Οι εκδόσεις 24γράμματα παρουσιάζουν το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Βασιλικής Πιτούλη με τίτλο «Η Σμύρνη δακρύζει… Η Αρμενία θυμάται…», μέσα από τις 342 σελίδες του οποίου η συγγραφέας ξετυλίγει μια συναρπαστική ιστορία από τις χαμένες πατρίδες.

Λίγα λόγια για το έργο


Στη Σμύρνη του 1922, δυο μικρές αδερφές, η Μελιτίνη και η Ανθή, ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Η μία καταφεύγει σε ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που πέταξε στα βρόμικα νερά του λιμανιού της Σμύρνης το πολύτιμο εμπόρευμά του, μετάξια και δαντέλες, για να διασώσει χριστιανούς που κινδύνευαν, Έλληνες και Αρμένιους. Η άλλη ακολουθεί τη μοίρα των παιδιών του Ορφανοτροφείου Σμύρνης και καταλήγει στο πορνείο των Βούρλων της Δραπετσώνας. Προηγουμένως, το 1915, αμέτρητοι Αρμένιοι είχαν σφαγιαστεί και εκτοπιστεί σε πορείες θανάτου.

Εκατό χρόνια αργότερα, οι απόγονοί τους αναζητούν τα ίχνη της μεγαλύτερης γενοκτονίας του εικοστού αιώνα. Ιστορικά πρόσωπα της εποχής, ο στρατηγός Πλαστήρας, ο αρμοστής Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, συνδιαλέγονται με τους ήρωες της μυθοπλασίας που ζουν την τραγωδία του τέλους της ελληνικής Σμύρνης. Μια φωτογραφία όμως, που βρέθηκε πολλά χρόνια μετά, αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι…
vasiliki_pitoyli


Η Βασιλική Πιτούλη 


Η Βασιλική Πιτούλη είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχει διδάξει στη Ριζάρειο Σχολή, στις σχολές Καργάκου, στα Αρσάκεια Λύκεια και έχει αποσπαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Ήταν υπεύθυνη μεγάλης σχολικής βιβλιοθήκης. Έχει ασχοληθεί με βιβλιοπαρουσίαση και βιβλιοκριτική, κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και στο ίντερνετ. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί δέκα βιβλία της, συλλογές ποιημάτων, νουβέλες και μυθιστορήματα.

Έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση στον Δήμο Κηφισιάς και έχει διδάξει στη σχολή γονέων του ίδιου δήμου.