Με το 64% των Βρετανών πολιτών να τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και το 77% του βρετανικού κοινού, που δεν έχει δει ποτέ τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, να αναφέρει ότι η επιστροφή τους στην Ελλάδα δεν θα είχε αντίκτυπο στο ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν το Μουσείο, είναι πασιφανές ότι το θέµα της επιστροφής εµποδίζεται εδώ και χρόνια µόνο από τις βρετανικές κυβερνήσεις.

Η προκλητική επίδειξη µόδας που έλαβε χώρα την προηγούµενη εβδοµάδα στην αίθουσα Duveen, όπου φιλοξενούνται τα ελληνικά αριστουργήµατα, προκάλεσε κύµα αντιδράσεων εντός και εκτός Βρετανίας, κάνοντας γνωστή την προσπάθεια του Βρετανικού Μουσείου να γεµίσει το ταµείο του, νοικιάζοντας τις αίθουσές του για εκδηλώσεις. Και καθώς τείνουν να γίνουν τσουνάµι οι διάσηµες φωνές ανά τον κόσµο που στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, τις τελευταίες µέρες ξεχωρίζει η δηµόσια στήριξη της διάσηµης, βραβευµένης Βρετανίδας συγγραφέα και δηµοσιογράφου Βικτόρια Χίσλοπ. «Ακόµα παλεύω να αποφασίσω αν ήταν σκόπιµα προκλητική η ενέργεια του Βρετανικού Μουσείου να κάνει επίδειξη µόδας µπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα ή ήταν απλώς µια ηλίθια απόφαση που ελήφθη από κάποιον που δεν έχει γνώση ή κατανόηση του πόσο πολύτιµα είναι αυτά τα Γλυπτά... Το Μουσείο έχει επιδείξει µια πολύ αλαζονική στάση για το θέµα. Πρέπει να θυµόµαστε ότι αναζητούν απελπισµένα χρήµατα αυτή τη στιγµή - το κτίριο είναι σε πολύ κακή κατάσταση και χρήζει επισκευής (στο πρόσφατο παρελθόν έπεφταν σταγόνες από την οροφή της ίδιας της γκαλερί Duveen, όπου φυλάσσονται τα Γλυπτά). Προσπαθούν να συγκεντρώσουν ένα δισεκατοµµύριο λίρες! Οπότε, ποιος ξέρει τι θα κάνουν για να προσπαθήσουν να µαζέψουν χρήµατα. Ενας τρόπος είναι να νοικιάσουν τους χώρους της γκαλερί για πάρτι και δείπνα (είναι στον ιστότοπό τους, όποιος έχει αρκετά χρήµατα µπορεί να νοικιάσει έναν χώρο). Ποιος ξέρει λοιπόν πού αλλού θα νοικιάσουν την Duveen Gallery για το επόµενο διάστηµα;», αναφέρει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» η κ. Χίσλοπ.

Βικτόρια Χίσλοπ: «Ο Σούνακ δεν αποδέχεται ότι τα Γλυπτά κλάπηκαν από τον Έλγιν, η αδιάλλακτη στάση του δεν θα αλλάξει, ευτυχώς αλλάζουν οι πρωθυπουργοί»

Η διάσηµη συγγραφέας κάνει λόγο για άγνοια του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak (Ρίσι Σούνακ), αναφορικά µε την ιστορία της µεταφοράς των Γλυπτών στο Λονδίνο. «Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αγνοεί τα γεγονότα γύρω από το πώς ήρθαν τα Γλυπτά για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Οπως πολλοί άνθρωποι, δεν αποδέχεται το βασικό γεγονός ότι τα Γλυπτά κλάπηκαν από τον Ελγιν και είχαν σκοπό να διακοσµήσουν το δικό του σπίτι. ∆εν είχε άδεια. ∆εν µεταφέρθηκαν στη Βρετανία για να τα κρατήσουν ασφαλή. ∆εν τα έφεραν εδώ µε σκοπό να µορφώσουν τις µάζες. Το πρόβληµα µε τον Σούνακ είναι ότι απλώς δεν έχει διαβάσει τα αδιαµφισβήτητα γεγονότα, τα οποία είναι πολύ καλά τεκµηριωµένα. Αρα, η αδιάλλακτη στάση του δεν θα αλλάξει. Ευτυχώς αλλάζουν οι πρωθυπουργοί... Και οι περισσότεροι από εµάς ελπίζουµε ότι θα φύγει στις επόµενες εκλογές. Ελπίζω να αντικατασταθεί από κάποιον υψηλότερου επιπέδου. Οσο για την αγένειά του να ακυρώσει τη συνάντησή του µε τον Μητσοτάκη, αυτό είναι άλλη ιστορία, αλλά µέρος του ίδιου ζητήµατος. Κάποιοι τον συµβουλεύουν άσχηµα και παίρνει κακές αποφάσεις», τονίζει.

Λάτρης της Ελλάδας η Χίσλοπ: «Είμαι 100% υπέρ της επιστροφής τους»


Η Βικτόρια Χίσλοπ λατρεύει την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται συχνά έχοντας αναπτύξει πια οικογενειακούς δεσµούς µε τη χώρα µας. Το 2020 της απονεµήθηκε τιµητικά η ελληνική υπηκοότητα, από την Πρόεδρο της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς το πρώτο της µυθιστόρηµα µε τίτλο «Το νησί», που αναφέρεται στην ιστορία της Σπιναλόγκας, έγινε παγκόσµιο µπεστ σέλερ. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 χώρες και σήµερα περιλαµβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχηµένων µυθιστορηµάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάµεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν την περασµένη δεκαετία, διαφηµίζοντας σε όλον τον πλανήτη την Κρήτη και την ιστορία της. Τάσσεται αναµφισβήτητα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι αυτό θα συµβεί σύντοµα. «Είµαι 100% υπέρ της επιστροφής τους. Τα έκλεψε ένας Βρετανός αριστοκράτης και ντρέποµαι για τη συµπεριφορά του Βρετανικού Μουσείου. Οχι µόνο λόγω της αλόγιστης χρήσης της γκαλερί, όπου γίνεται πασαρέλα δίπλα τους, αλλά επειδή κρατούν κάτι που τόσο ξεκάθαρα ανήκει στο ελληνικό φως και στο πιο όµορφο και τέλειο µουσείο του κόσµου (σ.σ. το Μουσείο Ακρόπολης). Το σκοτάδι του Βρετανικού Μουσείου είναι ειλικρινά ένα καταθλιπτικό περιβάλλον για να ζήσουν αυτά τα όµορφα αντικείµενα. Μια µέρα τα Γλυπτά θα επιστρέψουν σπίτι τους και θα µείνουν εκεί».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 25/02/2024