Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), εγκαινιάζει σήμερα έκθεση, με μια πρώτη επιλογή από 39 νέα αποκτήματα, 33 καλλιτεχνών, σε σύνολο 150 έργων που αποκτήθηκαν από το 2014 έως το 2017, διευρύνοντας τη συνολική συλλογή του μουσείου σε 1.150 έργα.

Η έκθεση, έναν χρόνο μετά τη μερική λειτουργία του μουσείου και τα εγκαίνια των χώρων των περιοδικών του εκθέσεων, «παράλληλα με την έντονη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την επίλυση διοικητικών θεμάτων, φέρνει το μουσείο πιο κοντά στον τελικό του στόχο, το άνοιγμα των χώρων των μόνιμων συλλογών του» λένε οι διοργανωτές.

Σχετικά με την διεύρυνση της συλλογής του, αυτή γίνεται με μακροχρόνιους δανεισμούς, γενναιόδωρες δωρεές, αλλά και κάποιες αγορές. Τα νέα αποκτήματα συμπληρώνουν τις υπάρχουσες ενότητες της συλλογής και εισάγουν νέους άξονες με νέες θεματικές.

«Η μετακίνηση, αναγκαστική και βίαιη, ο φόβος, η ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση που προτρέπει σε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισής, εσωτερικά και συλλογικά, είναι θεματικές γύρω από τις οποίες κινούνται τα έργα που παρουσιάζονται, κρατώντας μια διαλεκτική σχέση με όσα συμβαίνουν την δύσκολη περίοδο που ζούμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση με τα νέα αποκτήματα περιλαμβάνει έργα των: Νίκου Αλεξίου, Φράνσις Άλις, Ζιάντ Αντάρ, Ευγενίας Αποστόλου, Κουτλούγκ Αταμάν, Κώστα Βαρώτσου, Λυδίας Δαμπασίνα, Λίνας Θεοδώρου, Κατερίνας Θωμαδάκη-Μαρίας Κλωνάρη, Λίζης Καλλιγά, Ελένης Καμμά, Πιότρ Κοβάλσκι, Τζοζέφ Κοσούτ, Γιάννη Κουνέλλη, Γιώργου Λάππα, Στάθη Λογοθέτη, Μαρίας Λοϊζίδου, Ανδρέα Λόλη, Μπέρτιγ Μπακ, Μανώλη Μπαμπούση, Κώστα Μπασάνου, Ελένης Μυλωνά, Ηλία Παπαηλιάκη, Αρτέμιδος Ποταμιάνου, Άρη Προδρομίδη, Σαντιάγκο Σιέρα, Νίκου Τρανού, Δημήτρη Τζαμουράνη, Παντελή Χανδρή, Τζοάνας Χατζηθωμά & Χαλίλ Γιορεΐγκε, Μαρκ Χατζηπατέρα, Χρύσας, Αλέξανδρου Ψυχούλη.

Παράλληλα, στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, παρουσιάζεται η έκθεση του διαδραστικού προγράμματος Face Forward…into my home, που εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.