Το περίφημο πορτρέτο της Lady Margaret είχε τραβήξει πριν από μερικές ημέρες το ενδιαφέρον δύο Ελλήνων εφοπλιστών που διατηρούν τα γραφεία τους στο Λονδίνο. Μάλιστα ο ένας απ’ τους δύο, κατέχει μια σπουδαία συλλογή από πίνακες του 18 ου και 19 ου αιώνα.

Είναι δεδομένο πως θα αγόραζε τον πίνακα. Και θα πλήρωνε περισσότερο και από 5.000, 6.000 στερλίνες. Χωρίς καν δεύτερη σκέψη… Ο ειδικών αποστολών όμως φίλων του, ξέχασε να τον ενημερώσει ώστε να χτυπήσει εγκαίρως στη δημοπρασία Σκοτσέζικης Τέχνης που έκανε ο οίκος Bonhams πρόσφατα στο Εδιμβούργο. Όταν άκουσε την τελική τιμή στην οποία πουλήθηκε ο πίνακας εξεπλάγην.

Η Lady Margaret Cunninghame είναι η κόρη του 12 ου Κόμη του Glencairn και συζύγου του Nicol Graham. Ο πίνακας με την προσωπογραφία της είχε ζωγραφιστεί γύρω στο 1760 από τον David Martin. Είναι λάδι σε καμβά (127x101,5εκ.) και προέρχεται από τους κληρονόμους της ιδιωτικής συλλογής της μεγάλης οικογένειας Cunninghame Graham. Πουλήθηκε προς 1.250 στερλίνες (1.400 ευρώ).

Εξευτελιστικά χαμηλή τιμή συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και των προμηθειών του οίκου Bonhams. Ειδικά όταν προέρχεται από μια τόσο ξακουστή συλλογή, και που το 1982 είχε εκτεθεί στο Εθνικό Διαπίστευμα της Σκοτίας και το Κάστρο Culzean.