Η Γκαλερί Σκουφά διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση «Ουδείς εκών δίκαιος» των Δημήτρη Τζαμουράνη και Φίλιππου Τσιτσόπουλου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Νίκης Παπασπύρου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, 19:30-21:30 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024.

Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί η performance «One sees more devils than the vast hell can hold» του Φίλιππου Τσιτσόπουλου στις 20:30.


thumbnail_tzamouranis


Στην έκθεση ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια ιδιότυπη συνομιλία ανάμεσα στα έργα τους. Μέσα από τις πολλαπλές μάσκες και «περσόνες» τους συνδιαλέγονται για τις βαθιές υπαρξιακές ανθρώπινες αναζητήσεις και αναρωτιούνται γιατί η ανθρωπότητα έλκετε τόσο πολύ από το σκότος.

Με πολλές, πλούσιες και κοινές αναφορές, με παράλληλες εννοιολογικές αναζητήσεις, με παρόμοιο τρόπο δομής της εικαστικής τους γλώσσας/παραγωγής και με εργαλείο την ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και εν γένει του πολιτισμού, οι δυο καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια έκθεση με μπαρόκ αισθητική, γεμάτη εικόνες με αλληγορική και μεταφορική σημασία.


thumbnail_tzamouranis2


Με πυρήνα το έργο Άγιος Αντώνιος του Τζαμουράνη, εμπνευσμένο από τις εμβληματικές περφόρμανς του Τσιτσόπουλου, οικοδομείται ένας κριτικός διάλογος, ανάμεσα στα έργα τους, για την κατάρρευση των «μύθων», την τραγικότητα, την ιστορία, τον χρόνο, το απάνθρωπο τοπίο που οι άνθρωποι πραγματώνουν τη μοίρα τους, την βία που κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής, την αγωνία να γίνουμε το άτομο που θέλουμε αληθινά να είμαστε, την πίστη στα όνειρα αλλά την έλλειψη συνειδητότητας.

tsitsopoulos__2_


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Ωράριο έκθεσης
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 -14:30 & 17:30-20:00
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00-14:30
Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2024

Γκαλερί Σκουφά
website: www.skoufagallery.gr