Παρουσιάστηκε χθες στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας το κτίριο «Βούλγαρη» σε ειδική εκδήλωση. Στους δύο ορόφους του «Σχολείου Βούλγαρη», ενός κτιρίου που αποτέλεσε δωρεά της οικογένειας Βούλγαρη, του γνωστού οίκου κοσμημάτων BVLGARI, στη γενέτειρά τους, θα φιλοξενηθεί μόνιμη έκθεση για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής, βάσει μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Καραγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, ο δήμος Σουλίου αποκτά πλέον ένα σημαντικό πολυχώρο πολιτισμού, ανοιχτό τόσο προς την τοπική κοινωνία όσο και προς το ευρύ κοινό, έναν πόλο έλξης με υπερτοπική φήμη και εμβέλεια.

Η εκδήλωση στόχο έχει την εξοικείωση και τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στο έργο, που θα προάγει και θα διαφυλάσσει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

«Πολυχώρος Βούλγαρη»: Ανοιχτός για το κοίνο από τον Απρίλιο του 2024 

Ο «Πολυχώρος Βούλγαρη» μέλλει να είναι σημείο αναφοράς για την Παραμυθιά και το δήμο Σουλίου και θα αφορά τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς άμεσα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020 και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό τον Απρίλιο του 2024.

Ποιος ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης

Ο Σωτήριος Βούλγαρης, με καταγωγή από την Παραμυθιά, ήταν ένας πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου. Το 1877 η οικογένεια μετέβη στην Κέρκυρα και σύντομα πέρασε στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου ο Βούλγαρης, με το συνέταιρό του Κωνσταντίνο Τρέμο, ξεκίνησε την επιχείρησή του με τα κοσμήματα, που εξελίχθηκε στον παγκοσμίου φήμης οίκο. Ακολούθως, ο Βούλγαρης πήγε στη Ρώμη, όπου είχε μια μεγάλη επιτυχία. Το 1937, ο γιος του Γεώργιος Βούλγαρης, μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, έχτισαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Παραμυθιά, το σχολικό συγκρότημα, που παραμένει εντυπωσιακό έως σήμερα.

Το «Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη», το ιστορικότερο σχολείο της Θεσπρωτίας και ένα από τα σπουδαιότερα της Ηπείρου, συνέδεσε το όνομά του με την εκπαίδευση, αλλά και με πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Θεσπρωτίας. Με τη συγκατάθεση της οικογένειας, το κτίριο μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο, έναν πολυχώρο τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης, που θα χρησιμοποιείται από το δήμο για τους κατοίκους.