Η Sianti Gallery την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 εγκαινίασε την ατομική έκθεση της Σοφίας Φωτιάδου με τίτλο «Out of the box _ Fearless».

Είναι μία έκθεση που διερευνά ανθρώπινα θέματα που αποδίδονται με μία άλλη πρωτότυπη ζωγραφική γλώσσα: η επιλογή μεταξύ (του «φαίνεσθαι» και του «είναι») ορθολογισμού και παράλογου, τα ζητήματα της αλήθειας και της επιθυμίας αλλά και η τιθάσευσή της και κυρίως η πνευματική ποιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο αινιγματικός κόσμος της Φωτιάδου αποτελείται από θαυμαστά και παράξενα πρόσωπα αναμφισβήτητα ιδιόμορφα, που κινούνται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Τα έργα της είναι ένας συνδυασμός μιας ρεαλιστικής περιγραφής και μιας σουρεαλιστικής φαντασίωσης, που τελικά αποδεικνύει την επιθυμία της να υπερβεί τα συμβατικά όρια της αναπαράστασης. Το μάτι που έχει αντικαταστήσει το κεφάλι, δίνει μια αιτιολογία στο θεατή να το αντιμετωπίσει σαν να είναι πολύ περισσότερο από ένα όργανο.

Η ίδια η καλλιτέχνις μιλώντας σήμερα στα parapolitika.gr αναφέρει λεπτομέρειες για τη νέα της έκθεση, αλλά και για την απόφασή της να ασχοληθεί με την Τέχνη.

fotiadoy4

Πώς βρεθήκατε στον χώρο της Τέχνης και από ποια ηλικία;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω με τέμπερες αρχικά από την παιδική μου ηλικία, αλλά δεν πήρα καμία ενθάρρυνση να ακολουθήσω την τέχνη μου επαγγελματικά. Ωστόσο, το πάθος μου για τη ζωγραφική ήταν κάτι που καταλάβαινα πως δεν μπορούσα να αγνοήσω. Και έτσι αρκετά αργότερα, ενήλικας πλέον, ξεκίνησα να δουλεύω τα λάδια, που έμελλε να γίνουν και το αγαπημένο μου υλικό, χάριν της υφής τους και της στιλπνότητας τους. Από τους δασκάλους της Αναγέννησης, έμαθα για το φως και τη σκιά. Μελέτησα διάφορα κινήματα και καλλιτέχνες του παρελθόντος και του παρόντος. Και κρατάω τα πολύτιμα εφόδια του παρελθόντος που αποτελουν τροφή για σκέψη, ενώ εργάζομαι μακριά από τους αφύσικους ρυθμούς της μαζικής κουλτούρας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας θέμα, αυτό που λατρεύει η ψυχή σας;

Ο άξονας της δουλειάς μου περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο. Εστιάζοντας στο νου και την ψυχή, ένα ταξίδι εσωτερικό με διάφορους προορισμούς και εκδοχές αλήθειας. Έχω μια προτίμηση προς τη γυναικεία μορφή. Πιστεύω πως είναι σύμβολο της φύσης, μια δύναμη δημιουργική, αλλά και ευαίσθητη, μια δύναμη ανθεκτικότητας και επιβίωσης. Τα στοιχεία της φύσης που συχνά χρησιμοποιώ, αποτελούν σύμβολα και στοιχεία του σύμπαντος που είμαστε όλοι μέρος του. Η σύνδεσή μας με τη φύση έχει θετικές ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το σώμα μας. Μας ηρεμεί και ενισχύει την προσωπική μας ευεξία. Όλα αυτά ακούγονται λίγο κλινικά, αλλά οι άνθρωποι ενστικτωδώς θέλουν να συνδεθούν με τη φύση και το περιβάλλον τους.

fotiafoy2

Ποια πράγματα κυρίως σας εμπνέουν σήμερα; Και ποια σας πονάνε;

Η έμπνευση μπορεί να προκύψει από οτιδήποτε διαβάζω, βλέπω και σχετίζεται κατά κύριο λόγο άμμεσα ή έμμεσα με τον άνθρωπο και τη φύση που μας περιβάλει. Υπάρχουν ατελείωτοι συνδυασμοί μεταξύ όλων των στοιχείων και των θεμάτων, που προσφέρουν απεριόριστη δημιουργική εξερεύνηση. Η ανθρώπινη μορφή ως ‘’εσωτερικά τοπία’’, ψευδαισθητικές παραστάσεις, επιδιώκοντας κάτι πέραν από την μορφή, αναζητώντας συχνά την ποιητική των πραγμάτων. 
Αυτό που με πονάει πιο πολύ είναι το σκοτάδι, η ασχήμια της ανθρώπινης ψυχής.

