Την ανακάλυψη ενός αρχαιολογικού θησαυρού, ενός ναού της θεάς Αφροδίτης από τον 5ο αιώνα π.Χ., καθώς και ενός αριθμού αρχαιολογικών ευρημάτων που ανήκουν στον ναό του Amun Grip, ανακοίνωσαν την Τρίτη 19-09-2023 οι αιγυπτιακές Αρχές.

Σημειώνεται πως ο θησαυρός ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών στη βυθισμένη πόλη Θώνης Ηρακλείου στον κόλπο Abu Qir στην Αλεξάνδρεια και αποκαλύφθηκε από την κοινή αιγυπτιακή-γαλλική αρχαιολογική αποστολή μεταξύ του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας, ενώ στο εσωτερικό του ναού περιελάμβανε αρχαιολογικά χάλκινα και κεραμικά αγγεία εισαγόμενα από την Ελλάδα, εκτός από τα υπολείμματα κτιρίων με ξύλινα δοκάρια που χρονολογούνται στον πέμπτο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ναυτιλιακής Αρχαιολογίας, Frank Goddio, είπε ότι η αποστολή βρήκε επίσης την περιοχή όπου κρύβονταν προσφορές, όρκοι και πολύτιμα αντικείμενα στον δυτικό ναό του Amun, ο οποίος είναι μια ομάδα χρυσών κοσμημάτων που περιλαμβάνει σκουλαρίκια στο σχήμα κεφαλιού λιονταριού, μάτι wajit, μενταγιόν και αγγεία από αλάβαστρο. Χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αρωμάτων και καλλυντικών αλοιφών, εκτός από ένα σετ ασημένιων πιάτων που χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές και ταφικές τελετουργίες, ασβεστολιθική λαβή αναθημάτων και χάλκινη κανάτα σε σχήμα πάπιας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Βυθισμένων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Ισλάμ Σελίμ, δήλωσε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «Sky News Arabia»: «Η βυθισμένη πόλη Θώνης Ηρακλείου χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα π.Χ., βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από την ακτή του Αμπού Κιρ και θεωρούνταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου», πριν να ιδρύσει ο Μέγας Αλέξανδρος την πόλη της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ.

Ο Saleem αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας:

  • Οι σεισμοί που έπληξαν τη χώρα στο παρελθόν προκάλεσαν την πλήρη βύθιση της πόλης κάτω από τη θάλασσα και ανακαλύφθηκε ξανά το 2000.

  • Εκτός από τον ναό της Αφροδίτης, που αποκαλύφθηκε σήμερα, η πόλη περιλαμβάνει έναν ναό του Έζμπες και έναν ναό του Ηρακλή, γι’ αυτό και δόθηκε αυτό το όνομα στην πόλη.

  • Πριν από τον ερχομό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτή η περιοχή ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς ήταν το μεγαλύτερο αιγυπτιακό λιμάνι εκείνη την εποχή στο τέλος του κλάδου Canopus, που ήταν ένας από τους επτά κλάδους του Νείλου εκείνη την εποχή.

  • Το λιμάνι βρισκόταν στο σημείο συνάντησης του κλάδου Canopus του Νείλου με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα σκάφη έρχονταν από την Ευρώπη στη Μεσόγειο και έμπαιναν στον Νείλο μέσω του κλάδου Canopus και έφταναν στο Qeft στην Qena. Τα εμπορεύματα μεταφέρονταν μέσω ζώων σε βάρκες στην Ερυθρά Θάλασσα για να αναχωρήσει προς την Ασία και την Ανατολική Αφρική.

  • Λόγω της σημασίας του σημείου συγκέντρωσης στον κόλπο Abu Qir, είναι μια περιοχή γεμάτη ναούς και μνημεία που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

  • Οι ανασκαφές για βυθισμένες αρχαιότητες σε εκείνη την περιοχή ξεκίνησαν το έτος 2000 και κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε νέους θησαυρούς γιατί κάθε χρόνο αναπτύσσεται ερευνητικός εξοπλισμός και μας βοηθά να κάνουμε περισσότερες ανακαλύψεις.

  • Στην ίδια περιοχή έχουμε βρει μέχρι στιγμής τα συντρίμμια 73 σκαφών. Επίσης βρήκαμε κτίρια, τείχη ναών και αποβάθρες λιμανιών. Η περιοχή δεν έχει αποκαλύψει ακόμα όλα τα μυστικά και τους θησαυρούς της.

Πηγή:ΕΡΤ