Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται σ’ ένα φωτεινό νυχτερινό περιβάλλον που πάλλεται με ενέργεια και κίνηση μέσα από τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις τεσσάρων καταξιωμένων ξένων δημιουργών και μία ελληνική πρόταση, η οποία επιλέχθηκε κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματικής των φωτιστικών εγκαταστάσεων για φέτος με θέμα Gatherings: συναντήσεις ανθρώπων.

Φέτος, ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά έργα για δημόσιο χώρο των Vendel και de Wolf, Tom και Lien Dekyvere και VOUW (Justus Bruns και Mingus Vogel), όλα από τον οργανισμό Light Art Collection (Ολλανδία), του Jonas Vorwerk από το WIREFRAME Public Art agency (Καναδάς), καθώς και την ελληνική συμμετοχή των Petros Dermatas luminous dreams και προσκαλεί το κοινό στη μαγευτική εμπειρία που συνθέτουν.

thumbnail_SNFCC_3

Φωτεινά, αέρινα σχήματα και πλέγματα και σπινθηροβόλες συνθέσεις δημιουργούν μία χορογραφία με υλικό το φως, προκαλούν την αλληλεπίδραση με τον θεατή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν, μέσα από την ενσώματη εμπειρία, τόσο τη διάδραση του επισκέπτη με τον δημόσιο χώρο όσο και τη δυναμική της ανθρώπινης συνύπαρξης μέσα σε αυτόν.

Όλες οι φωτιστικές εγκαταστάσεις, που παρουσιάζονται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ως μέρος του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ, λειτουργούν καθημερινά 17.00 με 00.00 από την 01/12/2023 μέχρι τις 07/01/2024.

Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς το ωράριο παρατείνεται έως τις 02.00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

thumbnail_SNFCC4

Οι εγκαταστάσεις 

Οι εγκαταστάσεις αναλυτικά:

SIGN Ξέφωτο Paul Vendel & Sandra de Wolf (Ολλανδία) Light Art Collection

Καλάμια μπαμπού επενδυμένα με ταινία αλουμινίου, υψώνονται στον ουρανό, σαν να τα φυσά ο αέρας, και μετασχηματίζονται σε μία συστάδα από πύρινες γλώσσες που εκπέμπουν φως και σηματοδοτούν τη φωτιά. Το φως, όπως αναβοσβήνει ρυθμικά, μοιάζει να πηγάζει από τη γη και να ανεβαίνει προς τα πάνω, διαχέοντας μία λάμψη στη νυχτερινή ατμόσφαιρα. Οι ράβδοι, πομποί φωτός και δέκτες ταυτόχρονα, στέλνουν τις φωτεινές τους φλόγες προς τον ουρανό, εκφράζοντας τη διττή σημασία της φωτιάς, τόσο ως δύναμη καταστροφής όσο και αναγέννησης.

thumbnail_SNFCC5

RHIZOME Θόλος Tom & Lien Dekyvere (Bέλγιο) Light Art Collection

Η συνεργατικότητα και η αλληλεγγύη μεταφρασμένες οπτικά σε έργο τέχνης είναι η ιδέα πίσω από την εγκατάσταση των Τοm και Lien Dekyvere. Ένας ιστός με διαφορετικά επίπεδα από τεντωμένα, λεπτά σχοινά που θυμίζουν χορδές, δημιουργούν μία δομή που αιωρείται και μεταφορικά αντικατοπτρίζει την έννοια του δικτύου στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι ίνες εκτείνονται από το ένα σημείο στο άλλο, υφαίνοντας ένα υποβλητικό, αφαιρετικό τοπίο, ένα «κουκούλι» εμπνευσμένο από τους σύγχρονους, διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως. Ενώνουν νοητά διαφορετικούς χρόνους και χώρους, αναδεικνύοντας την κοινή σε όλους τους ανθρώπους ανάγκη της επικοινωνίας. Το έργο επανασχεδιάστηκε ειδικά για τον Θόλο του ΚΠΙΣΝ.

