Η έκτη διοργάνωση του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, με τίτλο Super Powers – Super Feelings, είναι αφιερωμένη στη συναρπαστική περιπέτεια τού να μεγαλώνεις.

Φέτος γίνεται επιλογή από ένα πρόγραμμα 91 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, από 32 χώρες, που θα μιλήσουν σε παιδιά, εφήβους και γονείς για την αυτοέκφραση, τη διαφορετικότητα και τη χαρά να είσαι ο εαυτός σου στο ταξίδι προς την ενηλικίωση. 

Από τις 13 έως τις 19 Νοεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και οι κινηματογράφοι Κηφισιά 1 & 2 Cinemax, ΔΑΝΑΟΣ και ΣΙΝΕΑΚ φιλοξενούν τη μεγάλη γιορτή του παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, ενώ εκπαιδευτικά εργαστήρια συμπληρώνουν το παζλ του πιο Super Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.

Λεπτομερές προβολών, με δυνατότητα επιλογής ταινιών ανάλογα με το χώρο, την ηλικία, τη θεματική, την προσβασιμότητα, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Τα αφιερώματα

Τα αφιερώματα του 6ου Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας περιλαμβάνουν τις ενότητες:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Από τις πλέον αναγνωρίσιμες ενότητες του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει τη συλλογή Green με ταινίες μικρού μήκους που περνούν στα παιδιά, με τον πιο όμορφο τρόπο, οικολογικά και φιλοζωικά μηνύματα. Ταινίες που επιλέξαμε: Κατάκ: Η Γενναία Φάλαινα | Katak: the Brave Beluga, Mighty Afrin: In The Time Of Floods

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ Ταινίες που μας ανοίγουν ένα παράθυρο στις γειτονικές μας χώρες και φωτίζουν όσα συνδέουν τους λαούς. Φέτος το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με ταινίες από την Κύπρο, το Κόσοβο και την Τουρκία. Ταινία που επιλέξαμε: Το Ημερολόγιο της Παουλίνα Π. – The Diary of Paulina P.

b5527495-6834-49c1-5d97-d4fd8306d61b

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα ανά ηλικιακή κατηγορία χωρίζεται ως εξής:

Για παιδιά από 0 έως 3 ετών: Baby & Me | Κινούμενα Σχέδια Μικρής Διάρκειας

Μέσα σε μια αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και χαμηλό ήχο, το πρώτο ραντεβού με το σινεμά γίνεται απολαυστικό για τα μωρά, που μπορούν να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν, να τρέξουν με ασφάλεια και να αποκτήσουν την πρώτη τους κινηματογραφική εμπειρία.

Για παιδιά από 2-7 ετών: Ανακαλύψτε την κινηματογραφική διασκέδαση με αξιολάτρευτους χαρακτήρες

Τα πιτσιρίκια προσκαλούνται να ανακαλύψουν νέους φανταστικούς κόσμους, να διασκεδάσουν με αξιολάτρευτους χαρακτήρες και να απολαύσουν μαγικές περιπέτειες στολισμένες με μουσική και τραγούδι. Οι ήρωες των ταινιών που απευθύνονται σε αυτή την ηλικία γιορτάζουν τη μοναδικότητά τους και θα ταξιδέψουν τα παιδιά στο Διάστημα, θα τα κάνουν πειρατές, αλλά και θα τους μιλήσουν –ναι, από τόσο νωρίς– για το περιβάλλον. Ηθοποιοί επί σκηνής θα φέρουν τους ήρωες των ταινιών σε απόσταση αναπνοής, μέσα από τη ζωντανή μεταγλώττιση.

Οι ηθοποιοί της ζωντανής μεταγλώττισης είναι οι εξής: Ευγενία Δελιαλή, Προμηθέας Νεραττίνι Δοκιμάκης, Αθηνά Μουστάκα, Λήδα Πλατσή, Αλέξανδρος Σιάτρας, Μαρία Φιλίνη, Φάνης Παυλόπουλος.

