Οι φυσικές οµορφιές της Ελλάδας, τα πολιτιστικά µνηµεία και η ιστορία της προσελκύουν κάθε χρόνο γνωστούς παραγωγούς, που επιλέγουν τη χώρα µας ως φόντο για αξέχαστες ταινίες. Από τις αρχές της άνοιξης, δύο πολυσύχναστα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Σπέτσες και η Υδρα, έχουν υποδεχτεί εκατοντάδες ξένους ηθοποιούς και τεχνικούς, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει γυρίσµατα δύο µεγάλες παραγωγές.

Η µία αφορά τη γαλλική ταινία µε τίτλο «The child who measured the world» και η άλλη τη ζωή του Λέοναρντ Κοέν και τον έρωτά του µε τη Μαριάν Ιλέν. Στην Υδρα δεσπόζει το σπίτι του Λέοναρντ Κοέν, ενώ η σειρά θα προβληθεί όχι µόνο στην Ελλάδα, τη Νορβηγία και τον Καναδά, αλλά και στο Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες, µε τις οποίες έχει ήδη έρθει σε συµφωνία η διεθνής εταιρεία διανοµής Cinefl ix Right. Γυρίσµατα θα γίνουν επίσης τόσο στον Καναδά όσο και στη Νορβηγία. Η εταιρεία Buccaneer Media του Ηνωµένου Βασιλείου («Marcella», «Crime») και η Redpoint Productions του συγγραφέα Οystein Karlsen, µε έδρα το Οσλο, είναι συµπαραγωγοί µαζί µε την Connect3 Media στον Καναδά. Τον Κοέν θα υποδυθεί ο Alex Wolff, ο οποίος εµφανίστηκε δίπλα στον Nicholas Cage στην ταινία «Pig», ενώ τη Μαριάν Ιλέν θα υποδυθεί η νεαρή Νορβηγίδα Τhea Sofi e Loch Ness.

78
Τον Λέοναρντ Κοέν θα υποδυθεί ο Alex Wolff και τη Μαριάν Ιλέν η νεαρή Νορβηγίδα Τhea Sofie Loch Ness

Ο δηµιουργός της σειράς, Oystein Karlsen, είπε: «Αισθάνοµαι ότι, όπως είναι ο κόσµος αυτή τη στιγµή, µια σειρά που γιορτάζει τη ζωή και την αγάπη, µε έναν πυρήνα το να βρεις τον δρόµο σου στη ζωή, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ». «Με µεγάλη χαρά υποδεχτήκαµε αυτή την ταινία στο κοσµοπολίτικο νησί µας. Ας µην ξεχνάµε πως στην Υδρα γυρίστηκε η ταινία “Το παιδί και το δελφίνι” το 1957, που αποτέλεσε την πρώτη µεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή µε γυρίσµατα στην Ελλάδα», δηλώνει στο «Secret» o δήµαρχος Υδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, o οποίος προσθέτει: «Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα γυρίσµατα. Εχουν κλείσει καταλύµατα για περίπου 150 άτοµα και, πέρα από την οικονοµική διάσταση, καθώς τα γυρίσµατα θα διαρκέσουν µέχρι τα µέσα Ιουνίου, είναι και επένδυση για την ταυτότητα του νησιού που έχτισε η διεθνής κοινότητα της Υδρας, όπως ο Κοέν και άλλες µεγάλες προσωπικότητες, που ήρθαν και εµπνεύστηκαν από το νησί και αποθεώθηκαν από το φιλότεχνο κοινό, σε παγκόσµια διάσταση πάντα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΟΥΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΔΡΑΣ: Tα γυρίσματα θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Eίναι επένδυση για την ταυτότητα του νησιού


Στη σειρά συµµετέχουν και ντόπιοι ως κοµπάρσοι. «Συνεργάζονται και µε ελληνικές εταιρείες παραγωγής και πολλοί ντόπιοι συµµετέχουν στα γυρίσµατα ως κοµπάρσοι. Αρκετοί από αυτούς θα παριστάνουν τους κατοίκους που εξασκούσαν τα παραδοσιακά επαγγέλµατα της Υδρας τη δεκαετία του ’60. Εχουν νοικιάσει µάλιστα στο κεντρικό σηµείο του νησιού τρία µαγαζιά, τα οποία τα έχουν µεταµορφώσει σε παλιά µπακαλοταβέρνα. Είναι πανέµορφο το σκηνικό, µε ροµαντισµό, που σε ταξιδεύει. Γυρίσµατα πραγµατοποιούνται επίσης σε γειτονιές της Υδρας, καθώς και σε ιδιωτικά σπίτια», τονίζει ο δήµαρχος.

Τα δοκιμαστικά

Στις Σπέτσες η «απόβαση» των ηθοποιών έγινε νωρίτερα για την ταινία «The child who measured the world», που είναι βασισµένη στο οµώνυµο µυθιστόρηµα του Metin Arditi, ο οποίος το 2017 τιµήθηκε µε τα βραβεία Prix Mediterranee και Prix du Meilleur Roman, σε σκηνοθεσία του ελληνικής καταγωγής Takis Candilis. Ολο το καλοκαίρι σχεδόν οι Σπέτσες θα είναι το σηµείο αναφοράς για τους Γάλλους συνεργάτες της ταινίας, ενώ, παράλληλα, γνωστά ξενοδοχεία θα τους υποδεχτούν, όπως και Ελληνες σεφ, µε σκοπό να τους εντυπωσιάσουν µε τη γαλλική κουζίνα.

Ηδη πολλοί νέοι ηθοποιοί έχουν ταξιδέψει στο νησί για ένα δοκιµαστικό, αφού δύο µήνες πριν η εταιρεία παραγωγής µέσω Ελληνίδας µάνατζερ αναζήτησε βοηθητικούς ηθοποιούς για να συµµετάσχουν στην ταινία. Ωστόσο, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «S», θα λάβουν µέρος και γνωστοί Ελληνες, τα ονόµατα των οποίων ακόµη δεν έχουν ανακοινωθεί, ενώ αυτές τις ηµέρες αναµένεται να πάρουν στα χέρια τους και το σενάριο.

Οσο για την υπόθεση της ταινίας, ο Alexandre Varda, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, πετυχηµένος αρχιτέκτονας στο Παρίσι, φτάνει σε ένα µικρό ελληνικό νησί για να παραλάβει τη σορό της κόρης του, µε την οποία είχε χάσει επαφή εδώ και χρόνια. Εκεί διαπιστώνει την ύπαρξη του 9χρονου εγγονού του, Γιάννη, ο οποίος πάσχει από το σύνδροµο Ασπεργκερ και τον προσέχει το Μαράκι, επιστήθια φίλη της κόρης του και καπετάνισσα θαλάσσιου ταξί.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 6/5/23