Οι Άθλιοι - Λίγα λόγια για το έργο

Το δημοφιλές αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό «Οι Άθλιοι» ζωντανεύει στο «Θέατρον» σε ένα θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που παραδοσιακά πλέον ανεβάζει τις μεγαλύτερες και θεαματικότερες παραγωγές για μικρούς, αλλά και μεγάλους θεατές, παρουσίασε φέτος το εμβληματικό έργο του Βίκτορος Ουγκό «Οι Άθλιοι».

Η θεατρική διασκευή του δημοφιλούς αριστουργήματος του 19ου αιώνα υπέγραψε η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, μαζί με έναν θίασο 22 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών. Η παράσταση με τα συνεχόμενα sold-out, ενδεχομένως να πάρει παράταση και μετά τις 28 Απριλίου 2024, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

1-kwnstantinos-moytaftshs-oi-athlioi-idima-meizonos-ellhnismoy-1a

Ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής που συμμετέχει στην επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Οι Άθλιοι» μίλησε στο parapolitika.gr κα τον Γιάννη Ξυνόπουλο, για τον ρόλο του "κυρίου Θεναρντιέ", του πανούργου και καιροσκόπου πανδοχέα. Επίσης αναφέρθηκε στα «Σύρματα» της ΕΡΤ, καθώς και στην παράσταση «Όταν πέθανα» του Λάκη Λαζόπουλου, που συμμετέχει φέτος.

«ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» του Βίκτoρος Ουγκό

Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία από την παράσταση "Οι Άθλιοι";

«Είμαι παραπάνω από ευτυχής για την φετινή παράσταση των Αθλίων. Ένα έργο κλασικό, εκ πρώτης σκέψης "ακατάλληλο" για παιδιά, που όμως το αγάπησε τόσο πολύ το κοινό και το αποδέχτηκε με απίστευτη θέρμη. Αυτό είναι για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Τελικά, δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά, αν φυσικά αυτό γίνει προσεκτικά και με τον σωστό τρόπο. Η διασκευή και η σκηνοθεσία της Κ. Νικολαΐδη μας το έκανε εύκολο, και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να γινόμαστε κοινωνοί σπουδαιότερων μηνυμάτων για τους μικρούς μας θεατές».

Ποιον ρόλο ενσαρκώνεται και πώς είναι η συνεργασία σας με τους συναδέλφους;

«Στην παράσταση ενσαρκώνω τον ρόλο του κυρίου Θεναρντιέ, ενός πανούργου και καιροσκόπου πανδοχέα που έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος. Οι απατεωνιές και οι δολοπλοκίες είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μαζί με την σύζυγό του, που υποδύεται η υπέροχη Β. Ανδρίτσου, εκμεταλλεύονται τη μικρή Κοζέτ και έπειτα εκβιάζουν και δολοπλοκούν για να πετύχουν τους στόχους τους. Είναι ένα δίδυμο, ωστόσο, που παρά τις ραδιουργίες του, έχει και πολλά κωμικά στοιχεία που του δίνει ένα μικρό "άλλοθι" στα μάτια του θεατή».

1-kwnstantinos-moytaftshs-3

Πως ήταν η συνεργασία σας με την σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Νικολαΐδη;

«Με την Κωνσταντίνα Νικολαιδη έχω συνεργαστεί κι άλλες φορές στο παρελθόν. Κι όσο τη γνωρίζω στο πλαίσιο της δουλειάς, αλλά και εκτός αυτής, θαυμάζω ακόμη περισσότερο το σκηνοθετικό θράσος, την διορατική ματιά και το πνεύμα της. Δεν φοβάται να "μιλήσει" για αυτά που θέλει μέσω του έργου της, να ρισκάρει, να φτιάξει κόσμους όπως τους έχει οραματιστεί. Συν τοις άλλοις, καθοδηγεί με πάθος και μεράκι τους ηθοποιούς της κι αυτό είναι σπουδαίο για εμάς. Τη θαυμάζω και την εκτιμώ πολύ».


Φέτος σας βλέπουμε και στην τηλεοπτική σειρά "Τα Σύρματα" καθώς και στην παράσταση "Όταν πέθανα" του Λάκη Λαζόπουλου. Τι προτιμάτε, θέατρο ή τηλεόραση;

«Δεν νομίζω ότι έχω ξεκάθαρη θέση πάνω στο δίλημμα "θέατρο ή τηλεόραση". Το καθένα έχει δυσκολίες αλλά και υπέροχες στιγμές. Στο μεν θέατρο, η επαφή με τον κόσμο και η αίσθηση του ότι γεννιέται κάτι στο εδώ και τώρα, πάνω στη σκηνή, προσφέρουν αναντικατάστατα συναισθήματα. Στη δε τηλεόραση, η μαγεία του φακού και η μία και μοναδική αποτύπωση της κάθε σκηνής στο γυαλί, σε κάνουν να νιώθεις απερίγραπτα. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσω ποτέ να ξεχωρίσω ένα απτά δύο. Απαιτούν ισάξια αφοσίωση και πάθος για να γίνουν σωστά».

1-kwnstantinos-moytaftshs-4

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για τη νέα σεζόν;

«Δυστυχώς είναι ακόμη νωρίς για να οριστεί με σαφήνεια ο προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν. Είμαι σε συζητήσεις για διάφορα όμορφα πράγματα, που ελπίζω να πραγματοποιηθούν. Εύχομαι να έχω σύντομα να μοιραστώ μαζί σας νέα».


1-kwnstantinos-moytaftshs-miserables-3

«Οι Άθλιοι» - Ταυτότητα της Παράστασης:

Διάρκεια:135’ με διάλειμμα 15’

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων
Σάββατο στις 14:30
Κυριακή στις 11:30
Έναρξη παραστάσεων:
21 Οκτωβρίου 2023

Σκηνοθεσία
Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Πρωταγωνιστούν
Γιάννης Αγιάννης, ο Ιβάν Σβιτάιλο
Ιαβέρης, ο Μιχάλης Μαρκάτης

Πρωταγωνιστούν: Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ελευθερία Πάλλα, Φιλίππα Κουτούπα, Ραφαέλ Αριστοτέλους, Ειρήνη Αγγελοπούλου, Βασιλική Ανδρίτσου και ο Τάσος Χαλκιάς

Μαζί τους, οι ηθοποιοί: Ελίνα Γιαννάκη, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Στεφανία Δράκου, Νικόλας Καλιδώνης, Στέφανος Καλτσής, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Ρίνο Τζάνι, Τζούλι Τσόλκα, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Γιάννης Φιλίππου.

1-miserables-2
1-kwnstantinos-moytaftshs-miserables-2


Συντελεστές
Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια,
η Χριστίνα Φωτεινάκη τις χορογραφίες,
η Μελίνα Μάσχα τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς,
ο Γιάννης Οικονόμου την πρωτότυπη μουσική και τα live τραγούδια
σε στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα,
η Βικτωρία Βελοπούλου το video art
και ο Ραφαέλ Αριστοτέλους τη μουσική διδασκαλία.
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου είναι η Κατερίνα Σβορώνου,
βοηθός χορογράφου η Δέσποινα Τριάντου
και μακιγιέζ η Ράνια Γιαννάκη.

1-miserables-5
1-miserables-6


Τιμές Εισιτηρίων
Κανονικά εισιτήρια: €16, €14, €12 (θεωρείο)
Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους
Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) οικογενειακά εισιτήρια

Προπώληση Εισιτηρίων
Στα ταμεία του Θεάτρου (Πειραιώς 254, Ταύρος, 177 78)
Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά: Hellenic-cosmos.gr/tickets
Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

Κρατήσεις για Σχολεία - Ομάδες
Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»
Tηλ: 21225403006982540300
e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr