Στο μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών της UrbanAct αφιερωμένο στην προστασία της θάλασσας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, συμμετέχει ο Δήμος Πειραιά, με δύο από τις τρεις συνολικά τοιχογραφίες που θα υλοποιηθούν να κοσμούν το μεγάλο λιμάνι. Μία στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, μία στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ακτή Ξαβερίου, ενώ η τρίτη θα υλοποιηθεί στο νησί της Σαντορίνης.

thumbnail_IMG_4466

Το δελφίνι


Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την τοιχογραφία στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά με τη συμμετοχή του καλλιτέχνη Life In Colour την περίοδο 19-25 Ιουνίου 2023.

Για αυτήν την τοιχογραφία ο Life In Colour επέλεξε ως κεντρικό στοιχείο για την «Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών» το δελφίνι, ένα ζώο ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια που συμβολίζει την ελευθερία, την ισορροπία και την αρμονία. Ταυτόχρονα, έχει μια παιχνιδιάρικη προσωπικότητα που μας θυμίζει ότι πρέπει να βλέπουμε τη ζωή με χαρούμενη αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Γι' αυτό και «απευθύνεται» σε ανθρώπους που είναι ευγενικοί, φιλήσυχοι και έχουν βαθιά εσωτερική δύναμη. Το δελφίνι είναι ένα ζώο που συνδέει συμβολικά τους ωκεανούς με τις «κλειστές» θάλασσες όπως η Μεσόγειος και το Αιγαίο, δείχνοντας τη μεγάλη σημασία της παρουσίας του. Με τη δημιουργία της τοιχογραφίας ο Life In Colour προσπαθεί να υπενθυμίσει στον θεατή ότι πρέπει και μπορούμε να διατηρήσουμε την ομορφιά της θάλασσας, σεβόμενοι και προστατεύοντας αυτά τα ζώα.

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, δήλωσε:

«Για μία ακόμη φορά ευχαριστούμε την UrbanAct για την πολύτιμη συμβολή της στις δράσεις εξωστρέφειας του Δήμου Πειραιά. Μέσω των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την κινητοποίηση των δημοτών. Να σημειωθεί πως ο Πειραιάς είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που σχεδίασε και υλοποιεί συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη της πόλης μας».

Το πρόγραμμα


Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι η ημέρα κατά την οποία άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενώνονται για να γιορτάσουν και να τιμήσουν τον κοινό μας ωκεανό: τον γαλάζιο πλανήτη που μας συνδέει όλους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Urban Act, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Πειραιά, τη φιλοξενία του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και την αποκλειστική χορηγία της Virgin Voyages.

Η Urban Act


Η UrbanAct εδώ και πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που «στέλνουν» μηνύματα, με καλλιτέχνες που «προσφέρουν» το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για μαθητές, δράσεις που συμβάλλουν στη γνώση, στον σεβασμό στο περιβάλλον, στη διαφορετικότητα, στη συνεργασία για αλληλοβοήθεια, στην ίδια τη ζωή.

Η Virgin Voyages


Η Virgin Voyages είναι μια νέα ταξιδιωτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε από τον Sir Richard Branson. Παρέχοντας επικές διακοπές στη θάλασσα, το Virgin Voyages ξεκίνησε στα τέλη του 2021. Σχεδιασμένο για απαιτητικούς ταξιδιώτες, το Virgin Voyages προσφέρει χαλαρωτικά δρομολόγια αποκλειστικά για ενήλικες για ταξιδιώτες 18 ετών και άνω. Αναχωρώντας αυτήν τη στιγμή από τις ηλιόλουστες πόλεις του Μαϊάμι, της Βαρκελώνης και της Αθήνας – και σύντομα θα περιλαμβάνει το Σαν Χουάν και τη Μελβούρνη – ο στόλος προσφέρει δρομολόγια σε περισσότερους από 100 προορισμούς που προκαλούν δέος σε τέσσερις ηπείρους. Η Virgin Voyages έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μια επική αλλαγή στη θάλασσα για όλους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει παράλληλα με την υλοποίηση της μεγάλης τοιχογραφίας και συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές του 32ου δημοτικού σχολείου, οι οποίοι θα ζωγραφίσουν σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολείου τους.

Η επόμενη τοιχογραφία του προγράμματος θα ανακοινωθεί σύντομα.