Την εκπληκτική αξία των 660.800 ευρώ κατέκτησε πριν από λίγο ο πίνακας του Γιάννη Μόραλη «La Romance», στο saleroom του οίκου Bonhams στο Παρίσι.

Η αρχική τιμή εκτίμησης είχε κυμανθεί πολύ χαμηλότερα, μεταξύ 180 με 200 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο, όπως μετέδιδε το parapolitika.gr, υπήρχε έντονη ζήτηση που αναμενόταν να προκαλέσει «μάχη» μεταξύ των πλειοδοτών.

Πρόκειται για λάδι σε καμβά, με διαστάσεις 180x180 εκ. και χρονολογία το 2001. Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο στην άνοδο της τελικής τιμής έπαιξε η προέλευση του πίνακα, καθώς ανήκε σε ιδιωτική συλλογή στη Ζυρίχη, ενώ έχει περάσει και από τους τοίχους της Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα - μια γκαλερί που λειτουργεί ως «εγγύηση» στην αγορά του Μόραλη.

Τα τελευταία χρόνια τα έργα του Μόραλη παραμένουν στις υψηλές θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης, με τους επενδυτές να τα εμπιστεύονται για μια ασφαλή τοποθέτηση χρημάτων.

Εναν χρόνο πριν, το έργο «Épithalamique» είχε αρχικά εκτιμηθεί προς 300.000 ευρώ, όμως πωλήθηκε προς 605.175 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των προμηθειών του οίκου). 

Διαβάστε ακόμα: Χρηματιστήριο Τέχνης: Πίνακας του Γύζη επέστρεψε στον επενδυτή του πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ

Μία από τις πιο υψηλές τιμές που έχει αγγίξει ποτέ η δευτερογενής αγορά έργων του Μόραλη παραμένει το «Γεωμετρικό», που είχε αγοραστεί έναντι 735.600 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο το 2007.