Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Λυκαβηττός ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της πόλης. Το αγαπημένο θέατρο στον εμβληματικό αθηναϊκό λόφο, σύμβολο μιας άλλης εποχής, επιστρέφει ως σήμα κατατεθέν της νέας πολιτιστικής περιόδου της πρωτεύουσας. Το θέατρο με την καλύτερη θέα στην Αθήνα, που επί δεκαετίες αγαπήθηκε δυνατά από τους Αθηναίους, φιλοδοξεί πλέον να αγκαλιάσει τη νέα γενιά, αυτήν που για περισσότερο από μία δεκαετία δεν πρόλαβε να ζήσει τον «μύθο» του.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Αθηναίων παραδίδει το εντυπωσιακό, ανακαινισμένο Θέατρο του Λυκαβηττού. Η σημερινή δημοτική Αρχή έβαλε ένα δύσκολο στοίχημα και, απ' ό,τι φαίνεται, το κέρδισε. Εφερε εις πέρας ένα δύσκολο τεχνικό έργο, δημιουργώντας έναν υπερσύγχρονο πολιτιστικό χώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης στον Λόφο, ο Λυκαβηττός ξαναγίνεται ένα από τα πιο όμορφα και φιλόξενα σημεία της πόλης.

78
Το Δημοτικό Θέατρο υποδέχεται για πρώτη φορά το κοινό την Παρασκευή (15/9) σε μια μαγευτική συναυλία του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος επιστρέφει στον ιστορικό χώρο έπειτα από 45 χρόνια. Θα ακολουθήσουν και άλλες ξεχωριστές συναυλίες με μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα, κυρίως από τον χώρο του ελληνικού πενταγράμμου.

Κώστας Μπακογιάννης: Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν απαιτητικές εργασίες, που ακολουθήθηκαν κατά γράμμα, ούτως ώστε να διατηρηθεί η αρχική όψη του μνημείου, έτσι όπως το οραματίστηκε και το σχεδίασε ο αείμνηστος Τάκης Ζενέτος


Τι ήταν αυτό, όμως, που για πολλά χρόνια δεν επέτρεπε να ανοίξει ξανά το Θέατρο του Λυκαβηττού; Γιατί το σπουδαίο αυτό μνημείο, που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, έμοιαζε να στέκει σαν «απομεινάρι» της κρίσης;

Οι σύνθετες και απαιτητικές εργασίες

Ενδεικτικό του απαιτητικού έργου της ανακαίνισης ήταν η τοποθέτηση περισσότερων από 200.000 κιλών νέας μεταλλικής κατασκευής, που υποστηρίζουν πλέον τον «διάφανο» σκελετό του κοίλου, με τα υποστυλώματα να ενισχύονται εσωτερικά, ούτως ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιο η αυθεντική όψη του θεάτρου, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε το 1965 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο.

Οι θρυλικές κερκίδες ανακαινίστηκαν για να γίνουν περισσότερο άνετες για τους θεατές: Συνολικά 3.850 πλαστικά καθίσματα αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ξύλινους πάγκους 3.950 θέσεων.

Ολες οι υποδομές δημιουργήθηκαν όπως ακριβώς αυτές των σύγχρονων ευρωπαϊκών θεάτρων, ενώ κάθε παρέμβαση στο μνημείο έγινε σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτη αποκατάστασης και την αντίστοιχη οικοδομική άδεια. Στο θέατρο τηρήθηκαν όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές ως προς τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την ασφάλεια. Τοποθετήθηκαν νέο πυροσβεστικό δίκτυο και σύστημα πυρανίχνευσης, δίκτυο οπτικών ινών για τον έλεγχο όλων των σημείων από κεντρικές μονάδες, καθώς και νέες καλωδιώσεις για φωτισμό, ήχο, δεδομένα και συστήματα ασφαλείας.

Χωρίς αυτοκίνητο

Με σεβασμό στη γειτονιά και τους κατοίκους της, ο Δήμος Αθηναίων προτρέπει όλους όσοι ανέβουν στον Λυκαβηττό για να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες συναυλίες να αφήσουν πίσω το αυτοκίνητό τους. Τις ημέρες των εκδηλώσεων, το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του θεάτρου θα επιτρέπεται μόνο σε ΑΜΕΑ, σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και για την επιβίβαση/αποβίβαση ταξί.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 9/9