Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε και στον ΣΚΑΙ 100,3, απαντώντας σε ερώτηση για την προχθεσινή απεργία των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη, η οποία κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική σημείωσε «η Ακρόπολη έκλεισε για ένα εντελώς παράλογο λόγο. Ποιος είναι αυτός; Όπως ξέρετε, υπάρχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο και έχουν καθιερωθεί οι ζώνες επισκεψιμότητας. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων που είναι υπεύθυνος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, αποφάσισε να αναθέσει, μέσα από έναν διαγωνισμό, με πλήρως διαφανείς διαδικασίες, την εξυπηρέτηση των ταμείων, για όσους δηλαδή, δεν έχουν ηλεκτρονικό εισιτήριο. Γιατί υπάρχουν ακόμα επισκέπτες που δεν προμηθεύονται εγκαίρως το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή τέλος πάντων, θέλουν κάποια διευκόλυνση στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης καθώς και στην διευθέτηση τους, όταν βρίσκονται, εν αναμονή, για να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο. Αναθέτει, λοιπόν, κατά την αρμοδιότητά του, και κατά το νόμο, τις υπηρεσίες αυτές, σε μια ιδιωτική εταιρεία που θα προκύψει από το διαγωνισμό. Οι αρχαιοφύλακες λοιπόν, δυσαρεστήθηκαν, διότι ήθελαν οι ίδιοι να εξυπηρετούν τα ταμεία, δηλαδή να κάνουν χρέη και ταμιών και να ασχολούνται και με τη διευθέτηση των επισκεπτών. Αλλά την ίδια στιγμή οι ίδιοι και το σωματείο τους, θεωρούν ότι το φυλακτικό προσωπικό δεν είναι επαρκές και απαιτούν περισσότερα άτομα».

Η τροπολογία για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε

Σε ερώτηση σχετικά με τη δημόσια εταιρεία «Ανάπλαση ΑΕ» διευκρίνισε ότι, η εταιρεία αυτή δεν ήταν ποτέ δημοτική, έχει τέσσερις μετόχους, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών και η απόφαση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί και να αναδείξει τα ιστορικά κέντρα, σε όποιες πόλεις υπάρχουν ανά την επικράτεια.

Να θυμήσουμε πως προημερών ο νεοεκλεγείς Δήμαχρος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε ανακοίνωσή του, είχε χαρακτηρσει «σκανδαλώδη» την τροπολογία που αποκλείει τον Δήμο Αθηναίων από την εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε και είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «πετάει έξω» από το διοικητικό συμβούλιο τον δήμαρχο Αθηναίων και στα στελέχη του δήμου. Παράλληλα, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για «καθεστωτική αντιμετώπιση και αντίληψη» που «δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της κυβέρνησης» και ζητά από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την τροπολογία. 

Τέλος, σχετικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2025.