H Ασλί Ερντογάν είναι η προσωπικότητα που τιμήθηκε με το βραβείο «Σιμόν ντε Μποβουάρ» για το 2017 την Τετάρτη 10 ιανουαρίου στο Παρίσι.

Βραβείο ντε Μποβουάρ για την ελευθερία των γυναικών είναι το πλήρες όνομα του βραβείου που θέσπισε το 2008 μια εικοσαμελής επιτροπή από διεθνώς αναγνωρισμένους συγγραφείς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, διανοητές υπό την Τζούλια Κρίστεβα.

«Αφιερώνω το βραβείο μου σε όλες τις γυναίκες που αναγκάστηκαν σε σιωπή, που κυνηγήθηκαν, ταπεινώθηκαν, βιάστηκαν και φυλακίστηκαν. Στις γυναίκες του Κελιού C9 στη φυλακή του Bakirkoy και στο μικρό φυτό που φυτέψαμε εκεί, που με κάθε ευκαιρία μας το έπαιρναν αλλά κατάφερε να μείνει ζωντανό. Μια από αυτές τις γυναίκες, μια Κούρδισσα, είχε κριθεί ένοχη, επειδή βασάνιζαν μπρος τα μάτιά της το μωρό της. Αυτό το παιδί ονομάζεται Azad, που σημαίνει στα κουρδικά "Ελευθερία". Μια άλλη, που ήταν νοσοκόμα, είχε φυλακιστεί με μοναδική κατηγορία ότι είχε παραδώσει ένα πολίτη αιμόφυρτο από βασανιστήρια στους γιατρούς. Έμαθα πολλά από αυτές τις γυναίκες, έμαθα πώς να μείνω ζωντανή». Αυτά ήσαν τα λόγια της Ασλί κατά την απονομή.

Από τη φυλάκισή της το καλοκαίρι του '16 μέχρι σήμερα η Ασλί Ερντογάν έχει τιμηθεί με περισσότερα από οκτώ σημαντικά ευρωπαϊκά βραβεία (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία).

Το «Σιμόν ντε Μποβουάρ» απονέμεται σε πρόσωπα ή ομάδες που δίνουν φωνή στα θύματα των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα θύματα της ανισότητας των φύλων. Σε πρόσωπα των οποίων το θάρρος και το έργο γίνονται παραδείγματα ακολουθώντας το πνεύμα της Σιμόν ντε Μποβουάρ ότι ο απώτερος σκοπός στον οποίο αξίζει προβλέπουν όλοι οι άνθρωποι είναι η ελευθερία. (Το βραβείο για το 2016 είχει απονεμηθεί στη δήμαρχο της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι).

Δύο βιβλία της Ασλί Ερντογάν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποταμός, ο «Θαυμαστός μανδαρίνος» και τα δημοσιογραφικά κείμενα για τα οποία διώχθηκε «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου».