Ελληνικές αρχαιότητες, τρόπαια, αναµνηστικά, γραµµατόσηµα, αφίσες, καρτ ποστάλ, καθώς και το τεράστιας συµβολικής αξίας κύπελλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου νικητή στον Μαραθώνιο των σύγχρονων Ολυµπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 -ένα έκθεµα που δίνεται ως δάνειο από το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο έχουµε κάνει σχετική αναφορά σε παλαιότερο τεύχος µας- συναποτελούν την έκθεση «Ολυµπισµός, Σύγχρονη εφεύρεση, Αρχαία κληρονοµιά», που θα παρουσιαστεί στο Λούβρο σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση -που θα είναι ανοικτή από τις 24/4 έως τις 16/9- πλαισιώνει τους Ολυµπιακούς και Παραολυµπιακούς του 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι και γι’ αυτό η σηµασία της είναι πολλαπλή.

*Διαβάστε εδώ: Η Ηρώ Σαϊα θα ερμηνεύσει εγκώμια του Πάσχα με δωρεάν είσοδο στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών

Μάλιστα, το φηµισµένο γαλλικό µουσείο φιλοδοξεί να αναδείξει το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο στο οποίο δηµιουργήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυµπιακοί Αγώνες στην Αθήνα: τις εικονογραφικές πηγές όπου βασίστηκε η αναβίωσή τους, µαζί µε εντυπωσιακά τεκµήρια και ντοκουµέντα, αλλά και την ίδια την ιστορία των διοργανωτών που είχαν την ιδέα να ξαναζωντανέψουν τους αθλητικούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας.

Για την ιστορία, ήταν το 1924 όταν η Γαλλία πρωτοδιοργάνωσε Ολυµπιακούς Αγώνες - στο Παρίσι φυσικά.

Τώρα, έναν αιώνα αργότερα, οι Ολυµπιακοί στη γαλλική πρωτεύουσα θα είναι το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός που θα µεταφέρει την εξαιρετική πολιτιστική, καλλιτεχνική και ιστορική κληρονοµιά της χώρας ανά τον κόσµο, µαζί µε τις ελληνικές επιρροές από τους αρχαίους και τους πρώτους σύγχρονους Ολυµπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.

Η συγκεκριµένη έκθεση ρίχνει άπλετο φως στις απαρχές των σύγχρονων Ολυµπιακών Αγώνων, αρχίζοντας από τον Πιέρ ντε Κουµπερτέν και την πρωτοβουλία του για την επαναδιοργάνωσή τους, παρουσιάζοντας ωστόσο και άλλους, Γάλλους και Έλληνες, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάµεις τους για την επιτυχία του ευγενούς στόχου. Προσωπικότητα όχι ευρέως γνωστή αλλά σηµαντική για την αναβίωση των Ολυµπιακών Αγώνων αποτέλεσε και ο Εµίλ Ζιλιερόν (1850-1924), Ελβετός σχεδιαστής που εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και περνούσε ατελείωτες ώρες στο Λούβρο αντιγράφοντας τα αρχαιοελληνικά αριστουργήµατα.

Ο Ζιλιερόν είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα ως επίσηµος καλλιτέχνης των Ολυµπιακών Αγώνων του 1896 και των Μεσολυµπιακών του 1906 σχεδιάζοντας τα τρόπαια των νικητών, εµπνεόµενος από την αρχαία ελληνική τέχνη. Ακολούθως, στην παρούσα έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά αρχαιότητες που ενέπνευσαν τον Εµίλ Ζιλιερόν, µε βάση τη λεπτοµερή µελέτη της συλλογής του.

Πρόκειται για µεγάλης αξίας έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης, από τη συλλογή της οικογένειας Ζιλιερόν, την οποία δώρισε πρόσφατα στη Γαλλική Σχολή της Αθήνας - έργα που θα έχουν την τιµητική τους σε αυτή την πολύπτυχη, παγκόσµιας εµβέλειας, έκθεση στο Λούβρο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2/04/2024