kpisn6

BLOOMLIGHT Μεσογειακός Κήπος VOUW (Oλλανδία) Light Art Collection

Τα Bloomlights είναι μια σειρά από φανούς που αλληλεπιδρούν με τον θεατή σαν ζωντανά πλάσματα. Όταν ο θεατής πλησιάζει, χαμηλώνουν για να τον χαιρετήσουν και του «μιλούν» ανοιγοκλείνοντας τα πέταλά τους και ακτινοβολώντας ένα εγκάρδιο, ζεστό φως. Τα ψηλά φωτιστικά που καταλήγουν σε κομψά φωτεινά «καπέλα», μεταμορφώνονται σε αντικείμενα που μοιάζουν με τρυφερά εξωγήινα όντα ή φιλικές προς τον άνθρωπο μηχανές. Γίνονται αντικείμενο και υποκείμενο θέασης και ανταποδίδουν το βλέμμα των θεατών. Όταν εκείνοι απομακρύνονται, τα Bloomlights επανέρχονται στην αρχική τους θέση, «κλείνουν» τα φωτεινά πέταλά τους και χαμηλώνουν την ένταση του φωτός τους.

thumbnail_SNFCC_7

LOOPS Νότια Μονοπάτια Jonas Vorwerk (Oλλανδία) WIREFRAME Public Art agency

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση Loops δημιουργεί ένα περιβάλλον από πέντε φωτεινά, κυκλικά στεφάνια που παράγουν ήχο και φως σε διάδραση με τον θεατή. Πρόκειται ουσιαστικά για λιτά σχεδιασμένες συσκευές, φιλικές στον χρήστη που συνδυάζουν στη λειτουργία τους την αναλογική με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο θεατής καλείται δια της επαφής να χειριστεί τις κυκλικές συσκευές και να παίξει με τις μουσικές συνθέσεις που αυτές εκπέμπουν, αυτοσχεδιάζοντας ή αλλάζοντας την ταχύτητα του ήχου. 

Σημείωση: η εγκατάσταση Loops δεν θα είναι επισκέψιμη στις 30 και 31 Δεκεμβρίου.

SNFCC_8

Synathroisis Φυτεμένα Δώματα Petros Dermatas: luminous dreams (Eλλάδα)

Η εικόνα των αναμένων αναπτήρων που υψώνονταν, παλιότερα, στα χέρια των ακροατών στις συναυλίες, ως ένδειξη συμμετοχής και διάδρασης, ήταν η έμπνευση για το φωτεινό τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι Petros Dermatas: luminous dreams. Aν η κίνηση αυτή των αναπτήρων θεωρηθεί ένας «απόηχος» των κεριών που κρατούν οι άνθρωποι στις τελετές, έτσι και σήμερα τα κινητά τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει τους αναμμένους αναπτήρες στις συναυλίες. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, δηλώνουν ενεργή συμμετοχή και μεταφέρουν τη θαλπωρή που δημιουργεί η σύνδεση του ατόμου με το σύνολο.

thumbnail_SNFCC9

Ξεναγήσεις στο Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μία μοναδική χριστουγεννιάτικη εμπειρία στο ΚΠΙΣΝ με τη γιορτινή ξενάγηση Christmas Gatherings Tour στο Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το πακέτο περιλαμβάνει ζεστό ρόφημα από το 360° Christmas Pop-Up Bar και συμμετοχή στο Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ σε σειρά προτεραιότητας.

Διάρκεια ξενάγησης (μαζί με το Παγοδρόμιο): περίπου 2 ώρες
Εισιτήριο: 12€
Προγραμματισμένες ξεναγήσεις: 23/12, 24/12, 28/12, 29/12, 30/12, 2-7/1
Ώρα: 19.00-21.00 

INFO
Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ
01/12/2023 - 07/01/2024
17.00-00.00 (στις 31/12 έως τις 02.00)

Είσοδος ελεύθερη

Όλες οι Φωτιστικές Εγκαταστάσεις είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