Με τη λέξη "πολυσυλλεκτικότητα" καθόρισε το πρόγραμμα της φετινής καλλιτεχνικής χρονιάς του Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Γιάννης Μόσχο κατά την παρουσίαση του φετινού ρεερτορίου στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά στον Πειραιά.

"Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε περιλαμβάνει όλες τις θεατρικές τάσεις: εντάσσει στο ρεπερτόριό του μεγάλα κλασικά έργα σε σύγχρονες αναγνώσεις, συστήνει άπαιχτα θεατρικά έργα, δοκιμάζει πειραματικές συγγραφικές φόρμες, συμπεριλαμβάνει σκηνοθέτες όλων των γενιών και όλων των αισθητικών αντιλήψεων.

Σε συνδυασμό με τη πολυποίκιλη δραστηριότητά μας στις χειμερινές σκηνές μας, το Εθνικό θα προβεί τον ερχόμενο χειμώνα και σε πολλά άλλα ανοίγματα «εκτός των τειχών» του. Επεκτείνουμε τις δράσεις μας και σε δύο άλλα θέατρα των Αθηνών, όπου θα επαναληφθούν πολύ επιτυχημένες –καλλιτεχνικά και εισπρακτικά– παραστάσεις της περασμένης θεατρικής περιόδου, ενώ θα αποκτήσουμε –επιτέλους– και μια αυτόνομη στέγη για τα θεατρικά μας εργαστήρια, σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο του Τσίλλερ, σε έναν άρτι ανακαινισθέντα πολυχώρο.

Τα εν λόγω ανοίγματα του οργανισμού δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό, αλλά επεκτείνονται και στο εξωτερικό: τον χειμώνα που μας έρχεται το Εθνικό θα ταξιδέψει με το Goodbye, Lindita του Μάριο Μπανούσι σε Βελιγράδι, Δρέσδη, Άμστερνταμ και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Κι αυτό χάρη στο πρώτο Showcase στην ιστορία του Εθνικού που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο. Ένας θεσμός που θα έχει ασφαλώς και συνέχεια: σχεδιάζουμε ήδη το δεύτερο Showcase για την άνοιξη του 2024, όπου και πάλι θα κληθούν να παρακολουθήσουν τις φετινές παραγωγές μας επιμελητές/-τριες και διευθυντές/-τριες οργανισμών του εξωτερικού, αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι.

Παράλληλα, την Άνοιξη του 2024 θα λάβουν χώρα και τα πρώτα Residencies Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό και θα κληθούν και ξένοι ομότεχνοί τους, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα. Και τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν χάρη στην οικονομική αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης. Το άνοιγμα του Εθνικού στο εξωτερικό, που είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις μου για το μέλλον του οργανισμού, έχει αρχίσει να υλοποιείται, και υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα σχέδια και συζητήσεις με ξένους οργανισμούς που θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν καρπούς μέσα στον επόμενο χρόνο.

Για την υλοποίηση του χειμερινού προγραμματισμού μας έχουμε και φέτος τη χαρά να συνεργαζόμαστε με ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών, σκηνοθετών, μεταφραστών, δραματουργών, κινησιολόγων, σκηνογράφων, ενδυματολόγων, μουσικών, φωτιστών, που δουλεύουν εντατικά –σε συνεργασία με όλο το προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου– για την προετοιμασία των παραγωγών μας. Όλοι τους ονειρεύονται, και επιμένουν να ονειρεύονται, μέσα σε μια πραγματικότητα που δεν είναι και τόσο φωτεινή" ανέφερε ο κ. Μόσχος.

Κεντρική Σκηνή - Κτήριο Τσίλλερ

Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη του Κάρλο Γκολντόνι
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Ονειρόδραμα του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»-ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ

Goodbye, Lindita του Μάριο Μπανούσι
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι

Όλοι εμείς πουλιά του Ουαζντί Mουαουάντ
Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Generation Lost του Γρηγόρη Λιακόπουλου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου

Θέατρο Rex - Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη 

Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Λιμπρέτο: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου-Δημήτρης Σταυρόπουλος

Η προξενήτρα του Θόρντον Ουάιλντερ
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο Rex - Σκηνή Κατίνα Παξινού 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

YES, WE CAN’T της Μαριλένας Κατρανίδου
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου

ΧΟΡΟΣ: We are here prepared for tragedy της Σοφίας Μαυραγάνη
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Σοφία Μαυραγάνη

Μπατόν σαλέ
Ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Σε συνεργασία με τη Μαρία Φιλίνη

The life and death of Jessica Brown
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Τζέο Πακίτσας-Σοφία Πριόβολου
Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας

Καταποντισμός του Βασίλη Βηλαρά
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς

