Η γνωριμία, ο έρωτας και οι «Operatical»

Η συνάντησή τους θυμίζει φίλμ νουαρ ή σελίδες μυθιστορήματος με ευτυχισμένο τέλος. Η Ναδίνα Τζιάτζιου και ο Θάνος Ζήσης βρέθηκαν για πρώτη φορά στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Ο έρωτας τους υπήρξε κεραυνοβόλος και έφερε μία ουσιαστική σχέση ζωής, ένα στέρεο γάμο αλλά και τη δημιουργία του συγκροτήματος των «Operatical», του μοναδικού ευρωπαϊκού οπερατικού γκρουπ που αποτελούν κύρια μέλη. Η σοπράνο και ο τενόρος εξομολογούνται κομμάτια της ζωής τους αλλά και του ξεχωριστού έργου τους ανά τον κόσμο.

Οι Operatical αποτελούν ένα από τα πιο εναλλακτικά σύγχρονα group. Αν προσθέσουμε το γεγονός είναι και ζευγάρι στη ζωή κάνει ακόμα πιο δυνατή την πρόταση τους.

Πως συναντηθήκατε και πότε;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Συναντηθήκαμε τυχαία πριν από 12 χρόνια σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Ο Θάνος υπήρξε γιατρός μου πριν γίνει σύντροφός μου και όλη η ιστορία της γνωριμίας μας γενικότερα μοιάζει βγαλμένη από ταινία»

Θάνος Ζήσης: «Η Ναδίνα ήταν για μένα ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, ένα όνειρο που έμοιαζε άπιαστο. Βρέθηκε ξαφνικά μπροστά μου σαν η μοίρα να ήθελε να μας ενώσει»

Ναδίνα τι αισθάνθηκες βλέποντας για πρώτη φορά το Θάνο;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα, ήταν έρωτας "με την πρώτη ματιά". Γενικότερα πιστεύω πολύ στο ανθρώπινο ένστικτο και στο πρόσωπο του Θάνου αισθάνθηκα αμέσως ότι βρήκα το άλλο μου μισό».

Operatical - Ναδίνα Τζιάτζιου - Θάνος Ζήσης

Θάνο ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση όταν συνάντησες τη Ναδίνα;

Θάνος Ζήσης: «Αισθάνθηκα ότι η τύχη μου χαμογελούσε! Έβλεπα μια γυναίκα που θαύμαζα ξαφνικά μπροστά μου και μάλιστα χρειαζόταν την βοήθειά μου! Ήταν σαν θείο δώρο»



Μετά από πόσο διάστημα γίνατε ζευγάρι;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Έξι μήνες περίπου μετά την γνωριμία μας γίναμε ζευγάρι και δέκα μήνες μετά, ένα ηλιοβασίλεμα του καλοκαιριού στην Μύκονο, στις διακοπές μας, ο Θάνος μου πρότεινε να παντρευτούμε»

Θάνος Ζήσης: «Λίγους μήνες μετά καταλάβαμε και οι δυο ότι ήμασταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλο...»

Τι ερωτεύτηκε ο ένας στον άλλον και τι αγάπησε αντίστοιχα;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Εγώ στον Θάνο ερωτεύτηκα πρώτα τον άνθρωπο που αντίκρισα καθώς και την όμορφη και ευγενική ψυχή του. Στην πορεία αγάπησα την ακεραιότητα του, το ήθος του και την ηρεμία που εκπέμπει σαν άνθρωπος»

Θάνος Ζήσης: «Όταν αντίκρισα πρώτη φορά την Ναδίνα σε μια παράσταση όπερας ένιωσα σαν να με χτύπησε κεραυνός! Είναι κάτι που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια! Όταν γνωριστήκαμε κατάλαβα ότι πέρα από μια εντυπωσιακή γυναίκα είναι και ένας εκπληκτικός άνθρωπος! Μπορώ να πω ότι αγαπώ το καθετί πάνω της»



Έπειτα από πόσο καιρό παντρευτήκατε;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Παντρευτήκαμε ένα χρόνο αφότου ο Θάνος μου το πρότεινε γιατί θέλαμε να γίνει καλοκαίρι ο γάμος μας σε ειδυλλιακό και παραθαλάσσιο μέρος. Ο γάμος έγινε στο εκκλησάκι της Παναγίας , σε ένα νησάκι απέναντι από την Πάργα, γιατί εκεί ουσιαστικά ξεκίνησε και επίσημα η σχέση μας. Είναι μια πολύ όμορφη και παραμυθένια ανάμνηση διότι πήγαμε με βάρκες στον γάμο και με συνοδεία όμορφης οπερατικής μουσικής»

Θάνος Ζήσης: «Παντρευτήκαμε ένα χρόνο μετά την επίσημη πρόταση που της έκανα. Ουσιαστικά ο γάμος ήταν η σίγουρη κατάληξη αυτής της σχέσης που από την αρχή έδειχνε πως θα κρατούσε για πάντα»

