Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τέσσερα άτομα βγαίνουν από τη μηχανή του χρόνου. Ο προβολέας πέφτει πάνω τους.

Προσπαθούμε να βρούμε δουλειές που πρέπει να ολοκληρώσουμε ή κάποιο βιβλίο που θέλουμε να διαβάσουμε –εποικοδομητικός χρόνος– οτιδήποτε τέλος πάντων για να μην χαθεί ο χρόνος. Το απλά τίποτα μας φαίνεται τραγικό! Πόσο δύσκολο είναι να μην κάνεις τίποτα; Πόσο δύσκολο είναι να μην σκέφτεσαι καν! Τίποτα (λέει αργά!). Η αλήθεια είναι πως αυτές τις στιγμές του τίποτα, του κενού, της γαλήνης, είσαι τόσο άδειος, που χωράει όλο το σύμπαν μέσα σου. Είναι σαν να σταματάει ο χρόνος και να γίνεται άπειρος. Αιωνιότητα. (Μόλις ακούγεται η λέξη αιωνιότητα οι προβολείς σβήνουν. Το ρολόι σταματάει για λίγο…)»

Κάθε χαρακτήρας αυτού του έργου ζει ανάμεσά μας. Είναι όλοι τους πέρα για πέρα αληθινοί. Σε αυτό το θεατρικό δοκίμιο έχει απομονωθεί η έννοια του χρόνου σε σχέση με τους ανθρώπους, τις ανάγκες τους, τις αξίες τους, τα ιδανικά τους.

Μάλιστα, σε παλαιότερη συνέντευξή της  στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η γνωστή εικαστικός, μας είχα περιγράψει το βιβλίο της.

«Η ιστορία αυτή, "Ο τροχός του χρόνου", περιγράφει τη ζωή μας, τους ρυθμούς που έχει αποκτήσει η καθημερινότητά μας και πως όλο αυτό επηρεάζει τις σχέσεις μας. Αντί να χαιρόμαστε τη ζωή, ζούμε μέσα στο άγχος, μ' ένα βάρος. Στο θεατρικό προσπαθώ να απομονώσω αυτό το βάρος της αγωνίας. Είναι όλα αυτά τα πρέπει που κουβαλάμε, τα οποία δεν ξέρω αν είναι δικά μας»


Η γνωστή εικαστικός, και συγγραφέας Ειρήνη Γκόγκουα μίλησε στα parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για την παρουσίαση του ιδιαίτερου βιβλίου της.

Πότε κυκλοφόρησε το βιβλίο Ο Τροχός του Χρόνου;

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2022. Η πρώτη παρουσίαση έγινε αρχές Ιουλίου 02/07/2023 στη βιβλιοθήκη Ανθός του Φουγάρο art center στο Ναύπλιο, στην πόλη μου, σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον. Τώρα, ήρθε η στιγμή να το φιλοξενήσει ο Ιανός και να το παρουσιάσει στο κοινό της Αθήνας... If you can make it there you ll make it anywhere

«Ο τροχός του χρόνου» της Ειρήνης Γκόγκουα

Πως μια εικαστικός ξεκινά να γράφει ένα θεατρικό; Ποια η αφορμή;

Τα ξυπνήματα μέσα στο λήθαργο της ζωής. Η αφορμή θεωρώ πως είναι η παρατήρηση του τρόπου ζωής μου, της σημερινής κοινωνίας της αλλά και η έντονη ενόχληση και δυσαρέσκεια για τον χρόνο που εξαφανίζεται με τόση ευκολία τόση ταχύτητα και αφήνει τεράστια κενά λόγω της έλλειψης του στην επικοινωνία με τον εαυτό μας, με τους ανθρώπους μας, με τα θέλω μας...

Ο λόγος τώρα το ότι τις σκέψεις αυτές τις μετέφερα σε θεατρική περιγραφή είναι μάλλον το ότι είμαι εικαστικός, η εικόνα. Δηλαδή εγώ πρώτα είδα το γλυπτό - ρολόι σε σκίτσο, μετά σε γλυπτό και κατόπιν έγινε σκηνικό στο θεατρικό μου. Με λίγα λόγια το θεατρικό το έχω γράψει σαν περιγραφή όσων σε εισαγωγικά έβλεπα να ξετυλίγονται σαν εικόνες.


Ποιοι θα μιλήσουν στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό και ποια τα συναισθήματα σας;

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι:
Τζένη Αρσένη Σκηνοθέτιδα - θεατρολόγος, Δρ Αισθητικής Φιλοσοφίας
Ταμιλλα Κουλίεβα, Ηθοποιός - Σκηνοθέτιδα
Μένη Μαλλιώρη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ
Πέννυ Κροντηρά, Δημοσιογράφος - Πολιτικός Επιστήμονας

Θα αναγνώσουν οι:
Ιωάννα Παππά, Ηθοποιός
Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ηθοποιός
Αγγελική - Σοφία Ξύλινα, Μαθήτρια


Πως αισθάνεσαι για την βραδιά της παρουσίασης;

Τα συναισθήματα είναι χαρά, πολλή χαρά και άγχος βέβαια...
Ανυπομονώ... Είναι μεγάλη μου τιμή η παρουσία και συμμετοχή των αξιόλογων αυτών ανθρώπων. Σημαίνει πολλά για εμένα και το βιβλίο.


Ο δικός σας Τροχός του Χρόνου τι περιλαμβάνει στη ζωή σας;

Ο δικός μου τροχός του χρόνου περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις χαρακτήρες από το θεατρικό μου. Αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα τους. Είναι σαν το πριν, το τώρα και το μετά μου. Λεπτομέρειες δεν θέλω να πω, αποκαλύπτω το θεατρικό έτσι!


Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου: