Ακούγοντας το σάουντρακ της πιο αγαπημένης του ταινίας “The Quiet Man” έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 77 ετών, ο σκηνοθέτης Τζορτζ Ρομέρο. Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε θρίλερ άφησε πίσω του μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών.


Αλλά για αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι ότι έκανε τα ζόμπι πάλι ζωντανά. Πριν από το 1968 και το “Night of the Living Dead” τα ζόμπι δεν είχαν θέση στο σινεμά. Ήταν απλώς κάτι άσχημα και κακά πλάσμα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι κατά το δοκούν.


Τα ζόμπι όμως του Ρομέρο είχαν χαρακτήρα και επηρέασαν την ποπ κουλτούρα του αιώνα. Για την ακρίβεια ο Ρομέρο δημιούργησε ένα καινούργιο είδος που έθεσε τις βάσεις για τα σύγχρονα κινηματογραφικά θρίλερ.


Χαρακτηριστικό είναι ότι το “Night of the Living Dead” γυρίστηκε έξω από το Πίτσμπουργκ με προϋπολογισμό 114.000 δολαρίων, αλλά είχε έσοδα 30 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ρομέρ σκηνοθέτησε τις συνέχειες της ταινίας, «Η Αυγή των Ζωντανών Νεκρών», «Η Ημέρα των Ζωντανών Νεκρών» και «Η Γη των Ζωντανών Νεκρών».


Ο Τζορτζ Ρομέρο σκηνοθέτησε και ταινίες επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου χωρίς ζόμπι, «Τhe Crazies» (Παράνοια), «Season of the Witch» (Κυνήγι των Μαγισσών) και την ανθολογία τρόμου «Creepshow».