Η γαλλική Le Figaro σε πρόσφατο αφιέρωμά της στην Αλόννησο προέβαλε το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. «Μέσα στο καλοκαίρι πραγματοποιείται μια ξεχωριστή γιορτή στην Αλόννησο που δίνει “χρώμα” σε κάθε σοκάκι, ψαροχώρι, πλατεία και λιμάνι», αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές Μέσο, προτρέποντας τους εκατομμύρια αναγνώστες τους να επισκεφτούν την Αλόννησο για τους πολιτιστικούς «θησαυρούς» που κρύβει.

Το 2023 πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου, που με 1.000 συμμετέχοντες αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού. Το εντυπωσιακό βίντεο με τα τεκταινόμενα του φεστιβάλ αποτελεί κάλεσμα του προορισμού για διακοπές και εκτός σεζόν. Σε ένα τριήμερο γεμάτο χορό, θετική ενέργεια και μουσική απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας, το Φεστιβάλ προσέλκυσε 450 χορευτές, εκατοντάδες συνοδούς και συνολικά 22 πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς, λαογραφικούς και μορφωτικούς συλλόγους και χορευτικές ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, τη Σίνδο, την Κρήτη, το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη, τις Σέρρες, το Κερατσίνι, τα Ιωάννινα, τα Φιλιατρά, τον Εύοσμο, το Φίλυρο, τη Δράμα, τη Λιβαδειά, τη Ν. Μάκρη, το Πήλιο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Τη διοργάνωση του 7ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Χορός, μουσική και παράδοση αποτέλεσαν το τρίπτυχο του 7ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου. Εκατοντάδες χορευτές και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο όμορφο νησί των Σποράδων, να γλεντήσουν, να διασκεδάσουν με πάρτι στις παραλίες, να φτιάξουν και να δοκιμάσουν την ξακουστή τυρόπιτα Αλοννήσου και να χορέψουν, βιώνοντας τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και των εθελοντών.

Η φαντασμαγορική τελετή λήξης σηματοδότησε μία νέα αρχή, αποτελώντας το εναρκτήριο λάκτισμα για το επόμενο Φεστιβάλ, 5 έως 7 Ιουλίου του 2024. «Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου μεγαλώνει κάθε χρόνο και εξελίσσεται σε πολιτιστικό θεσμό των Βορείων Σποράδων. Μας δικαιώνει πως η εκδήλωση γίνεται πόλος έλξης πλήθους τουριστών από Ελλάδα και εξωτερικό με ειδικά ενδιαφέροντα», επισήμανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου, Παναγιώτης Τσουκανάς.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