Η μακρά λίστα των δεκατριών μυθιστορημάτων που είναι υποψήφια για το βραβείο Booker 2017 ανακοινώθηκε χθες. 

Πρόεδρος της φετινής επιτροπής στην σημαντικότερη λογοτεχνικής διάκριση στον αγγλόφωνο κόσμο είναι η βαρόνη Λόλα Γιανγκ. 

Στη μακρά λίστα των βραβείων πρωταγωνιστεί η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι, η οποία με το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο θεός των μικρών πραγμάτων», κέρδισε το βραβείο Booker τον Οκτώβριο του 1997 (το πρώτο αγγλόφωνου Ινδού συγγραφέα που ζει στην Ινδία).

Αυτή τη φορά βρίσκεται στη λίστα των υποψήφιων για το βραβείο των 50.000 στερλινών με το βιβλίο «The Ministry of Storm Happiness». Μιλώντας στον Guardian, η Ρόι είπε ότι της πήρε δύο δεκαετίες για το δεύτερο μυθιστόρημα επειδή: «η μυθοπλασία παίρνει το χρόνο της, δε βιάζεται». Με ένα γενναίο, επίκαιρο, τρομακτικό μυθιστόρημα, γράφει για το φύλο και τις transgender αλήθειες σε μια Ινδία που βυθίζεται στον σκοταδισμό.


Η κριτική επιτροπή του Man Booker παρέλαβε περισσότερους από 150 τίτλους βιβλίων, ανάμεσα σε αυτούς φιγουράρουν η Άλι Σμιθ, η Ζέιντι Σμιθ, ο Σεμπάστιαν Μπάρι, ενώ μετά το «άνοιγμα» της επιτροπής στους Αμερικανούς συγγραφείς το 2014, φέτος ανταγωνίζονται τρία από τα μεγαλύτερα ονόματα των αμερικανικών γραμμάτων, ο Πολ Όστερ με το «4321», ο Τζορτζ Σόντερς με το «Lincoln in the Bardo» και ο Αφροαμερικανός Κόλσον Γουάιτχεντ με το «Τhe Underground Railroad», βιβλίο που του χάρισε και το Πούλιτζερ λογοτεχνίας. Η επιτροπή σημείωσε ότι φέτος το ένα τρίτο των υποψηφιοτήτων προέρχεται από τις ΗΠΑ.