Η γραμμή του ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου

Θέατρο Rex - Σκηνή Ελένη Παπαδάκη 

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Στα όρια του Κρις Κούπερ
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Πινόκιο
Μια διασκευή του έργου του Κάρλο Κολόντι από τον Κρις Κούπερ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Επαναλήψεις εκτός Εθνικού θεάτρου

Θέατρο Κιβωτός
Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ του Ντμίτρι Ντανίλοφ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής

«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Τα φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Στίχοι: Σταύρος Σταύρου
Σκηνοθεσία: Αμάλια Μπένετ


Εγαστήρια για παιδιά και εφήβους στο Εθνικό Θέατρο 


Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, με εκατοντάδες συμμετέχοντες/-ουσες τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζονται για ακόμη μια χρονιά με ανανεωμένες προτάσεις για παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες κάθε ηλικίας. Στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου σε ένα υποστηρικτικό, δημιουργικό, ομαδο-συνεργατικό περιβάλλον. Και, συνεχίζοντας την παράδοσή μας, θέτουμε στο κέντρο της θεατρικής διαδικασίας τους ίδιους τους συμμετέχοντες/-ουσες, κάνοντάς τους συν-δημιουργούς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Στα εργαστήρια διδάσκουν οι:

Ανατολή Αθανασιάδου, Μαρία-Όλγα Αθηναίου, Βάσια Ατταριάν, Κατερίνα Γαβαλά, Γεωργία Γεωργόνη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Ελένη Ζαχοπούλου, Παναγιώτα Καλλιμάνη, Μυρτώ Μακρίδη, Εύα Μανιδάκη, Άρτεμις Μάνου, Έλενα Μαρσίδου, Δήμητρα Νικολοπούλου, Μυρτώ Πανάγου, Άννα Παντελάκου, Μαριλένα Ρασιδάκη, Στέλλα Σερέφογλου, Φλώρα Σπύρου, Φοίβος Συμεωνίδης, Μαρία Τζάνη, Αγγελική Τόμπρου, Κατερίνα Χατζάκη, Έλενα Χούντα

Αναλυτικά, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τακτικά εργαστήρια εδώ: https://www.n-t.gr/el/educ/workshops 

Εργαστήριο σε σωφρονιστικά ιδρύματα 

Το Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων (ΕΠΑΚ) που υλοποιείται από το Εθνικό Θέατρο στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ) και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ) συνεχίζεται και φέτος. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η δέκατη πρωτότυπη παράσταση που βασίζεται αποκλειστικά σε βιώματα των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικό του ΕΠΑΚ είναι ότι δεν σταματάει να λειτουργεί, όπως άλλα προγράμματα και θεσμοί (π.χ. σχολείο) εντός της φυλακής, αλλά συνεχίζει, βασιζόμενο στη συνέπεια, τη συνέχεια και τον σεβασμό μεταξύ εμψυχωτή και κρατούμενου. Οι συνεργασίες με συμβουλευτικό χαρακτήρα με τις Γυναικείες Φυλακές Θήβας και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΘ) επίσης συνεχίζουν. Παράλληλα με το άνοιγμα συνεργασιών στην περιφέρεια, η μέθοδος του ΕΠΑΚ παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο για το θέατρο στη φυλακή με τίτλο Destini Incrociati (Crossed Fates) που φιλοξενήθηκε στη Βενετία το Νοέμβριο του 2022 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βενετίας και το Διεθνές Δίκτυο για το Θέατρο στις Φυλακές.

Υπεύθυνος του Εργαστηρίου είναι ο Εμψυχωτής και Σκηνοθέτης Στάθης Γράψας.

Πρόγραμμα εργαστηρίων με άτομα από την απεξάρτηση 

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πεντάμηνο πρόγραμμα εργαστηρίων με άτομα από την απεξάρτηση, τα οποία έχουν ολοκληρώσει κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα σε εξειδικευμένη δομή (18 Άνω, ΚΕΘΕΑ) και βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους συμμετέχοντες/-ουσες σε επαφή με το θέατρο, δίνοντάς τους ένα βήμα για να εκφραστούν δημιουργικά και να μοιραστούν τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες. Φέτος το πρόγραμμα σχεδιάζεται ώστε να ολοκληρωθεί με μια μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη στους μύθους του Αισώπου, τον Μάιο του 2024 σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου η οποία είναι και υπεύθυνη του σεμιναρίου, με την συμμετοχή της εικαστικού και θεραπεύτριας στο 18 Άνω, Κλειούς Μακρή. Το κείμενο είναι της Ροδούλας Παππά και τη μουσική υπογράφει ο Βέβηλος.

Το πρόγραμμα έρχεται να πλαισιώσει ένα φάσμα δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών, με τις οποίες το Εθνικό Θέατρο ενισχύει έμπρακτα την έννοια της συμπερίληψης.