Η μεγαλύτερη υπόθεση μαζικής δολοφονίας στην Ελλάδα μεταφέρεται στη μικρή οθόνη. Οι ιστορικοί εγκληματολόγοι διατείνονται ότι υπήρξαν σίριαλ κίλερ σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ορισμένοι, μάλιστα, ορκίζονται ότι θρύλοι για λυκανθρώπους και βαμπίρ κυκλοφόρησαν -και κυκλοφορούν- με αφορμή την ανελέητη δράση κατά συρροήν δολοφόνων.

Αν θέλουμε, όμως, να εστιάσουμε στα αμιγώς ιστορικά γεγονότα, ξεχωρίζουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτή του στραγγαλιστή της Βαγδάτης, τον 9ο αιώνα μ.Χ., ο οποίος έπνιξε με τα χέρια του μια σειρά από γυναίκες, για να τις θάψει στη συνέχεια στον κήπο του.

Όπως και να ’χει, ο πρώτος σύγχρονος μακελάρης έμελλε να παραμείνει άγνωστος: ήταν ο περιβόητος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον πέντε γυναίκες, ενδεχομένως και περισσότερες, το 1888, στο Λονδίνο.

Αν και στην Ελλάδα δεν έχουμε κάποια μακρά παράδοση σε αυτή τη φονική φρενίτιδα, υπάρχει μία ιστορία που θα ξεπερνούσε σε «επιδόσεις» τον διάσημο Τζακ Αντεροβγάλτη και τοποθετείται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Αντώνης Αρώνης

Ο δράστης λεγόταν Αντώνης Αρώνης, ο χώρος δράσης του ήταν τα Κύθηρα και έσπειρε πραγματικά τον θάνατο! Ήταν υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ελλάδα. Και είναι αυτό το άγριο έγκλημα στο πανέμορφο νησί που εμπνέει τη νέα σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια. Αλλά, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Αντώνης Αρώνης, ο λεγόμενος Λαγωνάρης, φαίνεται ότι είχε την ιδανική ζωή στα Κύθηρα του 1900. Είναι ένας φημισμένος τεχνίτης, αρραβωνιασμένος με την κοπέλα που αγαπάει.

Η ζωή του, όμως, θα καταστραφεί όταν θα κατηγορηθεί -άδικα- για απόπειρα βιασμού από κάποια πελάτισσά του που του χρωστούσε λεφτά και βρήκε τον τρόπο για να αποφύγει να τον πληρώσει.

Όλη η κοινωνία θα του γυρίσει την πλάτη, ακόμα και όταν προσπαθήσει να κάνει μια νέα αρχή στην Αθήνα. Εκεί, πάλι θα πέσει θύμα κάποιας ίντριγκας που θα τον διαβάλει εκ νέου.
Μάλιστα, κατέληξε για σύντομο διάστημα στη φυλακή.


Εκδίκηση

Πλέον, η ζωή του ήταν κατεστραμμένη, η αδικία τον έπνιγε και η οργή τον είχε κατακλύσει. Το μόνο που ζητούσε ήταν εκδίκηση.

Κάπως έτσι, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στα Κύθηρα. Η καταραμένη εκείνη ημέρα έμελλε να είναι η 23η Αυγούστου του 1909. Στο χωριό Καλοκαιρινιές των Κυθήρων κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνο το ηλιόλουστο 24ωρο θα γραφόταν μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής εγκληματολογίας.

Ο Αντώνης Αρώνης - Λαγωνάρης, τσαγκάρης ονομαστός στην περιοχή για τα στιβάνια του, ο οποίος ζούσε στα Γερακιτιάνικα του χωριού Αρωνιάδικα, σκότωσε εν ψυχρώ 15 άτομα - μεταξύ των οποίων και μία έγκυο γυναίκα με τα δύο παιδιά της. Την αιματοχυσία σταμάτησε ο παπάς του χωριού, ο οποίος, νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιον από τους πειρατές που συχνά εφορμούσαν στο νησί, τον πυροβόλησε χωρίς να τον σκοτώσει.

Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές του Ναυπλίου, όπου έγινε η δίκη του. Και ενώ θα έπρεπε να καταδικαστεί σε θάνατο, τελικά έλαβε ποινή ισόβιας κάθειρξης, με την προϋπόθεση ότι θα γινόταν ο ίδιος δήμιος. Αυτή η απόφαση φαίνεται πως οφειλόταν στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων του.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής» στις 26/02/2023 - Συντάκτης: Γιώργος Βαϊλάκης