Από την Disney, το studio που μας έχει συνηθίσει σε φαντασμαγορικές παραγωγές, έρχονται «Οι πειρατές της Καραϊβικής: Η εκδίκηση του Σαλαζάρ», η πέμπτη ταινία του διασκεδαστικού franchise, με εκατομμύρια πιστούς οπαδούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.


O Τζόνι Ντεπ επιστρέφει στον ρόλο του προκλητικού αντιήρωα Τζακ Σπάροου, που στο παρελθόν τού έχει προσφέρει δικαίως μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Στο πλευρό του θα δούμε τους βραβευμένους με Οσκαρ Χαβιέρ Μπαρδέμ και Τζέφρι Ρας, ενώ την παραγωγή της ταινίας αναλαμβάνει και πάλι ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ. Η ταινία βασίζεται στη γνωστή και επιτυχημένη συνταγή του γεμάτου φαντασία, χιούμορ και περιπέτεια παραμυθιού, βασικά στοιχεία που έχουν αναδείξει το franchise σε ένα διεθνές φαινόμενο τα τελευταία 14 χρόνια.


H ιστορία έχει ως εξής: Αμείλικτοι ναυτικοίφαντάσματα, υπό τις οδηγίες του τρομερού και φοβερού καπετάνιου Σαλαζάρ, δραπετεύουν από το Τρίγωνο του Διαβόλου και βάζουν σκοπό της «ζωής» τους να εξοντώσουν όλους τους πειρατές που υπάρχουν. Ο Τζακ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τους. Μοναδική ελπίδα του για να σώσει το τομάρι του είναι να εντοπίσει τη μυθική τρίαινα του Ποσειδώνα. Στην προσπάθειά του να την ξετρυπώσει, θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με την Καρίνα Σμιθ, μια πανέξυπνη και όμορφη αστρονόμο, αλλά και τον Χένρι, έναν σκληροτράχηλο ναύτη του βασιλικού Ναυτικού. Κρατώντας το τιμόνι του «Νεκρού Γλάρου», ενός αξιοθρήνητου, σάπιου πλοίου, ο Τζακ δεν ψάχνει μόνο να ξαναβρεί την παλιά, καλή του τύχη που τον έχει εγκαταλείψει προ πολλού, αλλά ταυτόχρονα να ξεφύγει από τον πιο επικίνδυνο και ερεβώδη κακό που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.


Οι «Πειρατές της Καραϊβικής», που από την πρώτη ταινία αποτέλεσαν κάτι πολύ διαφορετικό και ζωηρό, στην πέμπτη τους ταινία είναι γεμάτοι με δυνατούς θορύβους και οπτικά εφέ.


Η πρώτη ταινία αποτελούσε ένα εκπληκτικό εγχείρημα και μια τεράστια επιτυχία, με έναν καταπληκτικό Τζόνι Ντεπ, η ερμηνεία του οποίου αρχικά δημιούργησε αμηχανία στο στούντιο, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της. Μια διασκεδαστική περιπέτεια, της οποίας η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη.


Τα πράγματα όμως με την τελευταία ταινία δεν είναι πλέον τα ίδια. Το καράβι έχει αρχίσει να μπάζει νερά, φορτωμένο με αναδρομές, νέες μυθολογίες και υπερβολές. Για ακόμη μία φορά, ο captain Τζακ Σπάροου ψάχνει ένα μαγικό αντικείμενο, αυτή τη φορά την τρίαινα του Ποσειδώνα, αλλά δεν είναι ο μόνος, καθώς πρέπει να ανταγωνιστεί τον άσπονδο φίλο του, Μπαρμπόσα, και το φάντασμα του Ισπανού καπετάνιου Σαλαζάρ.


Ο Ντεπ είναι αρχικά διασκεδαστικός με τα βαμμένα μάτια και το γνωστό περπάτημα. Οι φαν όμως της ταινίας δεν ικανοποιούνται μόνο με αυτά, καθώς δεν υπάρχει πλέον πολύς χαρακτήρας πέρα από αυτό απλώς ένας διαρκώς μεθυσμένος δειλός, που σκοντάφτει βρισκόμενος σε σύγχυση, μια αστεία ιδέα, που φθίνει γρήγορα. Στην πραγματικότητα, έχουν χαθεί τα κωμικά στοιχεία. Η ταινία είναι γεμάτη με αναδρομές και εκπλήξεις, ενώ η αφήγηση υπερτερεί της ψυχαγωγίας.


Ο Μπαρμπόσα του Τζέφρι Ρας, με την ιδιαίτερη χροιά, και ο Σαλαζάρ του Χαβιέρ Μπαρδέμ προσθέτουν πόντους στην ταινία, ενώ η παρουσία του δεύτερου αποτελεί σημαντική προσθήκη στη μυθοπλασία της. Αξίζει να τονίσουμε πως οι χαρακτήρες τους ενισχύονται και από τα ειδικά εφέ που τους περιβάλλουν. Η ναυαρχίδα του Μπαρμπόσα είναι διακοσμημένη με επιχρυσωμένα κρανία, ενώ το καράβι-φάντασμα του Σαλαζάρ είναι κατασκευασμένο κυρίως από καπνό και τέφρα.


Συνολικά η ταινία έχει πολλές σκηνές δράσης σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Το πρόβλημα είναι ότι τα κωμικά στοιχεία δεν «χτίζουν» μια συνέχεια, απλώς επαναλαμβάνονται σε τέτοιο σημείο, που δεν δείχνουν πλέον αστεία. Το «Οι πειρατές της Καραϊβικής: Η εκδίκηση του Σαλαζάρ» δεν ξεπερνά το ύψος του πήχη που είχαν ανεβάσει οι προηγούμενες ταινίες, με αποτέλεσμα να μην ενθουσιάζει. Οι λάτρεις των συγκεκριμένων ταινιών κατά πάσα πιθανότητα θα την ευχαριστηθούν. Παρ’ όλα αυτά, ίσως ήρθε η ώρα η Disney να αναθεωρήσει τη συνέχεια του επιτυχημένου franchise, κρατώντας το ζωντανό στη μνήμη μας, πριν αυτό απογοητεύσει και τους τελευταίους φαν.