O Δημήτρης Παπαδημητρίου αποφάσισε με μια επιστολή του να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα υγείας του.


Οι άνθρωποι του χώρου, οι δημοσιογράφοι του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ και οι φίλοι του, το γνωρίζουν εδώ και καιρό. Ωστόσο όλοι σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια με την οποία ο ίδιος αντιμετώπιζε το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε.


Ο αγαπημένος συνθέτης πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα που ονομάζεται Myasthenia Gravis, ακριβώς το ίδιο που ταλαιπωρούσε και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο άνθρωπος που βρίσκεται τόσο κοντά στην οικογένεια Ωνάση και στο Ίδρυμα ζει την ίδια κατάσταση με τον διάσημο κροίσο.


Η αποκάλυψη ήρθε από τον ίδιο τον Παπαδημητρίου όταν δεν κατάφερε να παραστεί πριν λίγες μέρες στη συναυλία του Θέμη Αδαμαντίδη και της Λένας Αλκαίου στο Θέατρο Βράχων. Εκεί ο παρουσιαστής διάβασε ανακοίνωση του συνθέτη που έλεγε ότι εδώ και χρόνια ζει με το συγκεκριμένο νόσημα αλλά τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε έξαρση.


«Μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που έχω έκανε εδώ και 15 μέρες μεγάλη έξαρση. Αρχικά με τη βλεφαρόπτωση, είπα «θα πάω, παίζω και τυφλός». Στο τραύλισμα είπα «θα πάω, δεν χρειάζεται να πω λέξη αφού η παρουσία μου θα τα λέει όλα». Στις κράμπες, όμως, στα δάχτυλα πώς να αντιδράσω; Εν τέλει οι γιατροί με κράτησαν μέσα. Λυπάμαι πολύ για τη φυσική μου απουσία» ανέφερε η ανακοίνωση.


Το συγκεκριμένο αυτοάνοσο εξαντλεί τους μύες της εκούσιας κινητικότητας του ασθενή. Η μυϊκή αδυναμία εξελίσσεται σταδιακά και μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε μυ ελέγχεται εκουσίως. Οι μύες που προσβάλλονται είναι αυτοί του προσώπου, των ματιών, των χεριών, των ποδιών, καθώς και αυτοί που συμμετέχουν στη μάσηση, την κατάποση και την αναπνοή.


Η Myasthenia Gravis θεωρείται σπάνια, ενώ όσο περισσότερα επαναλαμβάνεται η μυϊκή δραστηριότητα τόσο επιδεινώνεται η αδυναμία. Τα συνήθη συμπτώματα είναι οφθαλμικά( βλεφαρόπτωση, διπλωπία, αδυναμία σύγκλισης των βλεφάρων) μυϊκή αδυναμία, εύκολη κόπωση, αναπνευστική δυσχέρεια και επιδείνωση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων τις βραδινές ώρες.