Εγκαινιάστηκε εχτές Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη, η έκθεση «ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα».

Η έκθεση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

6GXKiC7B

Την έκθεση επιμελούνται επιστημονικά η Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Τhomas Wynn, Καθηγητής Γνωσιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και καλλιτεχνικά ο Tony Berlant, εικαστικός καλλιτέχνης.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: Βουλευτές, οι Περιφερειάρχες Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κυρία Αναστασία Αντωνέλλη, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής κ. Γιώργος Κοσιώρης, η κυρία Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, η κυρία Χριστίνα Καλογήρου, Συνεργάτης Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ενώ τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσώπησε η Επιστημονική Συνεργάτης του κυρία Μυρέβη Νάσιου. Επίσης, παρευρέθησαν οι εκπρόσωποι των χορηγών: μέλη της οικογένεια Ευάγγελου Αγγελάκου και της οικογένειας Ν. Μεταξά, Ανδρέας & Ροδάνθη Μεταξά, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και επιστημονικής κοινότητας, Ιδρυμάτων και Μουσείων.