Φέτος η Άννα Βαγενά θα σταθεί μόνη στη σκηνή του θεάτρου ΑΛΑΜΠΡΑ, ενσαρκώνοντας δύο σπουδαίες Ελληνίδες που έζησαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Την «Αγγέλα Παπάζογλου», τη Σμυρνιά πρόσφυγα από το ομώνυμο έργο του Γιώργη Παπάζογλου και την «Λωξάντρα», τη θρυλική κοκόνα της Πόλης από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου.

Η Άννα Βαγενά σε δύο διαφορετικούς μονόλογους, αλλά ένα ρεσιτάλ ερμηνείας


Η Άννα Βαγενά είναι γνωστό ότι ερμηνεύει εδώ και πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία, θεατρικούς μονολόγους βασισμένους σε λογοτεχνικά κείμενα. 

AGGELA_AFISA_2

«Αγγέλα Παπάζογλου», μια παράσταση-σταθμός

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.

Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Η «Αγγέλα Παπάζογλου» είναι η μακροβιότερη παράσταση με τον ίδιο πρωταγωνιστή, αφού μετράει 24 χρόνια πορείας από το 1999 που πρωτοανέβηκε. Επίσης, ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Πληροφορίες
Επιλογή κειμένων και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά
Σκηνικά – κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος
Διάρκεια: 90'

Πότε: Από Σάββατο 28/10 και κάθε Σάββατο στις 20:00
Πού: Θέατρο Αλάμπρα, Στουρνάρη 53, Αθήνα, τηλ: 210 5220120
Εισιτήρια: Από 12 € (προσφορά προπώλησης για τις δύο πρώτες παραστάσεις ) και μετά από 15 €

LOXANTRA_AFISA_2

«Λωξάντρα», ένας ύμνος στην Πόλη και τη γυναικεία δύναμη

Η «Λωξάντρα», ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, διαβάστηκε με πάθος από πολλές γενιές Ελλήνων, ενώ έγινε σήριαλ για την ελληνική τηλεόραση με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση. Το 2016 η Άννα Βαγενά διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και από τότε το παρουσιάζει σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας δύο ωρών.

Η Λωξάντρα, πρόσωπο υπαρκτό, έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από τη ζωή της, βλέπουμε στην παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν.

Ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, την Κωνσταντινούπολη εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά. Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας.

Μέσα από τα πλούσια σκηνικά αλλά και τις επιλεγμένες από τον Λάμπρο Λιάβα μουσικές και τα τραγούδια, ο θεατής μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Τότε που οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές και γλεντούσαν όλοι μαζί. Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα.

Μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην πορεία της παράστασης, η 6η Οκτωβρίου του 2016 όταν και παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στον πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Πληροφορίες
Διασκευή, σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Στο ρόλο της Λωξάντρας η Άννα Βαγενά

Πότε: Από Κυριακή 29/10 και κάθε Κυριακή στις 19:00
Πού: Θέατρο Αλάμπρα, Στουρνάρη 53, Αθήνα, τηλ: 210 5220120
Εισιτήρια: Από 12 € (προσφορά προπώλησης για τις δύο πρώτες παραστάσεις ) και μετά από 15 €
Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)