Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν από την Τρίτη (20/6) να κάνουν μια βόλτα κοντά στο σημείο όπου ο θρύλος λέει ότι ο Ιούλιος Καίσαρας γνώρισε το αιματηρό τέλος του. Ο Ρωμαίος δικτάτορας λέγεται ότι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τους συγκλητικούς στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. Οι Ειδοί του Μαρτίου του έτους 44 π. Χ. έμειναν στην ιστορία ως η ημερομηνία της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, μια ημέρα που άλλαξε τον ρου της ρωμαϊκής ιστορίας. Σήμερα, η φράση «Αι ειδοί του Μαρτίου» χρησιμοποιείται και για να προσδιορίσει εκείνη την αποφράδα ημέρα.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιούλιος Καίσαρας πέθανε στην κεντρική πλατεία Largo di torre Argentina (Λάργκο ντι Τόρε Αρτζεντίνα) της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται τα ερείπια τεσσάρων ναών καθώς και τα ερείπια του Θεάτρου του Πομπήιου. Πολλοί είναι αυτοί που περνούν από το σημείο, βλέποντας απλά, κάποια ακόμα ερείπια της Ρώμης, στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε πιο γνωστά αξιοθέατα, όπως στην Πιάτσα Ναβόνα ή στο Πάνθεον που βρίσκονται κοντά.

Μεταξύ 1926 και 1929 η κατεδάφιση μιας παλιάς συνοικίας στη περιοχή για την κατασκευή νέων κτιρίων, έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά συγκροτήματα της πόλης. Μια μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, έναν ιερό χώρο, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο στέκονταν 4 Ναοί καθώς και μέρος του θεάτρου του Πομπήιου. Τα ερείπια και οι Ναοί που βρέθηκαν στην πλατεία χρονολογούνται μεταξύ 2ου και 4ου αιώνα π.Χ και είναι από τα παλαιότερα ευρήματα στην πόλη της Ρώμης. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται όλα κάτω από το επίπεδο του δρόμου και μέχρι πρόσφατα μπορούσε να τα δει κανείς μόνο πίσω από φράγματα κοντά σε έναν πολυσύχναστο οδικό κόμβο.

Πλέον οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινούνται στο χώρο στο επίπεδο του εδάφους στο διάδρομο και να περιηγηθούν στις κατασκευές από κοντά. Ο ιταλικός οίκος μόδας Bvlgari χρηματοδότησε το έργο σε μια τοποθεσία που ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στη Ρώμη τη δεκαετία του 1920.

Το σημείο που ο Ιούλιος Καίσαρας συνάντησε τους δολοφόνους του

Οι εντάσεις μεταξύ του Καίσαρα και των μελών της Ρωμαϊκής Συγκλήτου κλιμακώθηκαν το 44 π.Χ. Στις 14 του Μαρτίου ο Ιούλιος Καίσαρας έφτασε στο Θέατρο του Πομπήιου για μια σύνοδο της Γερουσίας και εισήλθε στην Κούρια του Πομπήιου. Το αποτέλεσμα ήταν 23 μαχαιριές από τους συγκλητικούς και η δολοφονία του στις 14 Μαρτίου του 44 π.Χ.

Η περιοχή - κοντά στο σημείο που ο Καίσαρας υποτίθεται ότι αναφώνησε «Και εσύ τέκνον Βρούτε;» καθώς είδε τον φίλο του Βρούτο ανάμεσα στους δολοφόνους του - αυτές τις μέρες φιλοξενεί επίσης ένα καταφύγιο για αδέσποτες γάτες. Και αυτό γιατί λίγο μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στον χώρο αυτό, αδέσποτες γάτες άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί βρίσκοντας προστασία από τα αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους. Σήμερα, ο χώρος έχει γίνει καταφύγιο για γάτες, ενώ μια εθελοντική οργάνωση είναι αφιερωμένη στην προστασία τους. Οι μη κάτοικοι θα πληρώσουν 5 ευρώ για να το επισκεφθούν τον ιστορικό χώρο.