Οι επιλεγμένες ταινίες: Το Νανούρισμα της Αρκούδας - Hush Hush Little Bear - Ενότητα Ζωντανή Μεταγλώττιση
Ερνέστ & Σελεστίν: Το ταξίδι – Ernest & Célestine: A Trip to Gibberitia – Ενότητα Ζωντανή Μεταγλώττιση, Ζωηροί Φίλοι

Για παιδιά από 8 – 12 ετών: Kids’ Picks, Green και μεγάλου μήκους ταινίες για όλη την οικογένεια

Ένα παιδί μπορεί να κατανοήσει πλευρές του αληθινού του χαρακτήρα σε ποικίλες συνθήκες: όταν υψώνει ανάστημα σε μια άδικη απέλαση, μέσα από τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, μέσα από την απότομη ενηλικίωση. Στο πιο πλούσιο, έως τώρα, πρόγραμμα του φεστιβάλ υπάρχει χώρος για τη μοναδικότητα κάθε παιδιού.

Σύμμαχοι σε αυτή την πρώτη μεγάλη αποστολή της παιδικής ηλικίας για την αναζήτηση της ταυτότητας είναι αξέχαστες προσωπικότητες που θα κάνουν αυτή την αποστολή απόλυτα συναρπαστική: Αγαπήσαμε την Ντούνια, τη μικρή πρόσφυγα που κουβαλάει μέσα της τον τόπο της (Η Ντούνια και η Πριγκίπισσα του Χαλεπιού - Dounia & the Princess of Aleppo), τον αουτσάιντερ Μόντι (Ο Μόντι και το Περίεργο Μυαλό του - Monti And His Weird Brain), τον Ντίλαν που δεν αφήνει την αναπηρία του να σταματήσει τα ποδοσφαρικά του όνειρα (Ο Άσσος του Ποδοσφαίρου - Bigman) και τη Λου που κάνει ένα περιπετειώδες και αποκαλυπτικό road trip με τη μαμά της (Kiddo).

Ξεχωριστή θέση έχουν και οι έξι (6) ταινίες μικρού μήκους της ενότητας Kids’ Picks που για δεύτερη χρονιά φέτος επέλεξαν μαθήτριες και μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Έφηβοι 13-18 ετών: Teens’ Picks, Greek Shorts και μεγάλου μήκους ταινίες για την ενηλικίωση

Στα Teens’ Picks, που εντάσσονται και πάλι στο πρόγραμμα, οι σινεφίλ έφηβοι της B΄ και Γ΄ Γυμνασίου επέλεξαν πέντε (5) ταινίες που αγγίζουν μια ευρεία θεματολογία από το στρατό ως τα social media. Μέσα από τις ταινίες αυτής της ενότητας δημιουργείται ένα πορτρέτο εφήβων που αναζητούν τη θέση τους πρώτα στο μικρόκοσμό τους και στη συνέχεια στον αληθινό κόσμο.

Ταινία: Buffer Zone – Ενότητες Teen’s Picks & Greek Shorts.

Στην ενότητα Greek Shorts, στιγμιότυπα της εφηβείας αποτυπώνονται μέσα από τον σκηνοθετικό φακό ξεχωριστών δημιουργών της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ οι ταινίες μεγάλου μήκους κάνουν φανερό πως η ενηλικίωση είναι συνυφασμένη με τον αυτοπροσδορισμό.

Ταινίες: Μία στο Εκατομμύριο – One In A Million και Along the Way, ταινία που γεννήθηκε το διάστημα που η σκηνοθέτιδα, κάνοντας εθελοντική εργασία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, γνώρισε τις Αφγανές δίδυμες που ρίσκαραν τα πάντα για να περάσουν στην Ευρώπη και να πραγματοποιήσουν τα καλλιτεχνικά όνειρά τους. Μέσα από την αδελφική τους σχέση, αλλά και την αποφασιστικότητά τους, βρήκαν τη δύναμη να ξεπεράσουν τις κακουχίες, τις παρανομίες και τα εμπόδια που συνάντησαν σε κάθε τους βήμα, αναζητώντας ταυτόχρονα την υπόλοιπη οικογένειά τους. Μια συγκινητική αληθινή ιστορία, που θα αγαπήσει και το ενήλικο κοινό.