«Out of the box _ Fearless». Πώς βγήκε αυτός ο τίτλος και από πόσα έργα αποτελείται η νέα σας έκθεση;

Είναι μια προσέγγιση του πορτέτου που κινείται σε δύο άξονες. Στην ‘’Out of the box’’, πορτρέτα old masters, ‘’έξω’’ από τους περιοριστικούς κανόνες (μόδα, κουλτούρα) της εποχής που αυτά δημιουργήθηκαν (Αναγέννηση, μέχρι και Νεοκλασικισμό), εστιάζοντας στο νου και την ψυχή. Και η ‘’Fearless’’η γυναίκα όπως ανέφερα πριν, σαν μια δύναμη δημιουργική, ευαίσθητη, ανθεκτικότητας και επιβίωσης. Της πρώτης σειράς εκτίθονται 13 έργα και άλλα 8 περιμένω να επιστρέψουν άμεσσα από το Λονδίνο μετά την παρουσίαση της ατομική μου έκθεσης εκεί και 12 έργα της δεύτερης σειράς.

fotiadoy1

Τι συμβολίζει αυτή η παραμόρφωση των προσώπων που τόσο υπέροχα έχετε αποτυπώσει στα έργα σας;

Μια υπέρβαση των ορίων της αναπαράστασης, η παραμορφωτική εκδοχή χαρακτήρων κωδικοποιημένων καταστάσεων και ύπαρξης που επιβάλλει η εποχή μας. Κρυμμένες αφηγήσεις πίσω από την εικόνα, υποδηλώνουν τον σύγχρονο περιορισμό που υφίσταται ο άνθρωπος.

Στα έργα σας κυριαρχούν τα μάτια και η δύναμή τους. Για εσάς προσωπικά ποιο «μάτι» αποτελεί μεγάλη δύναμη στη ζωή σας θετικά ή αρνητικά;

Το καθένα έχει και ένα διαφορετικό λόγο ύπαρξης και είναι δύσκολη η επιλογή. Αλλά θα έλεγα τελικά το ’’The miror of my scall’’. Το μεγάλο μάτι που αντικαθιστά το κεφάλι εξ ολοκλήρου, με το σκίτσο του σκορπιού. Ο σκορπιός, ως σύμβολο ανανέωσης και της ανθρώπινης αγωνίας στις δύσκολες στιγμές, μεταφέροντας την έννοια της αναζήτησης της ουσίας των πραγμάτων ,αλλά και τη δύναμη που η ανθρώπινη ψυχή αντλεί από την αντιμετώπιση δυσκολιών. Η αγωνία και η προσπάθεια που εκφράζονται μέσα από το σύμβολο του σκορπιού αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη διάθεση να ξεπερνά τις δυσκολίες, προσδίδοντας του δύναμη και ενδυνάμωση σε δύσκολες στιγμές. Και επισημαίνει τη σημασία της επιμονής, της εσωτερικής αναζήτησης, και της ανάδειξης της δύναμης που κρύβεται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.

428448389_926878896111410_9089941592577783312_n

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο σημερινός παράδεισος που αναζητεί ο σύγχρονος Έλληνας και πώς θα τον αποτυπώνατε με την Τέχνη σας;

Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη απάντηση. Δεν θα διακυνδινεύσω να το απαντήσω γιατί μπορεί και να τον αδικήσω. Θα πω όμως πως έχω εστιάσει τη δουλειά μου κατά κύριο λόγο σε θετικά μηνύματα, ακόμη και όταν θέλω να πω άσχημα, δύσκολα πράγματα, προσπαθώ να τα περνάω όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Πληροφορίες
Sianti Gallery 
Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Νηρηίδων 18 (Περιοχή Χϊλτον)
Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη
Μετρό Ευαγγελισμός