Η βραβευμένη στην Τραϊμπέκα ταινία της Ελίνας Ψύκου «Ο Γιος της Σοφίας» κυριαρχεί με 13 υποψηφιότητες στα βραβεία Ίρις που θα απονείμει φέτος για ένατη φορά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Με 12 υποψηφιότητες ακολουθεί το δράμα εποχής «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και με 11 η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Δημήτρη Τσιλιφώνη «Do it Yourself» διεκδικεί βραβεία σε 4 κατηγορίες, ενώ σε 3 βρίσκονται το «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου και η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Σταύρου Τσιώλη «Γυναίκες που Περάσατε από Δω», η οποία είναι η μοναδική στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας που δεν έχει προβληθεί ακόμα στους κινηματογράφους.

Τέλος, 2 υποψηφιότητες μοιράζονται το «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα, η «Τζαμάικα» του Ανδρέα Μορφονιού, το ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου και το «USSAK» του Κυριάκου Κατζουράκη, ενώ το «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου βρίσκεται υποψήφιο μόνο στην κατηφορία καλύτερης ταινίας.

Η απονομή των βραβείων θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με παρουσιαστές τους ηθοποιούς Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Πυρπασόπουλο.

Η είδηση όμως είναι πως φετινός επίτιμος καλεσμένος της Ελληνικής Ακαδημίας θα είναι ο πρόσφατα βραβευμένος για Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία «Η Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Πηγή: Αθηνόραμα