Αντίστροφη μέτρηση για ένα από τα πλέον σημαντικά -σε παγκόσμιο φάσμα- φεστιβάλ κινηματογράφου. Η φετινή 74η Μπερλινάλε, στο Βερολίνο φυσικά, σηκώνει αυλαία στις 15 Φεβρουαρίου (και θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου) με το ιστορικό δράμα «Small Things Like These» («Μικρά πράγματα σαν κι αυτά») του Ιρλανδού Τιμ Μίλαντς. Πρωταγωνιστής ο Κίλιαν Μέρφι που είναι και από τα φαβορί για Oscar Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Oppenheimer».

74η Μπερλινάλε: Τρεις ελληνικές συμμετοχές74η Μπερλινάλε

Φέτος όμως στην Μπερλινάλε έχουμε και έντονο άρωμα Ελλάδας με τρεις συμμετοχές. Ο Γιώργος Ζώης θα παρουσιάσει την ταινία του «Arcadia» -με πρωταγωνιστές τους Βαγγέλη Μουρίκη και Αγγελική Παπούλια-, όπως έχουμε γράψει, στο διαγωνιστικό τμήμα «Encounters» του φεστιβάλ. Σε αυτή την ελληνοβουλγαρική συμπαραγωγή ένα μοιραίο τροχαίο αναστατώνει τη χειμωνιάτικη ραστώνη ενός τουριστικού θέρετρου.

Σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Special Screenings» θα κάνει πρεμιέρα το 14ωρο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη «Εxergue - on documenta 14». Η θεματική του αφορά την έκθεση «Documenta 14» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στο Κάσελ το 2017. Πρώτη φορά, τέλος, στη δεκάχρονη ιστορία του τμήματος «Berlinale Series Market» επιλέγεται να συμμετάσχει ελληνική σειρά. Ο λόγος για το «Τhe Coroner’s Assistant» της Ελίνας Ψύκου με παραγωγό τη Φένια Κοσοβίτσα («Blonde»), που αρθρώνεται σε έξι επεισόδια και είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ο ιατροδικαστής» του Βασίλη Βασιλικού.

Πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες

Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα της Μπερλινάλε συναντάμε πολυβραβευμένους σκηνοθέτες, όπως τον βετεράνο Ολιβιέ Ασαγιάς με την κωμωδία «Suspended Time», τον Μπρουνό Ντιμόν με το «The Empire», τη Ματί Ντιόπ με το ντοκιμαντέρ «Dahomey», τον Αμπντεραχμάν Σισακό με το «Black Tea» και τον Αλόνσο Ρουιζπαλάσιος με τις δύο Αργυρές Άρκτους που σκηνοθετεί τη Ρούνεϊ Μάρα στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του με τίτλο «La Cocina».

Ενώ συμμετέχουν και σταρ όπως η Ιζαμπέλ Ιπέρ στο «A Traveler’s Needs» του Χονγκ Σανγκσού, η Νίνα Χος στο «Langue Étrangère» της Κλερ Μπερζέ, οι Σεμπάστιαν Σταν και Ρενάτε Ράινσβε που πρωταγωνιστούν στο θρίλερ «A Different Man» του Άαρον Σίμπεργκ, με τη Νορβηγίδα Ράινσβε να πρωταγωνιστεί επίσης στο sci-fi «Another End» του Πιέρο Μεσίνα μαζί με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Μπερενίς Μπεζό.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, που θα αποφασίσει για τα μεγάλα βραβεία, είναι η οσκαρική σταρ Λουπίτα Νιόνγκο, ενώ τιμώμενα πρόσωπα της Μπερλινάλε θα είναι ο Γερμανός σκηνοθέτης Έντγαρ Ράις και ο -για πολλούς- Νο1 εν ζωή σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»