Με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατο του Γιάννη Κωστόπουλου, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει την έκθεση «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει την παρουσία και τη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε άλλους τομείς, πέραν του τραπεζικού.

Η έκθεση διοργανώνεται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού – στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στην οποία το μουσείο έδωσε το όνομα των γονέων του Γιάννη Κωστόπουλου, τιμώντας τον για τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή του.
To αρχιτεκτονικό περιβάλλον της έκθεσης είναι εμπνευσμένο από τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού στους Ελεύθερους Πολιορκημένους «Με λογισμό και μ’ όνειρο», ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον Γιάννη Κωστόπουλο.

Οργανώνεται κατά τούτο ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, μια «σκαλωσιά» που υποστηρίζει το όνειρο, ένα «πέπλο» που διατηρεί διαρκώς προστατευμένο το ιδιωτικό πρόσωπο του δημόσιου άνδρα, ενώ παράλληλα προκαλεί τη φαντασία του επισκέπτη.

Η έκθεση είναι δομημένη σε πέντε ενότητες, οι οποίες προβάλλουν με άρτιο τρόπο τα πολυσχιδή ενδιαφέροντα και τις πολλαπλές δραστηριότητες του Γιάννη Κωστόπουλου.

Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη
Μουσειολογικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη

Πληροφορίες
άνδρα πολύτροπον
Αφιέρωμα στον Γιάννη Κωστόπουλο
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1
Εγκαίνια: 27/02/2024, ώρα 20:00
Διάρκεια: 28/02 – 12/-5/2024
Είσοδος ελεύθερη