H Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την παρουσία της στο Παρίσι για την απονομή του διεθνούς βραβείου «UNESCO-Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη για τη Διαφύλαξη και Διαχείριση Πολιτιστικών Τοπίων», είχε συνάντηση εργασίας με την Γαλλίδα ομόλογό της Rima Abdul Malak.

Με αφετηρία την εξαιρετική στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο κρατών, στην οποία ο πολιτισμός κατέχει κεντρική θέση, συζητήθηκε το πολιτιστικό πρόγραμμα της Γαλλίας, που αφορά στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, στην οποία η Ελλάδα, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, συμμετέχει με εκθέματα σε τρεις σημαντικές εκθέσεις, στο Λούβρο, στη Μασσαλία και στην Τουλόν.

Η Υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε την ομόλογό της ότι η Ελλάδα προγραμματίζει να έχει σημαντική παρουσία, σε αρκετές στάσεις, της λαμπαδηδρομίας στην Γαλλία και προσκάλεσε την Γαλλίδα ομόλογό της να παραβρεθεί στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στις 16 Απριλίου 2024, στην Αρχαία Ολυμπία.

Το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των νέων στον πολιτισμό, μέσω προγραμμάτων, όπως το Cultural Pass στη Γαλλία και αντιστοίχως η Κάρτα Νέων στην Ελλάδα.

Η χρήση νέων τεχνολογιών

Ήταν κοινή η διαπίστωση πως οι πολιτιστικοί οργανισμοί πρέπει να μετεξελιχθούν, και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικοί στις νέες ηλικίες. Η χρήση των νέων τεχνολογιών καθίσταται αναγκαία, για να καταστεί δυνατό αποτελέσουν ανάχωμα στη ρητορική του λαϊκισμού και του μίσους της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς συρράξεις και τις κοινωνικές προκλήσεις.

Συνεργασία στη μουσειολογία

Η συνεργασία των δύο χωρών εμβαθύνεται και στον τομέα της μουσειολογίας. Τον Μάρτιο 2024, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι σεμινάριο μεταξύ του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γαλλίας και εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, για την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων στη διαπίστευση και πιστοποίηση των μουσείων, στη διαχείριση των εθνικών αρχείων και στην ψηφιοποίηση τους. Συζητήθηκε η περαιτέρω δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ιδίως στους τομείς που η Ελλάδα έχει δώσει εσχάτως έμφαση, όπως η δημιουργία σχολών για εκμάγευση, η μαρμαρογλυπτική και η ξυλοναυπηγική.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε την ομόλογό της για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή και η Γαλλίδα ομόλογός της την ενημέρωσε για πρωτοβουλίες του Οργανισμό Aliph, που αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας και στοχεύει στην προστασία της κληρονομιάς, από πολεμικές συρράξεις, και στον οποίον μετέχει και η Ελλάδα.

mendoni


Η συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με την Audrey Azoulay


Συνάντηση εργασίας με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay είχε η Λίνα Μενδώνη, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος του Διεθνούς Οργανισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Audrey Azoulay ευχαρίστησε την Υπουργό για την σταθερή και υποστηρικτική δράση της Ελλάδος και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρωτοβουλίες της UNESCO, ενώ η Λίνα Μενδώνη επανέλαβε τη διαθεσιμότητα και ετοιμότητα του ΥΠΠΟ να συνδράμει με εμπειρογνώμονες και ειδικούς επιστήμονες την UNESCO στην αποκατάσταση μνημείων που έχουν υποστεί ζημίες εξ αιτίας πολεμικών επιχειρήσεων.