Στην Αγγλία είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας», που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά, από τις 12 έως τις 16 Ιουλίου.

Πέντε μέρες γεμάτες εικόνες από το ταξίδι του Νίκου Καζαντζάκη στην Αγγλία και τον τρόπο που αυτό αποτυπώθηκε στο βιβλίο «Ταξιδεύοντας... Αγγλία».

Το συγκεκριμένο αποτελεί ξεχωριστή στιγμή του μεγάλου συγγραφέα, καθώς εστιάζει σε έναν τόπο που νιώθει ξένο, μια κοινωνία που τον συναρπάζει με την αυστηρή της ταξική δομή και αίσθηση της Ιστορίας, αλλά και που ταυτόχρονα τον απωθεί με την έλλειψη αυθορμητισμού της και τον φόβο της για τις συγκινήσεις.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς, και με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη χάρη στην διαρκή στήριξη του οποίου καθίσταται εφικτή η ομαλή λειτουργία και η συνέχεια του έργου του ιδρύματος.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε στην Αγγλία από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1939, ως προσκεκλημένος του Βρετανικού Συμβουλίου. Η Αμερικανίδα Τζόι ΜακΛάουντ (Joe McLeod), η οποία είχε χρηματοδοτήσει την έκδοση της «Οδύσσειας», του παραχώρησε το σπίτι της στο Στράτφορντ- απόν-Εϊβον. Σε αυτή την κατοικία, όπου παλαιά έμενε η κόρη του Σαίξπηρ, ο Καζαντζάκης έγραψε την τραγωδία «Ιουλιανός» υπό τους ήχους των πολεμικών αεροπλάνων.

Οι εντυπώσεις του από αυτό το ταξίδι γράφτηκαν στην Αίγινα το καλοκαίρι του 1940. «Αγάπησα το λαό αυτόν, θάμασα τις θεμελιακές για τον άνθρωπο αρετές του, την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια, το πείσμα, την αντοχή, την πειθαρχία. Λίγα λόγια, πολλά έργα, ανθρωπιά μεγάλη».

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με μια μαγική εκδήλωση την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στον ενετικό Κούλε στο Ηράκλειο, όπου θα γίνει δημόσια ανάγνωση του βιβλίου «Τα- ξιδεύοντας... Αγγλία». Από την επόμενη ημέρα το επίκεντρο των δράσεων θα είναι στη Μυρτιά και στο Μουσείο. Ετσι την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα γίνει η αδελφοποίηση του Μουσείου Καζαντζάκη με το Ιδρυμα Σαίξπηρ, ενώ θα ακολουθήσει -σε πρώτη εκτέλεση η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή «Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Νίκος Καζαντζάκης (Από τον Αμλετ στον Οδυσσέα)» και λίγο αργότερα, στο αλσύλλιο του χωριού, σε μια παράσταση-κολάζ που σκηνοθετεί ο Γιωργής Τσαμπουράκης, ο Καζαντζάκης θα «συναντήσει» τον Σαίξπηρ.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα δοθεί συναυλία παραδοσιακής βρετανικής και ελληνικής μουσικής με ασκαύλους (ασκομαντούρες και γκάιντες), στην πλατεία Καζαντζάκη, για να ακολουθήσει το χοροθέατρο «Τα έξι κύματα», σε σκηνοθεσία-επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσακιρέλη, με κεντρικό άξονα τα έξι φύλα που κατέκτησαν διαδοχικά τη Βρετανία.

Σάββατο 15 Ιουλίου, στο πάρκο Ανεμογιάννη θα παρακολουθήσουμε μια δραματοποιημένη «συνάντηση» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τόμας Ελιοτ, με τίτλο «Ρήτορες και Κούφιοι Ανθρωποι», που επιμελήθηκε ο Αντώνης Περαντωνάκης, και αργότερα στην πλατεία Καζαντζάκη, ένα μουσικό ταξίδι στην Αγγλία, από τον Purcell στους «Beatles» με τίτλο «Από το Μπαρόκ στο Ροκ» με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τη Χορωδία Νέων Δήμου Ηρακλείου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μίλτου Λογιάδη.

Κυριακή 16 Ιουλίου το φεστιβάλ θα κλείσουν οι «Noriana», ένα γυναικείο κουαρτέτο που θα μας ταξιδέψει στην κέλτικη μουσική παράδοση, παρουσιάζοντας reels, jigs και polkas, καθώς και τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τον αποχωρισμό και την ξενιτιά.

Σε εξέλιξη θα βρίσκονται καθημερινά παράλληλες εκδηλώσεις, με περφόρμανς, αναγνώσεις, και προβολές, ενώ σε ένα παλιό οινοποιείο της Μυρτιάς θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, εμπνευσμένη από το «Ταξιδεύοντας... Αγγλία».

Ολες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι με δωρεάν είσοδο.