Το ΕΜΣΤ γιορτάζει το κλείσιμο της έκθεσης The Hermit του Viron Erol Vert με ένα ολοήμερο πρόγραμμα live μουσικής εμπνευσμένο από την έκθεση του Vert και την έρευνα του για τον Ιάννη Ξενάκη και το έργο του.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος επιμελείται η ομάδα bend και συμμετέχουν ο Bill Anagnos, ο Ανδρέας Ragnar Κασσάπης και η Δανάη Στεφάνου. Για το δεύτερο μέρος, ο Vert έχει προσκαλέσει την Franziska Lantz και την Saint Precious να παρουσιάσουν ζωντανά τα έργα που έχουν γράψει ειδικά για την εγκατάσταση και ακούγονται στην έκθεση Τhe Hermit τους τελευταίους τέσσερις μήνες αλλά και νέες συνθέσεις.

Το The Hermit (Ο Eρημίτης) είναι η πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του εικαστικού καλλιτέχνη Viron Erol Vert. Μεγαλωμένος μεταξύ Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδας, σε διαπολιτισμικό –οικογενειακό και ευρύτερο– περιβάλλον, ο Vert έχει ένα πολυσχιδές έργο με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα που αφορούν θρησκευτικά συστήματα, πολιτισμικές ταυτότητες και γλώσσα. Το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο του καλλιτέχνη και οι στενοί του δεσμοί με τα διάφορα υποπολιτισμικά περιβάλλοντα της σκηνής των club στο Βερολίνο παίζουν κεντρικό ρόλο στην έρευνα και το έργο του.

Η επιτόπια εγκατάσταση του Viron Erol Vert Τhe Hermit δημιουργήθηκε ειδικά για το EMΣΤ και είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ιάννη Ξενάκη, στον οποίο το Μουσείο αφιέρωσε δύο μεγάλες εκθέσεις την περίοδο 2023-2024. Η εγκατάσταση διερευνά διάφορες όψεις της πρακτικής του πρωτοποριακού συνθέτη, αρχιτέκτονα και μαθηματικού, και αναδεικνύει την επιρροή που είχε στους σύγχρονους μουσικούς και σε καλλιτέχνες που εργάζονται με βάση τον ήχο.

Η εγκατάσταση του Vert είναι ένας εμβυθιστικός, διαδραστικός τόπος συνάντησης με αισθητική εμπνευσμένη από το nightclubbing, o oποίος γεμίζει με ήχους συντεθειμένους από μουσικούς της σύγχρονης πειραματικής μουσικής (Agatha & Kristianna Tsimpi, Korhan Erel, Franziska Lantz, Alexander Stewart / Ge1, Saint Precious, André Vida). Συγχρόνως, οι έξι μελωδοί στο κέντρο μετατρέπουν τον ίδιο τον χώρο σε μουσικό όργανο. Οι επισκέπτες καλούνται να βυθιστούν και να απολαύσουν το οπτικοακουστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 31.03.2024
13.00-19.00
Ζωντανά μουσικά περφόρμανς των:
Δανάη Στεφάνου | Ανδρέας Ragnar Κασσάπης | Bill Anagnos | Franziska Lantz | Saint Precious

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 11.00 έως τις 19.00.
Το μουσικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 13.00 και θα διαρκέσει ως τις 19.00.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκθέσεις και στα μουσικά δρώμενα.