεκαετία σε κατ’ οίκον περιορισμό από το καθεστώς της χώρας του, ο έτερος σημαντικός ιρανός σκηνοθέτης της γενιάς του, βλέπει τη νέα του δημιουργία να φτάνει στις Κάννες και από ότι ακούγεται έχει σοβαρές ελπίδες διάκρισης. Ο Παναχί που έχει κερδίσει τα μεγαλύτερα βραβεία σε Βερολίνο, Βενετία και Λοκάρνο στοχεύει στο καρέ των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ με την πρώτη του επίσκεψη στην Κυανή Ακτή.Η σπονδυλωτή ιστορία αφορά στη ζωή τριών γυναικών - ηθοποιών που τις παρακολουθούμε σε διαφορετικά στάδια της ζωής και της καριέρας τους. Ο διευθυντής των Καννών Τιερί Φρεμό πιέζει την ιρανική κυβέρνηση να δώσει την άδεια στο σκηνοθέτη να έρθει στις Κάνες ως επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ και αν τα καταφέρει θα είναι το ύψιστο γεγονός της φετινής γιορτής.