Μια απρόσµενη ανακάλυψη έκαναν τα στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισµού κατά τη διάρκεια εργασιών τεκµηρίωσης των πολιτιστικών αγαθών και κινητών αντικειµένων στο Τατόι. Ο λόγος για τα εµβλήµατα του βασιλιά της Ελλάδας Οθωνα, για τα οποία όλα αυτά τα χρόνια έχουν διατυπωθεί πολλές και ευφάνταστες εικασίες.

11

Οπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισµού, Χρίστος ∆ήµας, στο «S», «η εύρεση των βασιλικών εµβληµάτων του Οθωνα στο Τατόι αποτέλεσε µια απρόσµενη και σπουδαία ανακάλυψη από την επιστηµονική οµάδα και τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισµού. Το στέµµα, το σκήπτρο και το ξίφος εντοπίστηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, καλά φυλαγµένα και προσεκτικά συσκευασµένα. Πρόκειται για µια εξαιρετικής και ιστορικής σηµασίας ανακάλυψη για την ελληνική Πολιτεία, καθώς αποτελούν τα πρώτα επίσηµα διακριτικά του νέου ελληνικού κράτους». Επιπλέον, επισηµαίνει ότι «τα βασιλικά εµβλήµατα µπορεί να εντοπίστηκαν σε πολύ καλά διατηρηµένη κατάσταση, ωστόσο η ∆ιεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνηµείων του ΥΠ.ΠΟ. έχει ήδη επιληφθεί, δεδοµένου του µακρού χρόνου αποθήκευσής τους».

Οπως αναφέρουν στο «S» στελέχη του υπουργείου Πολιτισµού, αυτή τη στιγµή η συζήτηση για την ολοκλήρωση της συντήρησης των ευρηµάτων θα ήταν πρόωρη, καθώς η ανεύρεσή τους είναι πολύ πρόσφατη. Μάλιστα, τα αρµόδια στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν την πιθανότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών τους να ανακαλύψουν και νέα, παρόµοια εµβλήµατα.

Μετά τη συντήρηση

Τα βασιλικά εµβλήµατα ανήκουν στον ελληνικό λαό και το έθνος. Ετσι, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισµού, «µόλις ολοκληρωθεί η συντήρησή τους από τους αρµόδιους επιστήµονες, τα αντικείµενα, ύστερα και από σχετική συνεννόηση µε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, θα παραδοθούν στη Βουλή των Ελλήνων, προκειµένου να εκτίθενται µονίµως στην Αίθουσα των Τροπαίων “Ελευθέριος Βενιζέλος”».

Το στέµµα και το σκήπτρο είναι κατασκευασµένα από τον περίφηµο παρισινό οίκο χρυσοχοΐας Fossin et Fils, ενώ για το ξίφος συνεργάστηκαν οι Fossin µε τον ξιφοποιό Jules Manceaux του οµώνυµου οίκου οπλοποιών. Κατασκευάστηκαν το 1835 έπειτα από παραγγελία του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Οθωνα. Προορισµός τους ήταν να αποδοθούν στον νεαρό βασιλιά κατά τη στέψη του, η οποία θα γινόταν την ίδια χρονιά µε την ενηλικίωσή του. Ωστόσο, το πλοίο που τα µετέφερε δεν έφτασε εγκαίρως στην Ελλάδα και η στέψη έγινε χωρίς αυτά. Ο Οθωνας, αποχωρώντας, το 1862, από την Ελλάδα πήρε µαζί του τα εµβλήµατα του θρόνου, καθώς ποτέ δεν αποδέχθηκε την έξωσή του, ούτε και παραιτήθηκε από τον θρόνο. Ετσι, τα πρώτα εµβλήµατα του ελληνικού κράτους βρίσκονταν από το 1862 στην κατοχή του βασιλικού οίκου της Βαυαρίας. Τα αντικείµενα, φτιαγµένα από χρυσό και κράµατα µετάλλων, χαρακτηρίζονται από την υψηλή τέχνη των κατασκευαστών τους. Είναι µάλλον απλά, δεν φέρουν πολύτιµους λίθους (πλην του lapis lazuli στη λαβή του ξίφους), αλλά οι συµβολισµοί των διακοσµητικών τους στοιχείων είναι σηµαντικοί.

Χρίστος Δήμας: Εντοπίστηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, καλά φυλαγμένα και προσεκτικά συσκευασμένα

Η τελευταία φορά

Αξίζει να σηµειωθεί πως η τελευταία φορά που είχαν παρουσιαστεί τα τρία εµβλήµατα µαζί ήταν τον ∆εκέµβριο του 1959, στην τελετή παράδοσής τους από τον Οίκο των Βίτελσµπαχ στον τότε βασιλιά των Ελλήνων, Παύλο. Η τελετή παράδοσής τους έγινε στο ανάκτορο της Αθήνας (νυν Προεδρικό Μέγαρο), παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραµανλή. Τέλος, το στέµµα είχε χρησιµοποιηθεί στην κηδεία του βασιλιά Παύλου, τον Μάρτιο του 1964, και στην κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο του 1981.

89
Η τελευταία φορά που είχαν παρουσιαστεί τα τρία εμβλήματα μαζί ήταν τον Δεκέμβριο του 1959, στην τελετή παράδοσής τους από τον Οίκο των Βίτελσμπαχ στον τότε βασιλιά των Ελλήνων, Παύλο


*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/7