Operatical - Ναδίνα Τζιάτζιου - Θάνος Ζήσης

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Πως κρατάτε ζωντανή την σχέση σας;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Το σημαντικότερο πράγμα στον γάμο είναι ο αλληλοσεβασμός. Ο σεβασμός αφορά όχι μόνο το πως φέρεται ο ένας στον άλλο αλλά και τα θέλω, τις επιθυμίες, τις αντοχές και τις συνήθειες του άλλου τις οποίες ο σύντροφος πρέπει να σεβαστεί για να μπορέσει να επέλθει ισορροπία στο ζευγάρι. Σεβόμαστε ο ένας την ιδιαιτερότητα του άλλου και αυτό μας κάνει να ξεπερνάμε όλες τις δυσκολίες».

Θάνος Ζήσης: «Ο συγκεκριμένος έρωτας είναι τόσο βαθύς και δυνατός που καμία δυσκολία δεν μπορεί να τον νικήσει»



Τι έμαθε ο ένας στον άλλον;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Όταν παντρεύεται κανείς σε ώριμη ηλικία και έχει ήδη διαμορφώσει την προσωπικότητά του θεωρώ ότι το μόνο που μπορεί να μάθει είναι να εκτιμά το σύντροφό του με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα που διαθέτει αλλά και να υποχωρεί σε αυτά»

Θάνος Ζήσης: «Πιστεύω ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Μαθαίνοντας να ακούς τον σύντροφό σου ανακαλύπτεις περισσότερα πράγματα και για τον ίδιο σου τον εαυτό»

Operatical - Ναδίνα Τζιάτζιου - Θάνος Ζήσης

Έχετε δύο παιδιά, ενώ παράλληλα πέραν του γκρουπ εσύ Ναδίνα είσαι καθηγήτρια μουσικής στη μέση εκπαίδευση κι εσύ αντίστοιχα Θάνο γιατρός. Είναι εύκολο να συνδυάσετε τόσους πολλούς ρόλους μαζί;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Είναι πράγματι πολύ δύσκολο αλλά με καλή διαχείριση χρόνου και δίνοντας έμφαση στο ‘’σημαντικό’’ πιστεύω ότι μπορεί κανείς να καταφέρει πολλά»

Θάνος Ζήσης: «Πιστεύω πως όλοι μας μπορούμε να βρούμε χρόνο για όλα αυτά που θέλουμε πραγματικά. Έτσι και εμείς καταφέρνουμε να κάνουμε όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα που όμως αποτελούν όλα κομμάτια της ταυτότητάς μας..»

Τραγουδάτε σε πέντε γλώσσες. Να θεωρήσω πως ουσιαστικά σας ενδιαφέρει η αγορά του εξωτερικού;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Μας ενδιαφέρει πολύ καθώς η μουσική του είδους που εκπροσωπούμε έχει απήχηση και στο εξωτερικό»

Θάνος Ζήσης: «Οι στίχοι των τραγουδιών γράφονται σε διαφορετικές γλώσσες ανάλογα με το ύφος του κάθε κομματιού. Σαφώς και μας ενδιαφέρει το κοινό του εξωτερικού όπως και το ελληνικό χωρίς όμως να γίνεται εμμονή για εμάς. Ίσως το κοινό του εξωτερικού να είναι πιο έτοιμο να δεχθεί ένα μοντέρνο οπερατικό άκουσμα»


Με ποιους καλλιτέχνες ονειρευόσαστε να συναντηθείτε μουσικά;

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Με τον Andrea Bocceli, τον Hans Zimmer αλλά και καλλιτέχνες από διάφορα μουσικά είδη που θα μπορούσαν να αναδείξουν περισσότερο την μουσική μας».


Ναδίνα έχεις διακριθεί με πλήθος βραβείων στο εξωτερικό ως συνθέτρια. Μίλησε μου για την προσωπική σου πορεία.

Ναδίνα Τζιάτζιου: «Έχω κερδίσει πανελλαδικό βραβείο σύνθεσης από την Unesco για τα 50 χρόνια ίδρυσής της, υποτροφία σύνθεσης κινηματογραφικής μουσικής από το Berklee της Βοστώνης και ήμουν υποψήφια για βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης κινηματογραφικής μουσικής στην Novara της Ιταλίας. Επίσης έχω υπάρξει finalist σε διαγωνισμό κλασικού τραγουδιού στην Napoli.

Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά για να κερδίσει κανείς βραβείο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας συνθέτης και τραγουδιστής που σέβεται την τέχνη του δεν σταματάει ποτέ να μελετάει και να εξερευνά»


-Τι θέλετε να σας φέρει το μέλλον;

Θάνος Ζήσης: «Υγεία, ευτυχία και πολλή όμορφη μουσική»