Αξίζει να σημειώσουμε πως φέτος, 8 μεγάλου μήκους και 9 μικρού μήκους ταινίες ευρωπαϊκής παραγωγής είναι υποψήφιες για το διαγωνιστικό τμήμα του European Children’s Film Association (ECFA).

paidiko_festibal

Τα βραβεία

Τα βραβεία του ECFA αφορούν στην καλύτερη ευρωπαϊκή παιδική ταινία της χρονιάς και στην καλύτερη ευρωπαϊκή παιδική ταινία μικρού μήκους, και ψηφίζονται από διεθνείς κριτικές επιτροπές. Οι νικητές ανακοινώνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Την επιτροπή του ATHICFF απαρτίζουν οι: Michael Harbauer, διευθυντής Φεστιβάλ Schlingel (Γερμανία), Alessandro Stevanon, καλλιτεχνικός διευθυντής, Φεστιβάλ Cactus (Ιταλία), Anna Stadnik-Wójtowicz, καλλιτεχνική διευθύντρια, Φεστιβάλ Cinema in Sneakers (Πολωνία).

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια & Playroom

Την ώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια ίσως και να είναι ήδη πλήρη. Δεν θα μπορούσαμε, ωστόσο, να μην σας πούμε δυο λόγια για την καταπληκτική αυτή ενότητα του Φεστιβάλ, που στόχο έχει να αποτελέσει εκκολαπτήριο αυριανών δημιουργών και μικρών σινεφίλ! Κλείστε θέση και επιτρέψτε στα παιδιά να ανακαλύψουν πλάι σε καταξιωμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς τις πιο συναρπαστικές πτυχές της κινηματογραφικής τέχνης.

Οι χώροι

Φέτος, στις 18 & 19 Νοεμβρίου, εκτός από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εργαστήρια θα φιλοξενηθούν επίσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τον κινηματογράφο Κηφισιά 1 & 2 Cinemax και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργαστηρίων

«Cinemini on Tour» Για παιδιά 4-6 ετών, παιχνίδι με το σινεμά στα πιο τρυφερά – καθοριστικά χρόνια
«Πώς κινείται ο αυτοκινητόσαυρος;» Για παιδιά 7-9 ετών, που θα δημιουργήσουν το πρώτο τους animation
«Ο μεγαλύτερος θησαυρός μου» Για παιδιά 8-12 ετών, που ζωγραφίζουν το δικό τους αγγείο στα άδυτα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
«Όταν ζωνταντεύει το χαρτί» Για παιδιά 8-12 ετών, όπου οι ήρωες των ταινιών ζωντανεύουν μέσα από το χαρτί
«Τι με περιμένει στην εφηβεία;» Για παιδιά 9-12 ετών και τους γονείς τους, σε μια συζήτηση-αναζήτηση που θα βοηθήσει τη διαδικασία της κρίσιμης αυτής μετάβασης
«Και ξαφνικά όλοι μιλάνε ελληνικά...» Για παιδιά από 10 ετών, που θα κάνουν τη δική τους μεταγλώττιση
«ΣυΝΑΙνώ» Για εφήβους από 13 ετών, μια ανοιχτή κουβέντα για τη συναίνεση
«Φύλο… πορείας» Για εφήβους από 13 ετών, για τα έμφυλα στερεότυπα

Κι επειδή το Φεστιβάλ είναι διασκέδαση, θα υπάρχει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (σε συνεργασία με το Nannuka και το Cozy Kids) ένα ευρύχωρο Playroom, όπου θα απασχολούνται τα παιδιά πριν, μετά ή και ανάμεσα στις ταινίες.

Η προσβασιμότητα

Η προσβασιμότητα αποτελεί σταθερή αξία για το Φεστιβάλ, που με τη συνεργασία των The HappyAct και liminal, έχει προσαρμόσει μεγάλο μέρος των προβολών του ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους.

Όλες οι προβολές ταινιών με διαλόγους παρουσιάζονται με ελληνικούς SDH υπότιτλους από τη liminal και τον Γιάννη Παπαδάκη, οι προβολές του προγράμματος «Μικρά για τα μικρά» είναι αισθητηριακά φιλικές σε όλους τους χώρους προβολής, ενώ υπάρχουν και προβολές με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και με ακουστική περιγραφή από τη liminal.

Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Συμπερίληψη εν Δράσει θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή, με δωρεάν είσοδο, στις 18/11 στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 12:30.

Πληροφορίες, εισιτήρια και αναλυτικό πρόγραμμα στο athicff.com.